SUA au sancționat șapte oligarhi ruși și 17 oficiali ai guvernului rus pentru ceea ce au numit „activități nepotrivite” în întreaga lume, scrie The Guardian.
De asemenea, au fost vizate și 12 companii deținute de oligarhi precum și o companie de distribuire a armelor deținută de stat și o bancă, a informat Trezoreria din SUA, scrie News.ro.
Noile sancțiuni vin ca răspuns la „un tipar din ce în mai accentuat al guvernului rus” de comportament nepotrivit, au spus oficialii. Ei nu au putut da nume specifice și au informat reporterii sub condiția anonimatului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Oficialii au trecut printr-o listă de activități despre care au spus că au dus la aceste sancțiuni, printre care și acțiunile Rusiei în Crimeea și estul Ucrainei, susținerea față de președintele Siriei, Bashar al-Assad, atacurile cibernetice și încercările de a destabiliza democrația occidentală.
Parlamentarul Konstantin Kosachev, președintele consiliului pentru afaceri externe al camerei superioare a Parlamentului rus, a declarat că sancțiunile nu au nicio bază, conform agenției de știri Interfax. Ministrul pentru Piața de Schimb din Rusia a susținut că acele companii de stat afectate de noile măsuri vor primi susținere suplimentară din partea Kremlinului.
Exportatorul de arme Rosoboronexport susține că sancțiunile împotriva sa reprezintă o tentativă de a exclude Rusia din piața internațională a armelor: „Este vorba de o competiție necinstită în cea mai pură formă a sa”, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei.
Sancțiunile fac parte dintr-un efort al SUA de a ține sub control activitatea lui Putin, administrația lui Trump precizând că de când Donald Trump se află la putere, SUA au sancționat 189 de persoane și entități în legătură cu Rusia.