SUA - Actorii de jocuri video și artiștii care fac dublaj de voce vor intra în grevă

SUA - Actorii de jocuri video și artiștii care fac dublaj de voce vor intra în grevă
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 iul 2024

Actorii care își împrumută vocile sau mișcările pentru numeroasele jocuri video produse în California vor intra în grevă pentru a cere garanții în legătură cu utilizarea inteligenței artificiale (AI), a anunțat Sindicatul actorilor americani (SAG-AFTRA), relatează AFP.

Greva va începe vineri la ora locală 00:01 din Los Angeles, potrivit unui comunicat dat publicității de acest sindicat, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Guvernul pregătește înmulțirea beneficiarilor ″bonusului PNRR″ de 50% din salariu CITEȘTE ȘI Guvernul pregătește înmulțirea beneficiarilor ″bonusului PNRR″ de 50% din salariu
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Ea intervine la peste un an și jumătate de negocieri rămase fără rezultat între sindicat și mai multe companii majore din sectorul jocurilor video, precum Activision, Disney, Electronic Arts și Warner Bros. Games.

"Nu vom accepta o convenție colectivă care să le permită companiilor să folosească abuziv AI-ul în detrimentul membrilor noștri. Prea mult înseamnă prea mult", a denunțat președinta SAG-AFTRA, Fran Drescher, fosta protagonistă a serialului TV "The Nanny".

Recordul pentru cea mai călduroasă zi din istoria măsurătorilor, doborât după doar 24 de ore CITEȘTE ȘI Recordul pentru cea mai călduroasă zi din istoria măsurătorilor, doborât după doar 24 de ore

"Atunci când companiile vor dori în mod serios să propună un acord cu care membrii noștri vor putea să trăiască - și să lucreze -, vom fi acolo, pregătiți să negociem", a adăugat ea.

Reînnoirea acestei convenții colective de muncă vizează aproximativ 2.600 de artiști care fac dublaj de voce în jocuri video sau ale căror mișcări sunt folosite de tehnici de animație ale personajelor create pe computer.

Folosirea AI în această industrie stârnește îngrijorări, deoarece noua tehnologie permite în zilele noastre reproducerea vocii unui actor sau crearea unei replici digitale a unui cascador fără consimțământul acelei persoane și fără o plată echitabilă.

Ministrul de Externe al Ungariei reclamă la București: Suntem dispuși să renunțăm la țițeiul și gazele din Rusia, dar UE nu ne ajută deloc să ne diversificăm aprovizionarea CITEȘTE ȘI Ministrul de Externe al Ungariei reclamă la București: Suntem dispuși să renunțăm la țițeiul și gazele din Rusia, dar UE nu ne ajută deloc să ne diversificăm aprovizionarea

La fel ca în cazul actorilor americani de film și de televiziune, care au avut câștig de cauză în fața marilor studiouri după o grevă istorică ce a paralizat în mare parte industria de la Hollywood în 2023, sindicatul SAG-AFTRA a cerut garanții din partea reprezentanților industriei de jocuri video.

"Este uimitor că studiourile de jocuri video nu au învățat nimic din lecțiile de anul trecut", a declarat negociatorul-șef al sindicatului, Duncan Crabtree-Ireland.

Confruntați cu blocarea negocierilor, artiștii din industria jocurilor video au autorizat sindicatul încă din septembrie 2023 să declanșeze o grevă. Convenția colectivă care reglementează condițiile lor de muncă a expirat în noiembrie 2022.

Iohannis a promulgat legea care permite vânarea în doi ani a aproape 1.000 de urși CITEȘTE ȘI Iohannis a promulgat legea care permite vânarea în doi ani a aproape 1.000 de urși

"Suntem dezamăgiți că sindicatul a ales să se retragă (din negocieri - n.red.) în condițiile în care suntem atât de aproape de un acord, iar noi suntem pregătiți să reluăm negocierile", a declarat Audrey Cooling, purtătoare de cuvânt a producătorilor de jocuri video, într-un comunicat.

Conform declarațiilor sale, oferta patronatului include "creșteri salariale istorice" și "protecții semnificative" în ceea ce privește utilizarea inteligenței artificiale, inclusiv "obligativitatea de consimțământ și o compensație echitabilă" pentru artiști. 

viewscnt
Afla mai multe despre
actori
greva