EXCLUSIV Povestea vânzării telefericului din Sinaia, din portofoliul lui Adrian Sârbu. Plângere penală la DNA și solicitare de sechestru

EXCLUSIV Povestea vânzării telefericului din Sinaia, din portofoliul lui Adrian Sârbu. Plângere penală la DNA și solicitare de sechestru
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 5 dec 2022

Adunarea Creditorilor a Teleferic Prahova a inițiat demersuri de vânzare, pentru 2 milioane de euro, a unor active din societate. FFB Wolf Hedge Fund, fondul înregistrat în Cipru de un investitor român care a început, în luna august, achiziția creanțelor ANAF și vrea să aducă compania pe bursă, susține că decizia din Adunarea Creditorilor, de adoptare a regulamentului de licitație, ar fi lovită de nulitate pentru că Fiscul din Brașov ar fi votat în contul unor creanțe pe care nu le-ar mai deține. A contestat în instanță votul și a depus plângere penală la procurorii anticorupție, denunțând "abuz în serviciu".

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Vine pe bursă sau va fi vândută pe bucăți? Soarta societății care operează cabinele de teleferic din Sinaia, Bușteni și Predeal este obiect în instanțe, între administrarea judiciară asigurată de consorțiul Sierra Quadrant și Tanasa și Asociații SPRL și FFB Wolf Hedge Fund, cumpărător al creanțelor ANAF asupra companiei, care vrea să își asigure exit-ul prin vânzarea pe piața AeRO a Bursei de Valori București a unei firme intacte.

Urmărește-ne și pe Google News

La jumătatea lunii trecute, Adunarea Creditorilor de la Teleferic Prahova, care este în control al societății ce îl are acționar majoritar pe fondatorul Mediafax, Adrian Sârbu, a adoptat hotărâri care au dat cale liberă administratorilor judiciari pentru a vinde active din companie. Demersul a fost inițiat după ce aceștia au obținut câștig la Tribunalul Brașov, invocând excepție, în detrimentul fondului înregistrat în Cipru de investitorul Pistae Nucu Florin, care blocase inițial modificarea planului de reorganizare ce permitea vânzarea de active.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Începutul de decembrie poate să aducă niște fluctuații pentru piața petrolului CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Începutul de decembrie poate să aducă niște fluctuații pentru piața petrolului

Ce vor să pună la vânzare? Este vorba de terenuri în valoare de 1,68 milioane lei, construcții de 2,40 milioane lei și instalații de 5,81 milioane lei, cu un total de 9,89 milioane lei (2,02 milioane euro). În oglindă, câteva zile mai târziu, Consiliul Municipal din Sinaia a adoptat o hotărâre privind garantarea unei sume de maximum 7,42 milioane lei, finanțare rambursabilă internă, pentru o serie de investiții, inclusiv achiziția unor active ale societății Teleferic.

În luna octombrie, Pistae a susținut, într-o discuție cu Profit.ro, că vânzarea telefericului din Sinaia – care aduce 45% din venituri – ar însemna sfârșitul societății. El a votat împotrivă în Adunarea Creditorilor, însă a fost înregistrat cu numai 0,01% din voturi, deși susține că este cumpărător integral al creanței de 2 milioane lei a ANAF către societate, utilizând prevederile legale privind subrogația.

Subrogația este operațiunea juridică de înlocuire a creditorului cu cel care face plata creanței sale în numele debitorului; terțul care plătește va lua locul creditorului, iar debitorul va avea o datorie față de terț.

VIDEO Acțiunea UiPath ajunge în atenția celebrului realizator TV Jim Cramer, care nu recomandă cumpărarea: „Pierd bani!” Compania a indus un șoc negativ pentru fondul ARK al renumitei Cathie Woods CITEȘTE ȘI VIDEO Acțiunea UiPath ajunge în atenția celebrului realizator TV Jim Cramer, care nu recomandă cumpărarea: „Pierd bani!” Compania a indus un șoc negativ pentru fondul ARK al renumitei Cathie Woods

Au votat în favoarea vânzării de active Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Brașov, cu 57,89% din voturi, și BCR, cu 11,62% din voturi. Pistae acuză că votul ar fi unul "fals" pentru că Fiscul din Brașov ar fi votat în baza unor creanțe pe care nu le mai deține: „Fiscul votează cu ce nu are.”

Notificați cu documente din corespondența între ANAF și FFB Wold Hedge Fund, administratorii judiciari nu au făcut modificări în tabelul creditorilor înainte de Adunarea care a aprobat vânzarea activelor.

Profit.ro a adresat întrebări pentru Tanasa și Asociații asupra motivelor pentru care creanțele pe care fondul din Cipru le-a dobândit de la ANAF nu au fost luate în cosiderare. Până la acest moment nu a fost transmis un răspuns.

Cu jalba la DNA

Pentru Pistae este mai simplu: susține că ar fi un abuz în serviciu. Este motivul pentru care a bătut drumul la Direcția Generală Anticorupție pentru a depune plângere penală. Denunțul a fost făcut împotriva lui Mihai Florea de la Sierra Quadrant și a lui Constantin Tanasa de la Tanasa și Asociații SPRL, în timp ce pentru Fiscul din Brașov procurorii au spus că preiau cercetarea „in rem” (asupra faptei). Acuzațiile – fals intelectual și abuz în serviciu.

În paralel, investitorul a venit cu o cerere de sechestru pe activele Teleferic Prahova „pentru a preîntâmpina înstrăinarea frauduloasă a acestor active”, așa cum scrie în plângerea penală depusă la DNA.

Tranzacția vânzării telefericului din Sinaia - între un anunț pe Facebook și un litigiu în instanță

În aprobarea din Adunarea Creditorilor se stipulează „valorificarea în bloc prin licitație publică cu strigare” a respectivelor active. Un anunț publicat pe contul de Facebook al Gondolei Sinaia menționează desfășurarea acesteia. „Vestea cea mare este că suntem în plin proces de achiziționare a activelor Teleferic Sinaia”, este mesajul operatorului deținut de municipalitate, care califică acest demers drept o „reparație istorică”.

„Am câștigat licitația, în următoarele săptămâni vom încheia contractul de vânzare-cumpărare. Din acel moment vom avea skipass unic pe toate instalațiile de transport de cablu din Sinaia”, mai scrie Gondola Sinaia.

VIDEO Charlie Munger, cel mai apropiat colaborator al investitorului legendar Warren Buffett, se dezlănțuie contra criptomonedelor: Fraudă și iluzie, otravă de șoareci, nebunie, demență, boală venerică, monedă pentru cei care răpesc copii CITEȘTE ȘI VIDEO Charlie Munger, cel mai apropiat colaborator al investitorului legendar Warren Buffett, se dezlănțuie contra criptomonedelor: Fraudă și iluzie, otravă de șoareci, nebunie, demență, boală venerică, monedă pentru cei care răpesc copii

Pistae, fost deținător al hotelului Robinson din Predeal, spune că licitația nu s-a ținut și că tranzacțiile nu se fac prin anunțuri pe Facebook. „Cumpără ce nu e de vânzare”, spune, într-o discuție cu Profit.ro, investitorul, care a lucrat și pentru Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM), reglementatorul pieței de capital, la începuturile instituției, între timp integrată în Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

La ce se referă - FFB Wolf Hedge Fund, vehicul financiar care își realizează majoritatea tranzacțiilor pe piețele externe, a depus la Tribunalul Brașov contestație la hotărârea Adunării Creditorilor. „I-am blocat în instanță”, susține Pistae, fost director general al Creditanstalt Asset Management și al Sierra Quadrant Investment Fund. Litigiul a fost înregistrat de tribunal pe 23 noiembrie, cu o săptămână înainte de anunțul Gondolei Sinaia.

Informații cu privire la vânzarea de către Sârbu a telefericului din Sinaia au apărut în presă la sfârșitul săptămânii trecute. Procesul, având ca obiect anularea regulamentului de licitație solicitată de fondul din Cipru, are termen stabilit pentru 17 ianuarie.

Povestea achizițiilor creanțelor ANAF

Pistae vizează obținerea de creditor garantat majoritar în Adunarea Creditorilor în baza achizițiilor de creanțe de la ANAF. El spune că și ultimul vot al Fiscului din Brașov vine de la o entitate care ar fi decăzut din nivelul de deținător de datorie prins în tabelul creditorilor.

Votul reprezentanților statului din Adunarea Creditorilor a venit pentru întreaga deținere de 57,89% din voturi. FFB Wolf Hedge Fund spune că are documente de confirmare a plăților de subrogație de la ANAF, chiar și o corespondență cu Direcția din Brașov cu privire la aceste viramente.

DOCUMENT Noi schimbări pregătite la pensii private - Sistem de alertă timpurie, investiții în obligațiuni fără rating sau cu calificativ insuficient dacă statul are minimum 50%, introducerea prețurilor Bloomberg - Reuters CITEȘTE ȘI DOCUMENT Noi schimbări pregătite la pensii private - Sistem de alertă timpurie, investiții în obligațiuni fără rating sau cu calificativ insuficient dacă statul are minimum 50%, introducerea prețurilor Bloomberg - Reuters

Profit.ro a relatat anterior că acționarul majoritar al Teleferic Prahova este, conform termene.ro, Prosperya Financial Management SRL, cu 92,6% din capital. Aceasta este controlată de Consiglia Management Intl SRL, cu 75,5% din părțile sociale. La Consiglia, asociat principal este Smart Financial Services SRL (70%), entitate la care acționar și administrator unic este Adrian Sârbu.

Compania a deraiat, însă, către insolvență, și din 2016 este în administrare judiciară, sub controlul Adunării Creditorilor. În componența acesteia se află și fondul administrat de Pistae, care are inclusiv o perspectivă de listare la bursă.

"Planul nostru este să o scoatem din insolvență cu activele întregi - de aceea și plătim creditorii - să o punem pe bursă și de acolo să ne scoatem banii pe care i-am investit", a declarat pentru Profit.ro Pistae, care în anul 2011 a lansat Fonduri pe Indici, un grup de vehicule financiare în care se află și fondul care spune că a cumpărat creanțele de la Teleferic Prahova.

Ropharma Brașov își majorează cu 30% profitul net la 9 luni CITEȘTE ȘI Ropharma Brașov își majorează cu 30% profitul net la 9 luni

FFB Wolf Hedge Fund spune că și-a făcut intrarea la masa credală achiziționând, înainte de pandemie, un titlu marginal al Bursei de Valori București asupra Teleferic Prahova, pe care l-a cumpărat de la Depozitarul Central. La constituirea tabelului creditorilor, fondul avea pretenții pentru o sumă cu puțin peste 14.000 de lei. Prezența pe această listă i-a permis, însă, vehiculului financiar utilizarea subrogației pentru plata creanțelor unor terți debitori în intenția sa de a deveni creditor principal. 

Fondul – unde Pistae are și cea mai mare deținere – a trecut din august la achiziția creanței la ANAF. Prima „halcă” din creanța statului a fost de aproximativ 281.000 de lei, plătită în 4 tranșe în ultimele zile ale verii.

iHunt – afaceri în creștere, profit în scădere. Compania lansează linia de business iHunt Solar Energy, primul produs va fi o baterie CITEȘTE ȘI iHunt – afaceri în creștere, profit în scădere. Compania lansează linia de business iHunt Solar Energy, primul produs va fi o baterie

"Noi am cumpărat 100%", spune Pistae, care a lucrat și pentru Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM), reglementatorul pieței de capital, la începuturile instituției, între timp integrată în Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Profit.ro mai are documente ANAF pentru plata a aproximativ 128.000 de lei în 2 tranșe, în luna septembrie, și alte 2 tranșe în echivalent cu puțin peste 95.000 de lei, în prima parte a acestei luni.

Termene.ro indică faptul că Teleferic a avut datorii către Fisc, dar le-a achitat.

VIDEO Acest deceniu va fi marcat de problema datoriilor, spune investitorul legendar Paul Tudor Jones. Investitorii din piețele de credit vor trage la răspundere țară cu țară. SUA în recesiune 300 zile și cu bursa mai jos cu 10% CITEȘTE ȘI VIDEO Acest deceniu va fi marcat de problema datoriilor, spune investitorul legendar Paul Tudor Jones. Investitorii din piețele de credit vor trage la răspundere țară cu țară. SUA în recesiune 300 zile și cu bursa mai jos cu 10%

Creanța de 2 milioane lei de la ANAF este prezentată ca asigurând majoritatea în Adunarea Creditorilor și, în baza ei, fondul de hedging vrea declanșarea unei majorări de capital prin conversia creanțelor care ar excede capitalul social, de 603.000 de lei, al Teleferic Prahova.

Activele de la munte au o valoare agregată de aproximativ 20 milioane euro, conform evaluării BCR.

În discuție este evocat și hotelul Susai din Predeal. Unitatea a fost anunțată în urmă cu un an ca fiind cumpărată de către dezvoltatorul imobiliar israelian Hagag Development Europe. Întrebați însă acum de Profit.ro dacă Hagag Development Europe este în proprietatea hotelului Susai sau dacă s-a renunțat la achiziție, reprezentanții companiei au transmis că nu doresc să comenteze.

De asemenea, ultimul raport de activitate al administratorului judiciar al Teleferic Prahova, din luna septembrie, face referire în continuare la activul de la Susai.

Anul trecut, Teleferic a avut afaceri de 22,35 milioane lei și un profit net de 3,92 milioane lei.

Impact Developer & Contractor își dublează profitul net CITEȘTE ȘI Impact Developer & Contractor își dublează profitul net

Structura companiei spune că activele nu ar trebui vândute, din perspectiva fondului care vizează preluarea. "Dacă vinzi activele, nu faci nimic cu ea... ", spune Pistae, care a mai deținut, printr-un fond de investiții, hotelul Robinson din Predeal și din a cărui vânzare are inclusiv banii pentru cumpărarea creanței de la ANAF. "Dacă vinzi Sinaia, vinzi 45% din încasări."

Cea mai mare parte a datoriei neachitate către stat era reprezentată de redevența pentru terenul schiabil de 1,53 milioane lei, acesteia adăugându-i-se o taxă de salvamont de aproximativ 204.000 de lei și impozite pe clădiri de aproape 100.000 de lei.

EXCLUSIV Millenium Insurance Broker, cu grupul Autonom acționar principal, vine la bursă până la finele anului. 20% din acțiunile brokerului vor fi listate CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Millenium Insurance Broker, cu grupul Autonom acționar principal, vine la bursă până la finele anului. 20% din acțiunile brokerului vor fi listate

Direcția Generală a Finanțelor Publice Brașov era înscrisă în tabelul creditorilor la deschiderea procesului de insolvență, în 2016, cu echivalentul a 57% din totalul creanțelor, precumpănind clar datoriilor bancare față de BCR, care înscriau instituția de credit cu un procentaj de 11,70% la masa credală.

Pistae spune că a făcut o ofertă și creditorului BCR, pe care însă banca a refuzat-o.

Rompetrol Well Services, companie care aduce randament anualizat de aproximativ 100%, este ținută pe profit la 9 luni de câștigul financiar. Explozie a datoriilor CITEȘTE ȘI Rompetrol Well Services, companie care aduce randament anualizat de aproximativ 100%, este ținută pe profit la 9 luni de câștigul financiar. Explozie a datoriilor

El mai spune că a așteptat să treacă un timp - au fost și anii de pandemie, când nu se putea face nimic - pentru a vedea comportamentul de plată al societății, aflată în administrarea judiciară a consorțiului Sierra Quadrant și Tanasa și Asociații SPRL. El a considerat că activele ar putea fi vândute către anumite persoane, astfel că a trecut la achiziția agresivă a creanțelor ANAF.

„Fondul lupului” ar urma, însă, să fie mai nemilos decât Fiscul. Creanțele purtate de ANAF 5-6 ani vor fi solicitate pentru conversia în acțiuni, ceea ce ar face din entitatea înregistrată în Cipru acționar majoritar la societatea ale cărei cabine de teleferic transportă turiștii din cele mai vizitate localități montane din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
teleferic prahova
adrian sarbu
bursa
aero