Pentru obținerea autorizației de funcționare a unei farmacii va fi nevoie și de avizul Colegiul Farmaciștilor din România, prin filialele locale, iar distanța de amplasare a farmaciilor va trebuie să fie de cel puțin 500 metri una de celalată, prevede o inițiativă legislativă a actualei puteri, analizată de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Astfel, proiectul prevede că pentru obținerea autorizației de funcționare a unei farmacii va fi obligatoriu și ”avizul favorabil emis de Colegiul Farmaciștilor din România prin colegiile farmaciștilor teritoriale județene sau al municipiului București, pentru deschiderea unității farmaceutice".
Inițiatorii nu argumentează de ce este nevoie de un astfel de aviz, în schimb conferă și personalului de specialitate împuternicit din cadrul colegiului farmaciștilor atrubția de a efectua inspecții în vederea emiterii autorizațiilor de funcționare, pe lângă personalul de specialitate împuternicit din cadrul direcțiilor de sănătate publică județene.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De asemenea, proiectul legislativ prevede, atât pentru mediul urban, cât și rural, că ”distanța minimă de amplasare a farmaciilor comunitare va fi de minimum 500 m, în aceeasi localitate”.
În prezent, înființarea unei farmacii comunitare în mediul urban se face în funcție de numărul de locuitori, dovedit prin adeverință eliberată de autoritatea administrației publice locale, după cum urmează:a) în municipiul București, o farmacie la 3.000 de locuitori;b) în orașele reședință de județ, o farmacie la 3.500 de locuitori;c) în celelalte orașe, o farmacie la 4.000 de locuitori.
Acum, inițiatorii completează prevederea în vigorae, propunând ca adeverința administrației locale, respectiv înființarea faramaciilor să țină cont de datele existente al Institutului Național de Statisticã.
CITEȘTE ȘI Guvernul majorează substanțial numărul muncitorilor străini care pot veni în România în 2024. Câți muncitori străini sunt activi acum”Multe țări precum Belgia, Croația și Ungaria ajustează distanța permisă între farmacii în funcție de mărimea orașului. De exemplu, în Croația distanța minimã în orașele mari (peste 500.000 persoane) este de 200 m, în timp ce în orașele mai mici distanța minimă este de 500 m. În Belgia distanța variază între 1 km, 3 km și 5 km, în funcție de numărul de locuitori (peste 2.500, peste 2.000 și peste 1.500, respectiv)”, susțin inițiatorii.