Plafonul maxim al investițiilor unui persoane fizice pentru a beneficia de facilitățile fiscale de tip ”business angels” va fi majorat de la 200.000 euro la 4 milioane euro, conform unor modificări aduse legislației în domeniu de către deputații din comisiile de specialitate.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
De ce este important: În vederea stimulării investitorilor de tip business angels, persoanele fizice beneficiază de două facilități fiscale principale atunci când investesc în firme: scutirea de la plata impozitului pe dividende pentru primii 3 ani de la momentul realizării investiției (dobândirii părților sociale) și scutirea de la plata impozitului pe câștigurile de capital realizate la momentul transferului părților sociale ale investitorului, cu condiția că exit-ul sã aibă loc după cel puțin 3 ani de la momentul investiției. Domeniile în care se poate realiza investiția sunt cel bancar, de asiguräri/ reasigurări, imobiliar, jocuri de noroc etc, fără a fi incidente prevederile legislative privind limitarea participației ce poate fi definută de investitor la 49%,
Foarte important: Investitorii trebuie să îndeplineascã însă anumite condiții pentru a beneficia de facilitățile fiscale, iar printre acestea se numără limitarea investiției la o sumă cuprinsă între 3.000 si 200.000 de euro.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ În urma contestării SGR de mai multe firme, Guvernul amână interdicția comercializării ambalajelor fără marcaj. Riscul ”destabilizării economiei”Legislația care stabilește aceste praguri datează din 2015, iar la finele anului 2022, mai mulți deputați au propus eliminarea plafonului maxim de 200.000 euro, argumentând că în ultimii ani ecosistemul de start-upuri din România acrescut constant, iar legea în forma actualã nu și-a atins efectul scontat, realitațile economice impunând modificarea și adaptarea acesteia la cererile actuale ale mediului de afaceri.
Ca urmare, inițiativa legislativă prevedea eliminarea plafonului maxim de investiții de 200.000 de euro și păstrarea doar plafonului minim de investiții, fãră o limită maximã.
Senatorii au respins proiectul, dar acum, deputații au întocmit un raport preliminar de adoptare în care au renunțat să elimine plafonul maxim al investiției, majorându-l însă la 4 milioane euro.
CITEȘTE ȘI Guvernul modifică din nou sistemul de plată prin tichete a activităților casnice. Trebuia aplicat din ianuarie. LISTA activităților vizate și schimbările pregătite”Considerăm că plafonarea valorii investițiilor la 4 milioane euro este o măsură ce asigură predictibilitate în ce privește valoarea maximă a facilităților fiscale de care pot beneficia investitorii, dar totuși menține sumele maxime ce pot fi investite de aceștia la un nivel ridicat”, arată deputații.
În cazul în care va fi adoptată și de plenul Camerei Deputaților și promulgată, prevederea va intra în vigoare la 6 luni de la data publicării legii în Monitorul Oficial.