Suma minimă de bani pe care companiile solicitante de licențe românești de furnizori sau traderi de gaze naturale vor trebui să dovedească că o au la dispoziție pentru a le fi aprobate solicitările de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) va fi majorată de la 100.000 euro în prezent la 1 milion de euro, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Astfel, la solicitarea licențelor, firmele vor trebui să prezinte documente din care să rezulte că au capitaluri proprii, disponibilități din linii de credit sau contracte de împrumut bancare de cel puțin 1.000.000 euro, la cursul de schimb valutar al BNR valabil la data de 1 a lunii în care se înregistrează cererile.
O altă noutate legislativă avută în vedere de ANRE este că solicitanții de licențe de furnizori sau traderi de gaze vor trebui să prezinte extrase din REVISAL pentru cel puțin 3 dintre persoanele din cadrul firmelor, persoane cu funcții de conducere sau angajați ai acestora, din care să reiasă experiența anterioară în activitatea de comercializare a gazelor naturale a acestor persoane.
În cazul în care solicitantul este nou-înființat, vor trebui prezentate documente care să dovedească experiența anterioară în activitatea de comercializare a gazelor naturale a partenerilor sau acționarilor care exercită controlul asupra societății nou-înființate sau a unuia sau mai multora dintre persoanele cu funcții de conducere sau a angajaților solicitantului cu studii superioare în această activitate. Pentru operatorii economici străini, se vor prezenta documentele persoanelor din România alocate activității de furnizare sau trading, inclusiv contractele de muncă încheiate de acestea cu solicitantul.
Tot ca noutate, nu vor mai fi acordate licențe de furnizori de gaze solicitanților care au ca acționari/asociați deținători ai controlului/administratori persoane care dețin sau au deținut calitatea de acționar/asociat deținător al controlului /administrator în cadrul unor titulari de licență pentru activitatea de furnizare a energiei electrice și/sau de gaze naturale care au încălcat Legea energiei prin transmiterea unor notificări de denunțare unilaterală a contractelor de furnizare de energie electrică/gaze naturale încheiate cu clienții finali, interdicție încălcată la momentul deținerii de către aceștia a calităților menționate.
De asemenea, vor fi retrase licențele de furnizori de gaze companiilor care denunță unilateral contracte de furnizare încheiate cu clienți finali.
CITEȘTE ȘI Bulgaria și România sunt campioane în UE la creșterea prețului la carneDespre legislația în vigoare prea laxă privind cerințele de capacitate financiară pentru furnizorii de gaze se discută de mai mulți ani. Discuția a devenit mai aprinsă în toamna lui 2021, când mai mulți furnizori au renunțat la licențe, abandonând zeci de mii de clienți, întrucât nu au mai avut bani pentru a face față scumpirilor de pe piețele angro, dar și din cauza incertitudinilor din legislația de compensare a facturilor și de plafonare a prețurilor din iarna care urma.
Retragerile de pe piețe și denunțările de contracte de furnizare au pus presiune financiară și logistică intensă pe cei mai mari jucători din industrie, obligați să preia de pe o zi pe alta efective mari de clienți și să le asigure comercial alimentarea, în calitate de furnizori de ultimă instanță (FUI).
CITEȘTE ȘI FOTO Jared Kushner, ginerele lui Trump, vrea să facă o stațiune pe litoralul Albaniei. Proiectul stârnește deopotrivă teamă și speranțăProblema devenise atât de gravă încât s-a ajuns ca în programul de guvernare al coaliției PNL-PSD-UDMR să se promită introducerea de standarde obligatorii de "sănătate financiară" pentru furnizori, respectiv "modificarea legislației în vigoare în vederea introducerii de criterii de lichiditate și solvabilitate pentru reautorizarea furnizorilor de gaze și energie electrică".
"Din punct de vedere al Guvernului, noi putem interveni la nivel de legislație primară și secundară. Normele acestea pentru licențierea furnizorilor de gaze naturale sunt făcute prin legislația ANRE. Observăm că legislația ANRE-ului, în momentul de față, permite, practic, foarte ușor licențierea unor jucători în piață, care ulterior nu mai doresc să rămână în piață, își depun licențele sau nu sunt suficient de prudenți în această piață încât să poată rezista. Și atunci ne gândim ca, prin legislație primară, să impunem niște criterii minimale pentru licențierea jucătorilor în piața de energie electrică și gaze naturale în așa fel încât să preîntâmpinăm eventuale situații de acest gen. În primul rând solvabilitatea. Deci nu poți să vii cu un capital social de 1 milion de lei, să spunem, și să te apuci să faci achiziții în piață de zeci și sute de milioane de lei", declara atunci ministrul PNL al Energiei, Virgil Popescu.