Termenul limită până la care contribuabilii pot achita debitul principal aferent Timbrului Monumentelor Istorice, prin eșalonare de plată, va fi prelungit de la 25 noiembrie 2024 până la 25 mai 2026, conform unui proiect de ordonanță de urgență redactat în acest sens și analizat de Profit.ro.
Între timp, a fost redactat un proiect de ordonanță de urgență care prevede prelungirea până la 25 mai 2026 a termenului de plată prin eșalonare a debitului principal aferent Timbrului Monumentelor Istorice prin eșalonare de plată, permițând conformarea voluntară la obligațiile financiare, fără acumularea de dobânzi și penalități suplimentare.
Timbrul Monumente Istorice este o taxă extrabugetară, iar declararea și plata acestuia se efectuează lunar, pentru veniturile încasate în luna anterioară, în mod similar, concomitent cu utilizarea aceleași baze de calcul, stabilită pentru plata impozitului pe spectacole – obligație fiscală.
Neachitarea la scadență a Timbrului Monumente Istorice, atrage după sine o serie de sancțiuni printre care și aplicarea unor majorări de întârziere, reprezentate de dobânda legală și penalitățile de întârziere, în cuantum de 0,2% pe zi de întârziere.
CITEȘTE ȘI Dispută în Parlament privind casele de marcat și tipărirea bonului fiscal la plata cu cardul”Un număr considerabil de organizatori de evenimente culturale și artistice în locații precum Sala Palatului, Arenele Romane, Piața Unirii din Cluj, Castelul Banffy etc. au omis plata Timbrului Monumentelor Istorice către Institutul Național al Patrimoniului (INP). Pentru recuperarea creanțelor certe acumulate în ultimii 3 ani, INP a trimis notificări de plată pentru debitele principale, urmând să calculeze și accesoriile (dobânzi și penalități) după achitarea acestora. Accesoriile pot fi stabilite cu exactitate doar la momentul efectuării plății efective a debitelor principale”, susțin autoritățile.
Potrivit acestora, în ultimii ani au fost înregistrate numeroase sesizări din partea contribuabililor, ”mai ales din rândul organizatorilor de evenimente culturale și sportive”, cu privire la dificultățile întâmpinate în perioada pandemiei, care au avut efecte negative semnificative asupra capacității lor de a-și achita obligațiile fiscale.
CITEȘTE ȘI LEGE Șoferii scapă de amendă automată pentru lipsa rovinietei, având timp suplimentar de platăÎn plus, gradul de colectare a contribuțiilor datorate pentru Timbrul Monumentelor Istorice este scăzut, iar ”numeroși operatori economici au intrat deja sau sunt pe cale de a intra în procedura insolvenței”, mai susțin autoritățile.
În aceste condiții, șansele de recuperare a creanțelor sunt limitate, mai ales că INP este încadrat ca și creditor chirografar, ceea ce înseamnă că acesta se află pe aceeași poziție cu alți creditori ordinari și nu beneficiază de prioritatea creditorilor bugetari în cadrul procedurilor de insolvență.