Statele Unite vor ca Europa să adopte o politică fermă împotriva Chinei, dar UE nu își permite să facă acest lucru

Statele Unite vor ca Europa să adopte o politică fermă împotriva Chinei, dar UE nu își permite să facă acest lucru
scris 5 dec 2022

Statele Unite și-au intensificat retorica fermă împotriva Chinei și vor ca Europa să le urmeze exemplul, dar blocul comunitar nu își poate permite să facă același lucru, relatează CNBC.

Administrația americană s-a concentrat în special pe China, făcând ca subiectul să fie o trăsătură dominantă a discuțiilor internaționale, la scurt timp după preluarea mandatului președintelui Joe Biden, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Cum a ajuns munca la stat „pericol de moarte”. Sporul pe care îl iau mai toți angajații din ministere și lista completă a bonusurilor CITEȘTE ȘI Cum a ajuns munca la stat „pericol de moarte”. Sporul pe care îl iau mai toți angajații din ministere și lista completă a bonusurilor
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Comentariile și acțiunile au crescut în ultimele luni. De exemplu, secretarul american pentru Comerț, Gina Raimondo, a declarat că Beijingul a devenit o amenințare tot mai mare pentru companiile americane.

Acest mesaj a fost împărtășit și recunoscut în Europa.

Potrivit informațiilor disponibile sugerează că oficialii americani le-au spus omologilor europeni să ia în considerare utilizarea restricțiilor de control al exporturilor în China.

Departamentul pentru Comerț al SUA nu a fost disponibil imediat pentru comentarii atunci când a fost contactat de CNBC.

În octombrie, SUA au impus restricții asupra accesului Chinei la anumite tehnologii dezvoltate de SUA. Dar, în timp ce Uniunea Europeană a numit China drept ”un rival strategic”, în diferite ocazii, ea urmărește o abordare diferită față de cea a SUA.

”UE încearcă să-și creeze propria strategie pentru China, care să fie distinctă de SUA. Această strategie se referă la ”reducerea riscurilor” relației, mai degrabă decât ”decuplarea”,” a declarat Anna Rosenberg, director de geopolitică la Amundi Asset Management.

Decuplarea se referă la separarea legăturilor economice dintre cele două superputeri. Dar, pentru UE, acest lucru nu este în interesul ei.

Datele biroului de statistică al Europei au arătat că China a fost al treilea cel mai mare cumpărător de bunuri europene și cea mai importantă piață pentru produsele UE importate în 2021.

Importanța Chinei ca piață pentru Europa devine și mai relevantă într-un moment în care economia sa are probleme din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

”În timp ce SUA încearcă să tragă UE în direcția sa pentru a se distanța de China, UE este dornică să mențină legăturile economice cu China. Această dorință este accentuată de consecințele economice ale războiului care vor afecta economiile europene mai acut anul viitor”, a spus Rosenberg.

Hosuk Lee-Makiyama, director al think tank-ului European Center for International Political Economy, a mai spus pentru CNBC că ”există o mulțime de cereri suspendate” în China din cauza politicii sale stricte privind Covid-19 și ”Europa nu are multe piețe” pentru a face față.

El a adăugat că președintele Consiliului European, Charles Michel, a vizitat China joi, probabil pentru a încerca să negocieze ca Europa să fie ”în fruntea cozii” atunci când Beijingul își va relaxa măsurile împotriva Covid-19.

Cancelarul german Olaf Scholz a călătorit și el în China la începutul lunii noiembrie.

”Vedem că relația UE-China se îmbunătățește de fapt pe termen scurt, iar călătoria actuală a lui Michel, atât de aproape după vizita lui Scholz în China, este o dovadă pentru acest lucru”, a spus Rosenberg.

Acest lucru vine într-un moment în care relația dintre UE și SUA se înrăutățește puțin.

Lee-Makiyama a spus că ”relația transatlantică este cea mai proastă din ultimii 20 de ani”.

Oficialii europeni s-au plâns de subvențiile de stat pe care administrația americană le propune pentru a sprijini adoptarea mașinilor electrice.

UE a spus că acest lucru contravin normelor comerciale internaționale și reprezintă o amenințare pentru companiile europene.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a purtat discuții cu Biden joi, sperând să rezolve unele dintre aceste diferențe și să evite o nouă dispută comercială.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
china
ue