Proprietarii de hoteluri și pensiuni din staţiuni nu vor fi obligaţi ca în termen de aproximativ un an și jumătate, dar nu mai mult de 2 ani, să asigure, pe cheltuială proprie, reabilitarea ambiental-arhitecturală a acestor imobile şi a împrejurimilor stradale, așa cum prevedea un proiect de lege adoptat deja de Senat și care avusese inițial un prim raport favorabil adoptării. Acum, comisia de specialitate a deputaților i-a întocmit un nou raport, de data aceasta de respingere.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Proiectul de lege fusese transmis Parlamentului de către Guvernul Ponta și fusese adoptat de Senat în aprilie 2014, iar în 2018, după cum a relatat Profit.ro atunci, urma să primească votul final al Parlamentului, după ce comisia pentru industrii și servicii îi întocmise un raport favorabil de adoptare.
Proiectul s-a bucurat și de sprijinul Guvernului Tudose, care a transmis Legislativului o serie de propuneri de modificare a proiectului inițial, care au fost preluate atunci de parlamentarii din comisiile de specialitate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Obligațiile propuse de guvernanți
”Proprietarii structurilor de primire turistică din staţiunile turistice sau din staţiunile balneare, climatice şi balneoclimatice, au obligaţia să ia, din proprie iniţiativă şi pe cheltuială proprie, măsuri pentru realizarea lucrărilor de reabilitare ambiental-arhitecturală a construcţiilor aflate în proprietatea lor şi împrejmuirilor stradale aferente acestora, precum şi pentru curăţarea şi igienizarea spaţiilor verzi şi a terenurilor aferente acestor imobile”, prevedea proiectul de lege în ultima formă amendată.
Proprietarii hotelurilor și pensiunilor ar fi avut astfel obligaţia ca în maximum 3 luni de la data intrării în vigoare a noi legi să demareze procedurile pentru obținerea autorizației de construcții. De asemenea, ei ar fi fost obligaţi ca în termen de 12 luni de la emiterea autorizației de construcții, să finalizeze lucrările de reabilitare ambiental-arhitecturală. Proiectul prevede în mod explicit că termenele menționate ”nu pot depăși 2 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi”.
Întârzierile pentru lucrările de reabilitare ar fi fost socotite după expirarea unui termen de 30 de zile calendaristice de la data notificării în scris, cu confirmare de primire a proprietarului, de către Ministerul Turismului.
Prin urmare, pentru a nu fi amendați, proprietarii ar fi trebui să se conformeze noii legi cam într-un an și jumătate, respectiv 17 luni, având în vedere că eliberarea autorizație de construcție poate dura o lună de zile, iar întârzierea nu va fi socotită cel mai devreme decât la o lună de la expirarea termenului obligatoriu de finalizare a lucrărilor.
Guvernul Ponta prevăzuse inițial amenzi cuprinse între 200 și 4000 lei/mp pentru întârzierea sau nerealizarea lucrărilor de reabilitare, dar Guvernul Tudose a intervenit și a subliniat că astfel proprietarul unui hotel de doar patru etaje ar fi urmat să plătească pentru fiecare zi de întârziere 6.000 lei, amenda pentru o lună ajungând la circa 40.000 euro, mult peste limita maximă de 100.000 lei stabilită atunci prin regimul juridic al contravențiilor.
Prin urmare, amenzile, în funcție de zilele de întârziere, fuseseră stabilte, în 2018, între 6 și 60 de salarii minime brute pe țară.
CITEȘTE ȘI Decizie în primă etapă: Amenajări piscicole, inclusiv prin extragere de agregate minerale - fără urbanism. Fost ministru al Mediului reclama ”balastiere” ilegale cu avize de amenajări piscicole - VIDEOComisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, decizională a Parlamentului în domeniu, a întocmit, în mai 2018, un raport favorabil proiectului și acesta a fost inclus pe ordinea de zi în Camera Deputaților, dar nu a ajuns la vot până în septembrie 2018, când tot reprezentanții PSD au solicitat retrimiterea inițiativei la comisii.
Proiectul nu a mai fost discutat apoi de către deputați până în februarie anul acesta, când i-a fost atribuită comisiei pentru antreprenoriat și turism întocmirea unui raport suplimentar. Comisia de turism i-a încomit acum raport de respingere, cu amendamente respinse în care este reluată ultima formă avizată a proiectului.
Ca urmare, și plenul Camerei Deputaților ar urma să respingă acum obligația propusă în trecut de Guvern.