ULTIMA ORĂ Taxa de stâlp se va aplica la valoarea netă a construcțiilor. Petroliștii offshore scapă. Cum va fi pentru chiriași, concesionari sau administratori

Schimbări legislative pentru firme   
ULTIMA ORĂ Taxa de stâlp se va aplica la valoarea netă a construcțiilor. Petroliștii offshore scapă. Cum va fi pentru chiriași, concesionari sau administratori

Impozitul pe construcții speciale, denumit colocvial ″taxa de stâlp″, reintrodus de la 1 ianuarie 2025, în cotă de 1%, va fi aplicat la valoarea netă a construcțiilor vizate, definită drept ″valoarea evidențiată în soldul debitor al conturilor corespunzătoare construcțiilor din care se scade valoarea contabilă cumulată a amortizării acestora″, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență.

Pentru construcțiile din contractele de administrare/concesiune/folosință cu titlu gratuit/închiriere, în cazul celor de natura domeniului public/privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale, cei care le au în administrare/concesiune/folosință cu titlu gratuit/închiriere vor plăti taxă de stâlp în cotă de 0,5% din valoarea construcțiilor, întrucât ″pentru aceste construcții nu poate fi stabilită o valoare netă″, se arată în nota de fundamentare.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO România lansează primul spital pediatric monobloc după Revoluție CITEȘTE ȘI VIDEO România lansează primul spital pediatric monobloc după Revoluție
Evenimente

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Draftul de act normativ stipulează că taxa de stâlp nu vizează ″construcțiile situate în marea teritorială a României astfel cum este definită de Legea nr. 17/1990 privind regimul juridic al apelor maritime interioare, al mării teritoriale, al zonei contigue și al zonei economice exclusive ale României, republicată″, astfel că petroliștii offshore scapă de taxă.

Ministerul Finanțelor a transmis că a avut consultări cu reprezentanții tuturor sectoarelor vizate, pentru a stabili cea mai eficientă modalitate de implementare a impozitului pe construcții speciale.

Carlo Ancelotti va fi judecat pentru fraudă fiscală în Spania CITEȘTE ȘI Carlo Ancelotti va fi judecat pentru fraudă fiscală în Spania

″Prin ordonanța de urgență publicată astăzi în transparență, asigurăm încasări cel puțin la nivelul estimărilor inițiale, de 1 miliard de lei în 2025, printr-o reglementare care ia în considerare atât necesitatea eficienței colectării, cât și feedbackul primit din partea sectoarelor economice. Companiile private au solicitat ca impozitarea să se facă nu pe valoarea brută a construcțiilor, ci pe valoarea netă a acestora. Ținând cont de această propunere, am hotărât să aplicăm pentru sectorul privat un impozit de 1% asupra valorii nete a construcțiilor speciale.

Totodată, pe baza propunerilor administratorilor de infrastructură publică și a analizelor, am stabilit un nivel de impozitare de 0,5% pentru construcțiile speciale aflate în proprietatea statului sau a autorităților locale, concesionate sau date în administrare, deoarece în aceste cazuri impozitul se aplică asupra valorii istorice a construcțiilor″, a declarat vicepremierul și ministrul Finanțelor Tánczos Barna.

Traficul rutier pe podul Giurgiu-Ruse a fost reluat pe o bandă, în sistem semaforizat CITEȘTE ȘI Traficul rutier pe podul Giurgiu-Ruse a fost reluat pe o bandă, în sistem semaforizat

Proiectul mai prevede că nu vor fi considerate construcții impozabile cu taxa de stâlp investițiile efectuate de contribuabili la construcțiile care sunt utilizate în baza unor contracte de administrare/ concesiune/folosință cu titlu gratuit/închiriere/locație de gestiune/asociere în participațiune și altele asemenea, dacă, până la sfârșitul anului respectiv, aceste investiții nu se concretizează în construcții impozabile.

Draftul precizează că nu se va datora taxă de stâlp pe construcțiile care sunt scutite de impozitul local pe clădiri.

Primarul unui mic oraș italian a interzis automatele de cafea din cauza pauzelor prea lungi CITEȘTE ȘI Primarul unui mic oraș italian a interzis automatele de cafea din cauza pauzelor prea lungi

″Contribuabilii care încetează să existe în cursul anului recalculează, în mod corespunzător, impozitul pe construcții, (...), aferent perioadei din anul calendaristic/anul modificat pentru care contribuabilul a existat, prin împărțirea impozitului pe construcții anual la 365 de zile calendaristice și înmulțirea cu numărul de zile aferent perioadei din anul calendaristic/anul modificat pentru care contribuabilul a existat.

Contribuabilii nou-înființați datorează impozit pe construcții începând cu anul înființării, iar impozitul pe construcții se determină luând în considerare construcțiile din patrimoniu și/sau din contractele de administrare/concesiune/folosință cu titlu gratuit/închiriere, existente în a 30-a zi inclusiv de la data înregistrării contribuabililor, potrivit legii, în situația în care această dată nu depășește ultima zi a anului înființării. În acest caz, impozitul pe construcții (...) se recalculează pentru perioada cuprinsă între data înregistrării contribuabililor și ultima zi inclusiv a anului anului calendaristic/anului modificat, în care contribuabilul s-a înființat, prin împărțirea impozitului pe construcții anual la 365 de zile calendaristice și înmulțirea cu numărul de zile aferent perioadei respective″, mai prevede proiectul de OUG.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa de stâlp
impozitul pe construcții speciale
impozitul pe construcții