Trump a comis fapte pasibile de destituire, afirmă experți în drept audiați în Comisia Judiciară a Camerei reprezentanților

Trump a comis fapte pasibile de destituire, afirmă experți în drept audiați în Comisia Judiciară a Camerei reprezentanților
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 dec 2019

Trei profesori de drept consideră că ancheta în vederea destituirii lui Donald Trump este justificată - și chiar necesară - pentru a proteja democrația americană, devenind astfel ținta furiei aleșilor republicani, care i-au acuzat de părtinire într-o audiere-fluviu în Congres, relatează AFP.

Acești experți, invitați de majoritatea democrată din Camera Reprezentanților, au fost contraziși de către un confrate, invitat de către republicani, care a apreciat ”insuficiente” probele în vederea inculpării ("impeachment") președintelui, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Donald Trump se confruntă cu această criză, din cauză că a cerut Ucrainei să ancheteze cu privire la Joe Biden, unul dintre potențialii săi rivali în alegerile prezidențiale din 2020.

ANALIZĂ Preț la pompă schimbat pentru șoferi. Cât ar fi costat și cât vor costa carburanții de la 1 ianuarie CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Preț la pompă schimbat pentru șoferi. Cât ar fi costat și cât vor costa carburanții de la 1 ianuarie

Democrații sunt convinși că el a abuzat de puterea pe care o are pentru a-și atinge scopurile, prin blocarea unui ajutor militar destinat acestui aliat aflat în conflict cu Rusia.

După două luni de anchetă și audierea a 17 martori, ei au dat asigurări, marți că au adunat ”probe copleșitoare” la dosarul acuzării.

Președintele republican, care neagă că a exercitat presiuni asupra Kievului, a denunțat miercuri o ”glumă” democrată, ”rea” pentru țară.

În același moment, parlamentarii începeau dezbaterea juridică cu scopul de a stabili dacă comportamentul său corespunde vreunuia dintre motivele destituirii prevăzute în Constituție - ”trădare, corupție sau alte infracțiuni și delicte majore”.

Fără să ezite, trei profesori de la universități prestigioase au răspuns afirmativ.

BARRON, NU BARON

”Dacă nu putem inculpa un președinte care își folosește puterea în scopuri personale, noi nu trăim într-o democrație, trăim într-o monarhie sau o dictatură”, a apreciat Noah Feldman, un profesor de drept la Harvard, în fața membrilor Comisiei Judicare din Camera Reprezentanților.

”În cazul în care Congresul nu-l destituie, procedura de destituire își va fi pierdut tot sensul, la fel ca garanțiile constituționale menite să împiedice instalarea unui rege pe teritoriul american”, a subliniat Michael Gerhardt, de la Universitatea din North Carolina.

Fostul vicepreședinte al ANAF Șerban Pop, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită după ce ar fi primit 2,5 milioane de euro de la un om de afaceri CITEȘTE ȘI Fostul vicepreședinte al ANAF Șerban Pop, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită după ce ar fi primit 2,5 milioane de euro de la un om de afaceri

Pamela Karlan, de la Universitatea Stanford, l-a acuzat pe Donald Trump de faptul că a comis ”un abuz de putere deosebit de grav” prin faptul că a cerut unei țări străine să-l ajute să câștige în alegeri.

Ea a subliniat că Constituția americană nu îi dă șefului Executivului puterea absolută a unui rege. ”Donald Trump îl poate numi pe fiul său Barron, dar nu-l poate face baron”, a glumit ea, referindu-se la cel mai mic fiu al președintelui.

Un copil ”trebuie să fie ținut departe de politică”, a reacționat pe Twitter mama acestuia, Melania Trump.

"Pamela Karlan, ar trebui să-ți fie rușine de plecăciunile tale politice părtinitoare”, a denunțat Prima Doamnă.

Invocarea fiului președintelui, în vârstă de 13 ani, ”îți dă un aer rău”, i-a spus de asemenea ales republican Matt Gaetz, care a întrebat-o despre donațiile sale în campaniile mai multor caniddați democrați.

Karlan și-a cerut scuze că a citat numele adolescentului, fără să revină asupra fondului declarației sale.

”AMENINȚARE CONTINUĂ”

O voce disonantă în acest grup de experți, Jonathan Turley, de la Universitatea George Washington, a deplâns o lipsă de ”probe directe” împotriva președintelui și ”precipitarea” democraților. În această dezbatere, ”există mult mai multă furie decât rațiune”, a apreciat el.

În fapt, fiecare dintre tabere s-a arătat virulentă miercuri.

Donald Trump "reprezintă o amenințare continuă la adresa Constituției și democrației noastre”, a acuzat alesul democrat Jerry Nadler în încheierea celor aproape opt ore de audieri, transmise în direct la televiziune.

Republicanul Doug Collins i-a replicat că dosarul împotriva președintelui este gol. ”Nu există nimic rău, nimic care să merite o inculpare”, a lansat el, denunțând un proces ”nedrept”. ”Nici măcar nu știm care sunt următoarele etape”, a apreciat el.

Jerry Nadler, care prezidează Comisia Judiciară, a sugerat că alți martori ar putea să fie audiați în curând, fără să spună mai mult.

Comisia sa, însărcinată să redacteze actul de acuzare a președintelui, are în vedere patru capete de acuzare, și anume: abuz de putere, corupție, obstrucționarea bunului mers al Congresului și obstrucționarea justiției. În cazul în care vor fi reținute, ele vor fi supuse unui vot într-o sesiune plenară a Camerei inferioare a Congresului, posibil înainte de Crăciun.

Având în vedere majoritatea democrată în această Cameră, Donald trump va deveni al treila președinte din Istoria Statelor Unite inculpat de Congres, după Andrew Johnson în 1868 lu Bill Clinton în 1998, amândoi achitați ulterior.

Senatul, majoritar republican, urmează să fie însărcinat ulterior  să-l judece pe președinte și este necesară o majoritate de două treimi în vederea destituirii sale, care pare foarte improbabilă.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
destituire