Limita de deductibilitate pentru contribuțiile la un fond de pensii facultative, pentru primele de asigurare voluntară de sănătate, precum și pentru serviciile medicale furnizate sub formă de abonament ar urma să fie majorată de la 400 euro la 1.200 euro anual, potrivit unui proiect legislativ analizat de Profit.ro.
De ce este important: Suma reprezentând contribuțiile la fondurile de pensii facultative, precum PIlonul III, este deductibilă pentru fiecare participant din venitul salarial brut lunar sau venitul asimilat acestuia, în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 400 de euro într-un an fiscal. De asemenea, legea permite și angajatorului să îi plătească unui angajat o contribuție egală la Pilonul III, care este de asemenea deductibilă din impozitul pe profit pentru angajator. Venitul primit în acest caz de către angajat este scutit de impozit și contribuții.
De aceste facilități fiscale se bucură, în aceeași limită anuală de 400 euro, și primele de asigurare voluntară de sănătate, precum și pentru serviciile medicale furnizate sub formă de abonament.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Schimbări la regimul juridic al PFA, întreprinderilor familiale și întreprinderilor individualeUn proiect promovat acum de reprezentanți ai actualei puteri își propune să majoreze semnificativ limita anuală de 400 euro, care a fost stabilită în 2015.
”În acest interval de timp, nivelul veniturilor salariale și de natură salarialp s-au majorat semnificativ, concomitent cu o creștere importantă a indicelui prețurilor de consum. (...) În aceste condiții și luand in considerare evoluția prețurilor interne, echivalentul în lei a 400 de euro anual (respectiv 33,3 euro lunar) nu mai răspunde scopului urmărit de legiuitor, neputând fi asigurate nici asigurări voluntare private de sănătate la această valoare și nici o acumulare consistentă în portofoliile de pensii facultative administrate privat”, argumentează autorii proiectului.
Ca urmare, proiectul prevede actualizarea cuantumului acestei facilități și majorarea acesteia la echivalentul în lei a 1.200 euro anual, respectiv 100 euro lunar.
CITEȘTE ȘI Nouă ordine de preempțiune la vânzarea terenurilor agricole”Suma propusă răspunde mult mai bine dezvoltării celor două sectoare și aderării contribuabililor la pensii facultative administrate privat sau la servicii private de sănătate, în baza unor asigurări voluntare de sănătate”, susțin inițiatorii.
Potrivit acestora, pe termen scurt, impactul bugetar al măsurilor propuse este nesemnificativ, deoarece, la actuala valoare de 400 de euro, tot mai puțini contribuabili utilizează aceasta opțiune fiscală. Autorii proiectului arată că pe termen mediu și lung, însă, impactul bugetar este unui pozitiv, deoarece conduce la conformare fiscală în domeniul veniturilor salariale și de natură salarială, precum și venituri suplimentare din dezvoltarea unor servicii private de calitate.