Toate categoriile de produse alimentare care vor fi importate în România și nu sunt procesate, fiind vândute, ca materie primă vor avea adaosul comercial limitat la 5%, nu doar cele prevăzute acum în legislația privind limitarea adaosului comercial la 21 de alimente de bază, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
De ce este important: Pentru produsele agricole și alimentare care intră pe teritoriul României și nu sunt introduse în procesul de procesare/abatorizare, cota de adaos comercial este de maximum 5% față de prețul de achiziție. Produsele agricole și alimentare care fac obiectul acestei măsuri sunt: ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui, carne de vită, pentru cantități de produs ambalat mai mari de 5 kg, respectiv 5 l.
Acum, ministrul spune că pentru toate importurile de materie primă neprocesată, din sectorul alimentar, va trebuie să se aplice un adaos comercial de cel mult 5%.
”Toate categoriile de produse care intră (în țară – n.red.) și nu intră în procesare sau în abatorizare materia primă și este vândută ca materie primă va avea ados comercial de 5%”, a declarat ministrul Agriculturii, care a precizat că astfel vor fi mult mai multe categorii de produse de import cu adaos comercial limitat.
Noua prevedere ar trebui să fie incluse în proiectul de act normativ, anunțat tot de ministrul Agriculturii, prin care adaosul comercial al retailerilor pentru produsele românești ar urma să nu depășească 20%.
Florin Barbu a arătat că se lucrează la acest proiect, care în principiu ar urma să fie promovat prin Parlament, ca proiect de lege, dar nu a exclus posibilitatea să fie promovat și ca ordonanță de urgență. Ministrul nu a putut indica însă vreun termen la care proiectul ar putea fi finalizat și și-a exprimat scepticismul că ar putea fi adoptat până la finalul lunii iunie.
El a arătat că "există o practică comercială neloială, astfel încât sunt produse românești cu adaos comercial foarte mare, iar produsele care vin din import au un adaos comercial foarte mic".