LEGE Prioritate la case de marcat și ghișee, precum și parcări rezervate pentru anumite persoane

LEGE Prioritate la case de marcat și ghișee, precum și parcări rezervate pentru anumite persoane
scris 18 oct 2023

Femeile gravide și părinții însoțiți de copii cu vârsta mai mică de 5 ani vor avea prioritate la coada unei casierii sau ghișeu, pentru a accesa un serviciu public sau privat. Totodată, instituțiile publice și firmele sunt obligate să amenajeze cel puțin 4% din totalul locurilor de parcare, dar nu mai puțin de 2 locuri, ca locuri semnalizate și rezervate femeilor însărcinate și persoanelor care însoțesc copii cu vârsta sub 5 ani, potrivit unui proiect de lege promulgat de șeful statului. 

Proiectul fusese adoptat de Parlament luna trecută.

Urmărește-ne și pe Google News
Schimbări majore pregătite pe piața de taximetrie: Taximetriștilor li se va permite dublarea tarifului de pornire. Vechimea mașinilor autorizate, dublată și ea CITEȘTE ȘI Schimbări majore pregătite pe piața de taximetrie: Taximetriștilor li se va permite dublarea tarifului de pornire. Vechimea mașinilor autorizate, dublată și ea

Femeile gravide, precum şi persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile/ghişeele/casele de marcat din cadrul entităţilor publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea, cu excepţia cazurilor în care acestea deţin casierii/ghişee/case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunţate”, prevede noua lege. 

Entităţile publice şi private au obligaţia de a amplasa la vedere, lângă casele de marcat/casierii/ghişee sau acolo unde se prestează serviciul oferit de acestea, afişe care să prevadă acordarea de prioritate femeilor gravide, precum și persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care există casierii/ghișee/case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane.

Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei.

DOCUMENT Modificări avansate la Codul Muncii privind concediul de odihnă, munca suplimentară și programul de lucru CITEȘTE ȘI DOCUMENT Modificări avansate la Codul Muncii privind concediul de odihnă, munca suplimentară și programul de lucru

Legea stabilește și că: ”În spaţiile de parcare aparţinând entităţilor publice şi private, precum şi în spaţiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10, vor fi amenajate, rezervate şi/sau semnalizate minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de două locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide, precum şi de către persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani”. 

Dacă numărul locurilor de parcare este mai mic de 10, dispoziţiile de mai sus nu se aplică.

Încălcarea obligaţiilor de a amenaja, rezerva şi/sau semnaliza locurile de parcare va fi sancționată cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei.

Totodată, fapta persoanei care folosește, fără drept, locurile de parcare destinate a fi folosite de femeile gravide și/sau persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei.

Folosirea acetor locuri de parcare va fi permisă, însă, fără a fi contravenție pentru, pentru angajaţii Ministerului Afacerilor Interne, ai unităţilor medicale publice ori private, precum şi pentru angajaţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, aflaţi în exercitarea atribuţiilor ori obligaţiilor de serviciu.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
prioritate
parcare
case
marcat
guise
gravide
parent
copii
proiect