Florin Cîțu - Pregătim tăieri de cheltuieli. De ce nu anulează creșterea pensiilor

Florin Cîțu - Pregătim tăieri de cheltuieli. De ce nu anulează creșterea pensiilor
scris 5 dec 2019

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu a declarat miercuri că ministerul are o rezervă de valută (buffer) suficientă pentru a face față oricăror presiuni asupra finanțării sau a cursului de schimb și a promis că în scurt timp va liniști piețele cu măsuri destinate reducerii deficitului bugetar, transmite Bloomberg.

"Avem o rezervă de mărime adecvată. Dacă va fi nevoie vom interveni pe piață și o vom utiliza", a spus Florin Cîțu într-un interviu acordat Bloomberg la Bruxelles, fără a preciza însă care este suma de bani disponibilă, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

Ministerul Finanțelor dispune de o rezervă de valută care trebuie să acopere circa 4 luni din necesarul brut de finanțare. În funcție de necesarul brut de finanțare planificat anterior pentru anul în curs, buffer-ul s-ar putea situa la circa 5 miliarde de euro. Necesarul brut de finanțare pentru anul 2019 a fost majorat, însă, brusc la finele lunii noiembrie, în contextul revizuirii în creștere puternică a defciitului bugetar. Rezerva de valută a Finanțelor este utilizată de stat pentru a obține costuri de finanțare cât mai reduse. Având buffer-ul, Finanțele pot să refuze să împrumute în  condiții pe care le consideră dezavantajoase.

Restructurare masivă: UniCredit va desființa 8.000 de locuri de muncă. 500 de unități vor fi închise CITEȘTE ȘI Restructurare masivă: UniCredit va desființa 8.000 de locuri de muncă. 500 de unități vor fi închise

Banca Națională a României (BNR) a intervenit pe piețele valutare pentru a susține cursul de schimb al leului după ce îngrijorările cu privire la efectele creșterii cheltuielilor guvernamentale asupra inflației și bugetului au dus leul la un minim istoric luna trecută. La rândul său, Comisia Europeană estimează că România va înregistra cel mai mare deficit bugetar din UE atât în acest an cât și anul viitor.

Florin Cîțu a spus că Guvernul de la București intenționează să anunțe în următoarele două săptămâni o serie de reduceri de cheltuieli destinate să diminueze deficitul bugetar până la aproximativ 3% din PIB în 2020. Cîțu a refuzat să ofere alte detalii precizând însă că Guvernul nu vrea "să apese prea tare pe pedala de frână", în contextul înrăutățirii perspectivelor economice mondiale.

Întrebat de ce Guvernul nu anulează pur și simplu măsura care vizează o creștere a pensiilor cu 40%, Cîțu a precizat că "anul viitor este un an electoral, vor fi două tipuri de alegeri" dar a insistat asupra faptului că politica fiscală va înceta să mai fie o sursă de volatilitate pe piață.

Ministrul de Finanțe a mai spus că România va emite obligațiuni pe piețele internaționale "în prima parte a anului următor" având în vedre faptul că cererea de pe piața locală este una puternică. "Nu văd presiuni prea mari asupra finanțării", a spus Florin Cîțu.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul de finanțe
florin cîțu