Summitul UE de la Sibiu debutează cu un avertisment dur din Olanda: România intră în Schengen doar când se va conforma regulilor statului de drept și democrației. Acum nu mergeți în direcția corectă!

Summitul UE de la Sibiu debutează cu un avertisment dur din Olanda: România intră în Schengen doar când se va conforma regulilor statului de drept și democrației. Acum nu mergeți în direcția corectă!
scris 9 mai 2019

Premierul olandez Mark Rutte a declarat joi, la summitul UE de la Sibiu, că România va fi pregătită de admiterea în spațiul Schengen când se va conforma regulilor statului de drept și democrației, el considerând că în prezent România nu merge în direcția corectă.

Liderii UE s-au reunit la această oră la Sibiu, în contextul în care România deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Urmărește-ne și pe Google News

Întrebat în acest context când va fi România considerată pregătită pentru a fi admisă în spațiul Schengen, Rutte a declarat: „Când vă veți conforma tuturor regulilor statului de drept, democrației. Nu mergeți în direcția corectă în acest moment", scrie News.ro.

Oficialii olandezi s-au opus constant intrării României în Schengen, argumentând prin nivelul ridicat de corupție, iar aderarea trebuie ratificată de toate statele membre.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, răspunzând unei întrebări, că a pus "de nenumărate ori" în discuție chestiunea integrării în Spațiul Schengen și va discuta și în cursul zilei cu liderii europeni acest subiect. El a atras însă atenția că sunt politicieni care au atacat justiția și chiar și instituțiile europene, astfel că au apărut acele discuții despre statul de drept din România. "(...) pot să vă promit că peste puțin timp, probabil nu astăzi, dar peste puțin timp vom fi și în Schengen și vom scăpa și de MCV", a spus Iohannis.

Sute de angajați au protestat în fața fabricii de vagoane marfă din Arad, nemulțumiți de salarii CITEȘTE ȘI Sute de angajați au protestat în fața fabricii de vagoane marfă din Arad, nemulțumiți de salarii

"Vedeți, am muncit enorm de mult și această chestiune - Schengen - am pus-o în discuție de nenumărate ori și fiți siguri că și astăzi voi discuta cu liderii europeni despre Schengen. Însă, vedeți că lucrurile nu merg întotdeauna așa cum ne imaginăm, avem politicieni care, din păcate, au arătat Europei că nu avem numai o față frumoasă, avem și politicieni care atacă justiția, din păcate, avem politicieni care, din păcate, atacă chiar și instituțiile europene și în aceste condiții, din păcate, în loc să mergem mai departe, să fim acceptați cu totul, și inclusiv în Spațiul Schengen, au apărut acele discuții despre statul de drept din România, discuții care, evident, au fost antamate de politicienii noștri care vor altceva decât binele României. Românii își doresc să fie europeni și vă promit că vom rămâne și pot să vă promit că peste puțin timp, probabil nu astăzi, dar peste puțin timp vom fi și în Schengen și vom scăpa și de MCV", a spus Iohannis.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, în debutul ședinței de Guvern, că a încercat să construiască cu președintele României o relație instituțională ”normală”, în beneficiul cetățenilor, dar ”interesul personal, interesul electoral” al președintelui este cel care contează. ”Îi solicit domnului președinte Iohannis ca în cadrul summitului de la Sibiu să ceară aderarea noastră la spațiul Schengen și încetarea Mecanismului de Cooperare și Verificare”, a spus Dăncilă, apreciind că orice reuniune trebuie să aibă un rezultat concret pentru cetățeni.

Tot miercuri, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, l-a acuzat pe președintele Klaus Iohannis că „s-a spălat pe mâini de subiectul Schengen”, susținând că aderarea României la Spațiul Schengen ține acum doar de voința politică a statelor membre, iar rolul președintelui este să contribuie la obținerea acestei voințe politice.

viewscnt
Afla mai multe despre
mark rutte
schengen