Contractele de mandat ale directorilor de companii vor fi asimilate contractelor individuale de muncă la domiciliu, iar activitatea prestată în baza acestora va constitui vechime în muncă, conform unui proiect legislativ.
De ce este important: Renumeraţia directorilor obţinută în temeiul unui contract de mandat este asimilată din punct de vedere fiscal veniturilor din salarii şi se achită impozitul pe venituri, contribuția de asigurări sociale, contribuția de asigurări sociale de sănătate și contribuția siguratorie pentru muncă.
Inițiatorii noului proiect au constatat, de pildă, că legislația nu este clară cu privire la situația în care un director care lucrează în baza unui contract de mandat beneficiază la rândul său şi de concediu paternal, iar concediul paternal este considerat ca vechime în muncă, precum şi vechime în specialitate conform legii.
În acest caz, activitatea desfăşurată în baza contractului de mandat ar trebuie să constituie vechime în muncă şi/sau vechime în specialitate, arată autorii proiectului.
”Măsura (pentru a contabiliza activitatea desfăşurată în baza unui contract de mandat ca vechime în muncă, sau vechime în specialitate) este necesară, deoarece în caz contrar, ar discrimina şi dezavantaja persoanele, care au fost directori timp de ani de zile în baza unui astfel de contract de mandat. Persoanele, directorii, care lucrează în baza unui contract de mandat cotizează la sistemul de pensii, asigurări de sănătate şi impozit pe venit şi îşi desfăşoară activitatea pur şi simplu”, arată inițiatorii.
Potrivit acestora, ”principalul beneficiar în situaţia în care activitatea prestată de un director în baza unui contract de mandat va fi recunoscută ca vechime în muncă este statul, pentru că va putea atrage persoane cu competenţe, care au lucrat în sistemul public”, o condiţie fundamentală pentru a face angajări în sistemul public fiin vechimea în muncă.
CITEȘTE ȘI Obligații privind beneficiarul real introduse la regimul fiduciei. Amenzi și chiar radiere, în caz de nerespectarePrevederile prooiectului
Codul muncii va fi completat cu următorul articol:
(1) Contractul de mandat este contractul în temeiul căruia o persoană desfăşoară activităţi profesionale, în schimbul unei remuneraţii
(2) Remuneraţia obţinută în temeiul unui contract de mandat este asimilată din punct de vedere fiscal veniturilor din salarii şi se impozitează potrivit art. 76 alin. (1) şi alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.
(3) Munca prestată în temeiul contractului de mandat constituie vechime în muncă.
(4) Prin derogare de la art. 6 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, remuneraţia directorilor obţinută în temeiul contractului de mandat este asimilată salariului, din punctul de vedere al obligaţiilor decurgând pentru director şi societate din legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, inclusiv dreptul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, legislaţia privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, precum şi din legislaţia privind asigurările de sănătate.
CITEȘTE ȘI Plafonul maxim la acordarea facilităților fiscale pentru investițiile business angels va fi majorat substanțialDe asemenea, Legea societăţilor nr. 31/1990 va fi completată cu următoarele prevederi:
Directorii care desfăşoară o activitate pe baza unui contract de mandat încheiat potrivit Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioară, sunt asimilate salariaţilor şi/sau lucrătorilor în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioară.
Munca prestată în temeiul unui contract de mandat constituie vechime în muncă.
Pentru a intra în vigoare, prevederile trebuie adoptate de Parlament și promulgat ede șeful statului.