Problemele Euroins schimbă legislația Fondului de Garantare a Asiguraților. Noile reguli

Problemele Euroins schimbă legislația Fondului de Garantare a Asiguraților. Noile reguli
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 apr 2023

Asigurătorii europeni autorizați în alte state membre, dar care lucrează pe teritoriul României în baza dreptului de stabilire ar urma să fie obligați să cotizeze la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), potrivit unui schimbări pregătite la Legea privind Fondul de garantare a asiguraților (FGA), analizată de Profit.ro.

UPDATE Noile reguli, anunțate anterior de Profit.ro, au fost aprobate de Parlament.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Opoziția, prin Ludovic Orbán și Claudiu Năsui, a acuzat faptul că în acest fel ar fi pedepsiți asiguratorii corecți,prin subvenționarea "asiguratorilor incorecți de către cei corecți".

"Sunt obligați să contribuie la Fond, în condițiile prezentei legi, următorii asigurători: a) asigurătorii autorizați de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), inclusiv pentru activitatea sucursalelor acestora care își desfășoară activitatea pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene; b) asigurătorii europeni, pentru activitatea de asigurare desfășurată pe teritoriul României prin intermediul sucursalelor stabilite în România, cu respectarea prevederilor aliniatului (2).

EXCLUSIV Certinvest cumpără acțiuni la Winner CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Certinvest cumpără acțiuni la Winner

Asigurătorii europeni contribuie la Fond doar pentru acea parte a activității sucursalelor pentru care scheme de garantare dinstatele membre de origine ale acestora nu protejează creditorii de asigurări în caz de lichidare bazată pe insolvență.

(3) Fondul întocmește, menține și actualizează Registrul asigurătorilor care contribuie la Fond, ale cărui formă și conținut sunt stabilite prin instrucțiuni emise conform prevederilor articolului 30, aliniatul (2) și care permite cel puțin identificarea claselor/tipurilor de asigurări pentru care Fondul acordă protecție potrivit prevederilor prezentei legi. Fondul are competența de a solicita asigurătorilor care intră sub incidența prezentei legi toate informațiile necesare întocmirii registrului", se arată într-un document.

Resursele financiare ale FGA vor putea proveni, în afară de contribuțiile de la asigurători locali și europeni, dobânzi și penalități de întârziere din plata cu întârziere a contribuțiilor datorate, și din "împrumuturile de la instituțiile de credit, cu sau fără garanția statului, împrumuturi de trezorerie sau împrumuturi obligatare prin emisiune de titluri de valoare ale FGA".

O altă schimbare face referire la contribuția specială percepută de la asigurători, în cazul în care FGA gestionează situații de insolvență pentru care se estimează că se vor plăti sume care depășesc disponibilitățile fondului.

CONFIRMARE O nouă companie intră pe piața RCA din România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE O nouă companie intră pe piața RCA din România

Se au în vedere cazurile în care FGA gestionează situații de insolvență a asigurătorilor pentru care se estimează că se vor plăti sume care depășesc disponibilitățile fondului, inclusiv în contextul modificărilor aduse Legii 213/2015 prin OUG 102/2021, prin care FGA trebuie să procedeze la plata imediată a sumelor cuvenite creditorilor de asigurări ai unui asigurător în insolvență, respectiv în 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare și constatare a existenței indiciilor stării de insolvență.

Estimarea sumelor datorate de către FGA pentru un asigurător in insolvență se face după ce asigurătorul predă fondului evidența contractelor de asigurare în vigoare la data comunicării deciziei mai sus menționate, evidența completă a dosarelor de daună, precum și evidențele tehnicooperative și contabile aferente acestor contracte și dosare.

"Cota procentuală aferentă contribuțiilor speciale se aprobă prin hotărârea Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară, la propunerea Consiliului de administrație al FGA", mai scrie în document.

Mai multe detalii AICI.

Euroins a dat ASF în judecată CITEȘTE ȘI Euroins a dat ASF în judecată

FGA este o schemă de garantare în domeniul asigurărilor și are drept scop protejarea creditorilor de asigurări de consecințele insolvenței unui asigurător.

În luna martie a acestuia an, ASF a decis să suspende atribuțiile conducerii Euroins și să retragă autorizația de funcționare a companiei, să constate starea de insolvență a acesteia și să ceară instanței, în consecință, declararea stării de faliment a companiei, dar și să numească FGA ca administrator interimar al societății. Mai multe detalii AICI.

La începutul lunii aprilie, FGA a anunțat că a recepționat aproape 3.800 cereri de deschidere dosare de daună, din partea potențialilor creditori de asigurare ai societății. Mai multe detalii AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
fga
euroins
legislatie
asiguratori europeni
contributii