Specialiștii din domeniul medical solicită la interviul de angajare salarii cu 15% mai mari față cât pot oferi angajatorii din sistemul privat, o arată un studiu efectuat la începutul anului 2017 de MEDIjobs, cea mai mare platformă de recrutare in domeniul medical din România.
Datele arată că, în momentul în care își negociază salariul, un medic specialist român solicită în medie o sumă cu 33% mai mare decât bugetul alocat de către angajator. Una din cauzele acestui decalaj o reprezintă lipsa candidaților în anumite specializări, precum și distribuția lor inegală pe teritoriul României. Cea mai mare parte a medicilor specialiști aleg să profeseze în principalele orașe ale țării, din motive care țin de stilul de viață, a cazuisticii complexe întâlnite la pacienți și a oportunităților de dezvoltare profesională.
În ceea ce privește medicii stomatologi, în cele mai multe cazuri cererea este egală cu oferta, managerii de cabinete si clinici dentare private făcând o ofertă aliniată cu suma solicitată de specialiști la angajare. Cauza o reprezintă numărul ridicat al absolvenților Facultății de Medicină Dentară din fiecare an.
Diferențele apărute la negocierea nivelului salarial sunt valabile și în cazul celor care doresc să ocupe un post de asistent medical. Candidații pentru această poziție isi doresc un salariu cu aproximativ 11% mai mult decât sunt dispuse companiile să ofere. Angajatorii români citează încărcarea la locul de muncă drept cauza acestei diferențe, determinată în principal de exodul asistenților medicali în străinătate.
Singurele situații în care salariul oferit de angajator este mai mare decât cel cerut de candidat sunt întâlnite în unele clinici din afara localităților cu centre universitare sau a principalelor orașe din țară. În aceste cazuri, lipsa personalului medical atrage de la sine o creștere substanțială a ofertei angajatorilor, din dorința de a atrage candidații. In plus, paleta beneficiilor nu se limitează doar la cele de ordin financiar, ci și la beneficii de cazare, decontarea costurilor de transport, prime salariale și altele.
De altfel, studiul MEDIjobs atrage atenția și asupra lipsei acute de profesioniști, resimțite cel mai mult în specialitățile radiologie, ATI, neurologie, recuperare medicală și medicină de urgență. Potrivit angajatorilor din sistemul privat de sănătate, companiile sunt dispuse să negocieze un salariu mai avantajos în cazul medicilor specialiști din aceste domenii, aceștia fiind disponibili în număr foarte redus, la nivel național. In cazul asistenților medicali, cea mai mare nevoie de angajați se înregistrează la secțiile ATI, chirurgie și obstretică-ginecologie. Din punct de vedere geografic, cel mai mare deficit de specialiști se înregistrează în zona Moldovei.
Datele din studiu au fost colectate direct din platforma www.medijobs.ro, în urma centralizării cererii salariale a peste 10.000 de candidați și ofertelor a peste 500 companii pe parcusul anului 2016 și începutului anului 2017.