Salariații care au în întreținere copii în vârstă de până la 8 ani vor putea beneficia, la cerere, de 4 zile pe lună muncă la domiciliu, respectiv în regim de telemuncă, cu excepția situațiilor în care locul de muncă nu o permite, prevede un proiect de lege al reprezentanților actualei puteri.
Inițiatorii invocă Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor, care prevede la art. 9 ”formule flexibile de lucru", respectiv că ”statele membre iau măsurile necesare pentru a se asigura că lucrătorii cu copii de până la o anumită vârstă, de cel puțin opt ani, precum și îngrijitorii, au dreptul de a solicita formule flexibile de lucru în scopuri de îngrijire”.
Conform proiectului legislativ, cererea prevăzută pentru realizarea activității de muncă la domiciliu/telemuncă trebuie să fie însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte sau a reprezentantului legal, din care să rezulte că, pentru aceeași perioadă, acesta nu a solicitat munca la domiciliu/telemuncă.
În cazul în care părintele sau reprezentantul legal este persoană singură, declarația pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal nu este necesară.
Totodată, inițiativa legislativă reglementează faptul că salariații care realizează muncă la domiciliu/telemuncă sunt asimilați celor care își efectuează întreaga activitate la locul de muncă, fără să le fie afectate drepturile salariale, sporurile ori alte drepturi asimilate acestora.
Potrivit argumentelor invocate pentru această măsură, în state precum Suedia există formule nflexibile de lucru, prin acestea înțelegându-se, de asemenea, și munca de la domiciliu/ telemunca pentru părinții care au în îngrijire minori cu vârsta sub 8 ani, precum și posibilitatea de a-și reduce timpul de muncă cu 25%, cu o reducere proporțională a veniturilor salariale.
Legislație similară există și în Austria, unde salariații părinți care au în îngrijire copii în vârstă de până la 8 ani își pot reduce programul de lucru cu până la 20%, aceștia beneficiind și de o protecție adițională împotriva concedierii/ demiterii în cazul în care aleg să lucreze cu fracțiune de normă.
Germania, Spania, Finlanda, Olanda, Norvegia și Belgia oferă, la rândul lor, diferite forme de program flexibil, incluzând munca de la domiciliu/ telemunca.