Oficiul de Film și Investiții Culturale, structură nou-înființată și cu acest scop, va trebui să reia, începând cu 30 septembrie 2023, analiza proiectelor de producție film în România, depuse spre co-finanțare din partea statului, și să deconteze cererile de plată și pentru proiectele aprobate în sesiunile 2018 – 2020, parte a unei scheme de ajutor de stat avizată în urmă cu cinci ani, întreruptă la un moment dat, într-un blocaj administrativ încă din februarie 2021, și care a fost aprobată spre reluare.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Contactată de Profit.ro, ministrul Culturii, Raluca Turcan, nu a precizat până la acest moment dacă dispune în bugetul ministerului de fondurile necesare derulării schemei.
De ce este important: Bugetul maxim al schemei, stabilit prin H.G. nr. 421/2018, este de 1,2 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 250 milioane euro, defalcate astfel: a) credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finanțare pentru perioada 2018-2023; b) credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2018-2025.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Parlamentul, prin votul final al deputaților, a amendat acum ordonanța de urgență prin care a fost înființat Oficiul, stabilind că funcțiile de conducere din cadrul Oficiului se asimilează cu funcțiile de conducere de instituții de spectacole sau concerte de importanță națională, iar funcțiile de execuție specifice domeniului artistic și cultural din cadrul Oficiului se asimilează cu funcțiile de execuție corespunzătoare din instituțiile de spectacole sau concerte de importanță națională.
În plus, reprezentanții Puterii au stabilit că: ”Funcția de manager (director general) se asimilează cu cea de manager (director general) de instituții de spectacole sau concerte de importanță națională”.
În luna mai, Guvernul a adoptat ordonanța de urgență privind înființarea Oficiului de Film și Investiții Culturale, precum și pentru stabilirea unor măsuri instituționale referitoare la gestionarea schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii de film și producției de film în România.
Schema reprezintă un instrument de atragere a investițiilor în domeniul producției de opere audiovizuale, iar ordonanța a stabilit:
- înființarea Oficiului de Film și Investiții Culturale, instituție subordonată Ministerului Culturii, și preluarea gestionării schemei de la fostul Minister ai Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri .
- transferul schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea industriei cinematografice instituită prin H.G. nr. 421/2018 din administrarea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului în administrarea Oficiului de Film și Investiții Culturale.
- prelungirea perioadei de aplicare a legislației curente a schemei de ajutor de stat până la 31 decembrie 2024.
CITEȘTE ȘI Plafonarea adaosului comercial la alimente, prelungită până la finalul anuluiÎn luna iulie, Guvernul a adoptat și Hotărârea privind organizarea Oficiului de Film și Investiții Culturale, al doilea act normativ necesar pentru repornirea schemei de ajutor de stat pentru susținerea industriei cinematografice, instituită prin H.G. nr. 421/2018.
Potrivit autorităților, schema de ajutor de stat s-a afla într-un blocaj administrativ încă din februarie 2021.
Astfel, potrivit ordonanței în vigoare, începând cu data de 30 septembrie 2023, Oficiul de Film și Investiții Culturale va relua analiza proiectelor depuse, va analiza rapoartele de audit și va deconta cererile de plată pentru proiectele aprobate în sesiunile 2018 – 2020.