Președintele american Donald Trump a afirmat, fără să aducă dovezi în acest sens, că serviciile secrete britanice l-au spionat în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2016, la o zi după ce Marea Britanie a confirmat că l-a invitat pe președinte pentru a se întâlni cu Regina Elisabeta, scrie The Guardian.
GCHQ, agenția guvernamentală acuzată de Trump, a afirmat că acuzațiile sale sunt „complet ridicole” însă ministrul de Externe Jeremy Hunt a insistat că relația dintre Marea Britanie și SUA rămâne „specială”, scrie News.ro.
Trump făcea referire la informații provenite de la canalul conservator One America News Network, repetând astfel o teorie a conspirației nedovedită care a început în 2017.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Președintele american a scris: „Fostul analist CIA Larry Johnson acuză serviciile secrete britanice că au ajutat administrația Obama să spioneze echipa de campanie a lui Trump în 2016”.
El a adăugat: „WOW! E doar o chestiune de timp până când adevărul va ieși la iveală și când va ieși, va fi o frumusețe!”.
„Afirmațiile conform cărora GCHQ a coordonat operațiuni de spionaj împotriva președintelui sunt lipsite de sens. Sunt absolut ridicole și ar trebui ignorate”, se arată într-un comunicat al agenției.
Johnson a fost descris ca fiind „un conservator, adept al teoriilor conspirației” de către organizația de monitorizare a presei Media Matters for America, care susține că el a făcut mai multe afirmații false cu privire la colaborarea dintre Trump și Rusia la canalul rus RT.
Între timp, Hunt a postat pe Twitter o fotografie a bustului lui Winston Churchill din Biroul Oval al președintelui american pentru a demonstra că relația dintre cele două țări este în continuare specială.
Ministrul britanic a făcut acest gest după ce Gerard Araud, ambasadorul Franței în SUA care urmează să se retragă, a declarat că influența britanicilor în capitala americană este irelevantă, parțial din cauza preocupării Marii Britanii cu Brexitul.
Araud a declarat pentru Financial Times: „Marea Britanie a dispărut. Ambasadorul britanic mi-a spus - și mi-a plăcut – că de fiecare dată când armata britanică se întâlnește cu cea americană, americanii vorbesc despre francezi”.
Hunt i-a răspuns lui Araud pe Twitter: „Sunt sigur că te-ai simțit bine comentând despre problemele temporare ale Marii Britanii cu Brexitul însă până când va fi bustul unui președinte francez în Biroul Oval nu vom primi lecții privind o relație bună cu Washingtonul”.