Premierul Ciolacu transmite, în urma vizitei efectuate astăzi la Bruxelles pentru discuțiii cu oficialii Comisiei Europene privind pachetul de măsuri fiscale, care va tăia și o serie de facilități aflate în vigoare pentru firme, că taxarea microîntrerpinderilor reprezintă o preocupare a Comisiei Europene, iar datele privind profitul raportat la cifră de afaceri versus impozitarea microîntreprinderilor sunt greu de explicat.
”Este una dintre problemele ridicate de către Comisie și vom vedea împreună cu ministrul de Finanțe la ce concluzie sau la ce soluție cea mai bună ajungem”, a spus Marcel Ciolacu.
Potrivit acestuia, este și dificil pentru Guvern să explice datele financiare privind microîntrerprinderile.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Este adevărat, e greu să dai explicații când vezi un rulaj de peste 270 de miliarde și un câștig direct, un profit direct de aproape 15 miliarde de euro, cu impozitare cu 1%, după ce ai avut 20% deduceri. E un pic cam mult și cu o rentabilitate de peste 50%”, a spus Ciolacu.
”Microîntreprinderile - există o singură abordare diferită a Comisiei: faptul că ele au devenit un fel de offshore în interiorul unui stat. Nu poți să ai o fiscalitate de tip offshore pe microîntreprinderi, dar să rezolvăm primele 5 probleme de acolo: fără sărăcie, fără foamete, sănătate, educație, infrastructură. Deci, undeva nu funcționează și Comisia a zis "domn'e, am înțeles, hai să vedem gradual cum scoatem aceste excepții', dar discuția și scoterea excepțiilor nu este una brutală, care să strice activitatea”, a spus Ciolacu.
CITEȘTE ȘI VIDEO Târguiala Guvernului la Bruxelles pe costul ajutorării Ucrainei și Republicii Moldova. Ciolacu: 3,5% din PIB. Comisia Europeană: Doar 1,5% din PIBEl a mai arătat că micorîntreprinderile, inclusiv din turism, au beneficiat pe perioada pandemie pandemiei de susșinere de la buget, care a ajuns la aproape 6% din PIB. Premierul a adăugat și Fondul de Garnatare pentru IMM este condus, odată cu venirea PSD la guvernare, de liderul asociației de profil, Florin Jianu, iar activitatea din domeniu se desfășoară fără interferența Guvernului.