Spania introduce concediul plătit în caz de ”urgență climatică”

Spania introduce concediul plătit în caz de ”urgență climatică”
scris 29 nov 2024

Guvernul de stânga al Spaniei a aprobat o măsură care prevede acordarea unui „concediu plătit” de până la patru zile în caz de ”urgență climatică” pentru a permite lucrătorilor să evite deplasările în timpul situațiilor de urgență cauzate de condiții meteorologice extreme. Decizia vine la o lună după ce inundațiile din 29 octombrie au provocat moartea a cel puțin 224 de persoane, precizează The Guardian.

Mai multe companii au fost criticate pentru că au cerut angajaților să continue să lucreze în pofida unei alerte roșii emise de Agenția națională de meteorologie. Acestea au susținut că autoritățile nu le-au informat în timp util, iar alertele telefonice au fost trimise prea târziu în timpul celor mai grave inundații din ultimele decenii în Spania, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News
Atenție șoferi - Restricții de circulație începând de astăzi, în anumite zone CITEȘTE ȘI Atenție șoferi - Restricții de circulație începând de astăzi, în anumite zone

Noua măsură urmărește să „reglementeze în conformitate cu situația de urgență climatică” și să asigure că „niciun angajat nu trebuie să-și asume riscuri”, a declarat ministrul Muncii, Yolanda Díaz, pentru radiodifuzorul public RTVE. În cazul în care autoritățile de urgență emit o alertă de risc, „angajatul trebuie să se abțină de la a merge la muncă”, a explicat Díaz. După perioada de patru zile, lucrătorii pot apela la un program de muncă redus, un mecanism deja disponibil pentru situații de urgență, potrivit guvernului.

Legislația s-a inspirat din legi similare din Canada, conform RTVE. „În fața negării schimbărilor climatice de către dreapta politică, guvernul spaniol rămâne angajat în politici verzi”, a declarat Díaz, citată de El Pais.

Ministrul Economiei, Carlos Cuerpo, a avertizat că costurile evenimentelor meteorologice extreme ar putea să se dubleze până în 2050. Guvernul a anunțat, de asemenea, un pachet de ajutoare de 2,3 miliarde de euro pentru victimele inundațiilor.

Schimbările climatice cauzate de activitatea umană cresc frecvența și intensitatea ploilor extreme în multe regiuni ale lumii, inclusiv în Europa. Aerul mai cald poate reține mai multă umiditate, ceea ce duce la ploi mai abundente și inundații mai severe. Totuși, frecvența și severitatea inundațiilor sunt influențate și de factori umani, precum existența barierelor de apărare împotriva inundațiilor și utilizarea terenurilor.

ULTIMA ORĂ Ciolacu anunță că se retrage din cursa prezidențială, indiferent de rezultatul renumărării voturilor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ciolacu anunță că se retrage din cursa prezidențială, indiferent de rezultatul renumărării voturilor

În Valencia, regiunea cea mai grav afectată de inundațiile din octombrie, au fost cele mai multe victime, iar președintele regional conservator Carlos Mazón a recunoscut că s-au făcut greșeli. Totuși, el a refuzat să demisioneze, susținând că amploarea „apocaliptică” a dezastrului a copleșit complet sistemul.

Două săptămâni după aceste inundații, ploi torențiale au lovit din nou Spania, forțând 3.000 de persoane să-și părăsească locuințele în Málaga

viewscnt
Afla mai multe despre
spania
concediu