Deficitul comercial al Statelor Unite a urcat în februarie la cel mai ridicat nivel din ultimii 9 ani și jumătate, atât importurile cât și exporturile atingând niveluri record, datorită cererii puternice atât pe plan intern cât și extern, transmite Reuters.
Informația referitoare la adâncirea deficitului comercial vine pe fondul tensiunilor comerciale dintre Statele Unite și China, ambele țări anunțând tarife suplimentare pentru importuri, care au amplificat temerile investitorilor legate de declanșarea unu irăzboi comercial, scrie News.ro.
Administrația președintelui Donald Trump impune taxe vamale mai mari pentru importuri, cu obiectivul eradicării deficitului și protejării industriilor interne de ceea ce susține că este concurența străină incorectă. Economiștii consideră însă că penalitățile comerciale nu vor inversa deficitul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Statele Unite continuă să se dezvolte mai rapid decât alte națiuni industrializate, așa că nu agravarea deficitului comercial nu este o surpriză pentru nimeni. Tarifele pot părea un mijloc bun de a schimba evoluția comerțului, dar tind mai degrabă să crească prețurile decât să modifice fundamentele acestuia”, a apreciat Joel Naroff, economist șef la Naroff Economic Advisors, în Holland, Pennsylvania.
Departamentul pentru Comerț a anunțat o creștere a deficitului comercial cu 1,6%, la 57,6 miliarde de dolari, în februarie, la cel mai ridicat nivel din octombrie 2008.
Deficitul comercial este în creștere pentru a șasea lună consecutiv, iar majoritatea avansului din februarie reflectă prețurile mai mari ale mărfurilor.
Majoritatea analiștilor intervievați de Reuters anticipaseră creșterea deficitului comercial la 56,8 miliarde de dolari.
Deficitul comercial pentru bunuri a fost cel mai ridicat din iulie 2008, dar în cazul serviciilor surplusul a fost cel mai scăzut după decembrie 2012.
Deficitul în comerțul cu bunuri în relația cu China, sensibil din punct de vedere politic, a scăzut în februarie cu 18,6%, la 29,3 miliarde de dolari, dar de la începutul anului a crescut cu 20,2%.
Administrația Trump a anunțat marți că va aplica tarife de 25% pentru circa 1.300 de produse chinezești din industria tehnologiei, transporturi și industria medicală, pentru a obliga Beijingul să își schimbe politica referitoare la drepturile de proprietate intelectuală.
China a reacționat miercuri cu o listă de produse precum soia, aviaoane, mașini, carne de vită și produse chimice, la care va aplica tarife similare.
Deficitul comercial al SUA va crește în continuare, arată estimările, din cauza politicii fiscale relaxate, într-o perioadă în care economia funcționează aproape de potențialul maxim.
În ianuarie, în SUA a intrat în vigoare un pachet de reduceri fiscale în valoare de 1.500 de miliarde de dolari, iar cheltuielile guvernamentale vor crește în acest an.
În februarie, exporturile de bunuri au crescut cu 2,3%, la 137,2 miliarde de dolari, susținute de livrările de țiței, gaze naturale, vehicule, avioane civile și echipamente de foraj petrolier.
Importurile de bunuri au urcat cu 1,6%, la 214,2 miliarde de dolari, majoritatea constând în alimente, aviaone civile, computere și țiței.