Suedia și Norvegia decid să renunțe la planurile lor privind "societățile fără numerar", din cauza unor temeri că sistemele de plată complet digitale le-ar face vulnerabile la amenințările de securitate ale Rusiei și din cauza îngrijorării pentru persoanele care nu le pot utiliza.
VEZI AICI ȘI Eforturile Suediei de a renunța la cash au lăsat oamenii vulnerabili la fraudele online
O combinație de acoperire bună cu internet de mare viteză, rate ridicate de alfabetizare digitală, populații rurale numeroase și industrii fintech în creștere rapidă au pus țările nordice pe o cale rapidă către un viitor fără numerar, scrie The Guardian.
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Swish, un sistem de plăți mobile pe care șase bănci l-au lansat în 2012, este omniprezent în Suedia, de la tarabe la cafenele și magazine de îmbrăcăminte. Echivalentul norvegian, Vipps, care a fuzionat cu Danish MobilePay în 2022 pentru a forma Vipps MobilePay, este de asemenea foarte popular. Luna trecută, acesta a fost lansat și în Suedia, arată G4Media.
Fostul viceguvernator al băncii centrale a Suediei a prezis în 2018 că Suedia va fi probabil fără numerar până în 2025.
Dar invazia Rusiei în Ucraina în 2022 și o creștere ulterioară a războiului hibrid transfrontalier și a atacurilor cibernetice atribuite grupurilor pro-ruse au determinat o regândire.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Armata a fost exceptată de la ultima ″ordonanță a austerității″. Peste un sfert de miliard de lei în plus inclusiv pentru menținerea în stare de luptă a avioanelor F-16De atunci, guvernul suedez și-a revizuit complet strategia de apărare și pregătire, aderând la NATO, inițiind o nouă formă de serviciu militar național și reactivând agenția sa de apărare psihologică pentru a combate dezinformarea din partea Rusiei și a altor adversari. Norvegia a înăsprit controalele la granița sa cu Rusia, care anterior era trecută cu ușurință.
Regândirea securității se extinde la elementele fundamentale ale modului în care oamenii plătesc pentru bunuri și servicii.
Într-o broșură cu titlul „Dacă vine criza sau războiul”, care va fi trimisă în fiecare casă din Suedia luna viitoare, Ministerul Apărării îi sfătuiește pe oameni să folosească numerar în mod regulat și să păstreze o rezervă de cel puțin o săptămână în diferite cupiuri, precum și acces la alte forme de plată, cum ar fi cardurile bancare și serviciile de plată digitale. „Dacă puteți plăti în mai multe moduri diferite, vă consolidați gradul de pregătire”, spune acesta.
CITEȘTE ȘI După temperaturile de primăvară, vremea se răcește accentuat. Vin și ploileDe asemenea, guvernul are în vedere o legislație care să protejeze posibilitatea de a plăti în numerar pentru anumite bunuri. Numerarul este mijloc legal de plată în Suedia, dar magazinele și restaurantele pot deveni efectiv unele fără numerar atâta timp cât afișează un anunț prin care își prezintă restricțiile privind metodele de plată.
Clienții norvegieni din comerțul cu amănuntul au avut întotdeauna dreptul de a plăti în numerar, însă acest drept nu a fost pus în aplicare, iar în ultimii ani un număr tot mai mare de comercianți cu amănuntul au trecut la plata fără numerar, excluzând aproximativ 600.000 de persoane care nu au acces la serviciile digitale.
Guvernul a acționat în cursul verii, introducând o legislație în temeiul căreia comercianții cu amănuntul pot fi amendați sau sancționați dacă nu acceptă plăți în numerar începând cu 1 octombrie.
CITEȘTE ȘI Climă: Angajamentele actuale duc la o scădere cu 2,6% a emisiilor până în 2030, în loc de 43%Ministerul Justiției și Securității Publice a declarat că „recomandă tuturor să păstreze numerar la îndemână din cauza vulnerabilității soluțiilor de plată digitale la atacurile cibernetice”. Acesta a declarat că guvernul a luat în serios pregătirea „având în vedere instabilitatea globală crescândă cu războaie, amenințări digitale și schimbări climatice. Ca urmare, s-au asigurat că dreptul de a plăti cu numerar este consolidat”.
Ministrul justiției și al situațiilor de urgență, Emilie Enger Mehl, a declarat la începutul acestui an: „Dacă nimeni nu plătește cu numerar și nimeni nu acceptă numerar, acesta nu va mai fi o soluție de urgență reală odată ce criza va fi peste noi”. Potrivit acesteia, întreruperile prelungite de curent, defecțiunile de sistem sau atacurile digitale asupra sistemelor de plată și a băncilor ar putea face din numerar „singura alternativă care este ușor disponibilă”.
Max Brimberg, cercetător la banca centrală a Suediei, a declarat că renunțarea la numerar a fost determinată în mare parte de sectorul privat. Multe dintre băncile țării au eliminat numerarul din sucursalele locale cu ceva timp în urmă, ceea ce a facilitat implementarea serviciilor de plată digitale către un public foarte dornic.
CITEȘTE ȘI Concentrații record de gaze cu efect de seră în atmosferăProcentul achizițiilor în numerar în magazinele fizice a scăzut de la aproape 40 % în 2012 la aproximativ 10 % în ultimii ani, iar Brimberg a declarat că există o îngrijorare crescândă cu privire la faptul că numerarul devine învechit.
„Acesta este un lucru pe care noi, ca bancă centrală și, de asemenea, guvernul central, îl vedem ca un risc potențial, în special pentru oamenii care încă nu au adoptat economia digitală și, de asemenea, pentru pregătirea în cazul în care ar avea loc un atac armat sau un atac armat împotriva Suediei sau a unei țări apropiate”, a spus el. „Prin urmare, numerarul îndeplinește un rol foarte specific în sistemul de plăți, atât pentru că este emis de stat, cât și pentru că este singura formă de plată pe care o putem folosi dacă sistemele de electricitate sau rețelele de comunicații nu funcționează așa cum o fac de obicei.”
Deoarece toate sistemele de plată suedeze fac parte dintr-un singur ecosistem, un atac ar putea paraliza societatea, a spus el.
CITEȘTE ȘI FOTO Nordul Indiei și estul Pakistanului - acoperite de o ceață toxică. Începe și un festival hindus, care va crește și mai mult gradul de poluare„Aproape orice funcție pe care o îndeplinești în societate trebuie să folosești un fel de plată sau analiză de verificare, fie prin identificare electronică, fie prin plată electronică”, a spus el. „Toate acestea ar risca să submineze funcționalitatea întregului sistem din Suedia dacă acesta ar eșua.”
Banca centrală analizează posibilitatea creării și emiterii unei „e-krona”, care ar acționa ca o „completare digitală a numerarului”, dar punerea în aplicare ar necesita un mandat politic.
Hans Liwång, profesor de știința sistemelor pentru apărare și securitate la Universitatea Suedeză de Apărare, a declarat că nu există dovezi care să ateste dacă numerarul este mai bun decât plățile digitale în fața amenințărilor moderne. Referindu-se la Ucraina, unde sistemele digitale s-au dovedit vitale pentru reziliența sa, el a spus: „Ucraina este un exemplu foarte bun de orientare spre viitor în caz de război, mai degrabă decât înapoi”.