Liberalii propun anularea tuturor sporurilor pentru condiții de muncă, ca alocare individuală, și includerea lor în salariul de bază. Sporurile ajung până la 100%

Liberalii propun anularea tuturor sporurilor pentru condiții de muncă, ca alocare individuală, și includerea lor în salariul de bază. Sporurile ajung până la 100%
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 dec 2023

Cuantumul brut al sporurilor pentru condiții de muncă, prevăzute de Legea-cadru privind salarizarea personalului plätit din fonduri publice, ar urma sã fie introdus în salariul de bază, iar toate aceste sporuri să fie abrogate ca alocare individuală, potrivit unui proiect legislativ inițiat de liberali.

Aceștia arată că aplicarea deficitară și neunitară a Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plätit din fonduri publice și, ulterior, a Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plätit din fonduri publice a generat multiple discriminări în rândul angajaților din sectorul public, precum și o reprezentare deficitară a politicii salariale în sectorul public.

Urmărește-ne și pe Google News
Nou privilegiu: Membrii CA vor cumula indemnizația pentru creșterea copilului cu cea de conducere a companiei. Consiliul Legislativ, aviz negativ - nu muncesc 8 ore pe zi CITEȘTE ȘI Nou privilegiu: Membrii CA vor cumula indemnizația pentru creșterea copilului cu cea de conducere a companiei. Consiliul Legislativ, aviz negativ - nu muncesc 8 ore pe zi

Liberalii susțin că deși legiuitorul a prevăzut o ierarhizare a funcțiilor publice, în baza unor coeficienți de ierarhizare și în temeiul complexității muncii și al pregătirii profesionale, modificările legislative succesive, operate de regulă prin intermediul ordonanțelor de urgență, aparent nesemnificative, prin care au fost introduse unele sporuri salariale pentru condiții de muncă, au generat distorsiuni majore între valoarea salariului de bază, a soldei de functțe/salariului de funcție și indemnizațiilor de încadrare și cuantumul sporurilor pentru condiții de muncă, reglementate în anexele nr. I-VIII ale Legii-cadru nr. 153/2017.

”Astfel, sporurile reglementate în aceste condiții variază de la 10%-15% și ajung până la 100% și chiar și peste această valoare, pentru anumite funcții de executie și pentru unele familii ocupaționale, generând o imagine distorsionată asupra veniturilor brute totale ale angajaților din sectorul public”, afirmă inițiatorii.

Prin urmare, liberali propun ca, prin eventuala nouă lege, cuantumul brut al sporurilor pentru condiții de muncă prevazute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plätit din fonduri publice precum și de anexele acesteia, acordat pentru luna anterioră, să se introduca în salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție și indemnizațiile de încadrare, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții.

În acelasi timp, proiectul prevede abrogarea sporurilor pentru condiții de muncă, reglementate de art. 23 din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum și de anexele nr. I-VIII ale legii.

Reducere sau chiar scutire de impozit pe clădiri și terenuri - pentru donatorii de sânge și persoane cu dizabilități CITEȘTE ȘI Reducere sau chiar scutire de impozit pe clădiri și terenuri - pentru donatorii de sânge și persoane cu dizabilități

”Prin măsurile propuse, cuantumul niciunui salariu, soldă de funcție/salariu de funcție și indemnizație de încadrare nu va scădea, ci sporurile pentru condiții de muncă vor fi integrate în salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție și indemnizațiile de încadrare”, susțin inițiatorii.

Aceștia mai arată că măsura nu generază niciun impact asupra bugetului general consolidat, cheltuielile de personal nefiind afectate.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament și promulgat de șeful statului.  

viewscnt
Afla mai multe despre
sporuri
munca
salariu
baza
proiect
liberali
abroga