ULTIMA ORĂ Supraimpozitarea traderilor de energie și gaze va fi redusă cu 25% de la 1 aprilie, prin dublarea marjei de profit permise

Schimbări legislative pentru firme   
ULTIMA ORĂ Supraimpozitarea traderilor de energie și gaze va fi redusă cu 25% de la 1 aprilie, prin dublarea marjei de profit permise

Supraimpozitarea traderilor de energie electrică și gaze naturale, care cumpără și vând exclusiv pe piața angro, prin contribuția la Fondul de Tranziție Energetică, din care sunt plătite de la bugetul de stat compensațiile cuvenite furnizorilor pentru costurile plafonării prețurilor finale la consumatori, va fi redusă cu 25%, prin dublarea marjei de profit permise, de la 10% la 20%.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Prevederea este inclusă în proiectul de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Energiei prin care actualul sistem de plafonare este prelungit după 1 aprilie, cu 3 luni la curent electric și cu 1 an la gaze.

Urmărește-ne și pe Google News
Premieră istorică: Amazon a obținut venituri mai mari decât Walmart CITEȘTE ȘI Premieră istorică: Amazon a obținut venituri mai mari decât Walmart
Evenimente

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Astfel, în prezent, suprataxa pentru traderi se calculează scăzând din prețul mediu lunar de vânzare produsul dintre prețul mediu lunar de achiziție și 1,1, totul înmulțit cu cantitatea livrată lunar. Exemplu pur teoretic de calcul: 600 lei/MWh preț mediu lunar de vânzare, minus (400 lei/MWh preț mediu lunar de achiziție ori 1,1, adică 440 lei/MWh), totul înmulțit cu o cantitate de 10.000 MWh, egal 1,6 milioane lei.

De la 1 aprilie, formula va fi: prețul mediu lunar de vânzare minus (prețul mediu lunar de achiziție înmulțit cu 1,2), totul înmulțit cu cantitatea livrată lunar. Adică: 600 lei/MWh preț mediu lunar de vânzare, minus (400 lei/MWh preț mediu lunar de achiziție ori 1,2, adică 480 lei/MWh), totul înmulțit cu o cantitate de 10.000 MWh, egal 1,2 milioane lei, cu 25% mai puțin decât în varianta acum în vigoare.

Același draft de act normativ stipulează și menținerea după 1 aprilie a supraimpozitării producătorilor de energie electrică, declarată neconstituțională în noiembrie anul trecut, redusă însă cu 20%.

FOTO Ministrul Finanțelor reclamă: Astăzi mi-a fost spart contul de Facebook! CITEȘTE ȘI FOTO Ministrul Finanțelor reclamă: Astăzi mi-a fost spart contul de Facebook!

După cum a relatat Profit.ro, și contribuția la Fondul de Tranziție Energetică impusă traderilor a fost atacată la Curtea Constituțională, care însă nu s-a pronunțat încă în speță. CCR a fost sesizată într-un proces în care traderul și furnizorul local Axpo Energy SA, controlat de conglomeratul elvețian omonim, a dat în judecată Guvernul, Ministerul Finanțelor și ANAF, reclamând că supraimpozitarea tradingului este neconstituțională și solicitând ″obligarea pârâților la plata cu titlu de daune-interese a sumei evaluate preliminar în cuantum de 8.983.755 lei, reprezentând prejudiciul înregistrat sau care estimează că va fi înregistrat de reclamantă în cursul anului 2022 și 2023 cu titlu de contribuție la Fondul de Tranziție Energetică aferentă activității de trading″, potrivit datelor din dosar.

Compania a obținut și sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), reclamând că, din punct de vedere al legislației comunitare, supraimpozitarea traderilor este discriminatorie, inechitabilă, anticoncurențială, disproporționată și instituie obstacole în calea fluxurilor transfrontaliere de energie între statele membre. Axpo a mai acuzat că impunerea contribuției la Fondul de Tranziție Energetică încalcă și Directiva TVA a UE, care interzice instituirea de taxe sau impozite pe cifra de afaceri, adiționale taxei pe valoarea adăugată.

viewscnt
Afla mai multe despre
supraimpozitare trading energie gaze
supraimpozitare traderi energie gaze
supraimpozitare energie gaze curtea constituțională
prelungire plafonare prețuri energie gaze