Președintele Iohannis a promulgat legea care stabilește că salariul de bază minim brut pe țară este calculat astfel încât să aibă ”nivelul orientativ” de 47%-52% în raport cu câștigul salarial mediu brut. Noua lege transpune în legislația națională directiva europeană privind salariul minim european. Inspecția Muncii va avea dreptul să controleze frecvent angajatorii care nu respectă noile norme, iar aplicarea normelor privind salariul minim va fi obligatorie pentru toate firmele care participă la procedurile de achiziții publice sau concesiuni, urmând a fi excluse de la acestea în caz contrar.
Prezentat în premieră de Profit.ro, proiectul inițiat de Guvern fusese adoptat luna trecută de Parlament. La votul din Senat, a fost redus raportul orientativ între salariul minim și cel mediu brut pe țară, propus anterior de Guvern la 50%-52%.
Conform proiectului de lege transmis Parlamentului de către Executiv, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi actualizat anual prin hotărâre de Guvern, actualizare care va ține cont de puterea de cumpărare a salariului minim, nivelul general al salariilor, rata de creștere a salariilor, nivelurile și evoluțiile productivității. Executivul stabilise că analiza salariului minim va fi realizată în funcție de ”nivelul orientativ” de 50-52% al raportului dintre valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și câștigul salarial mediu brut.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Aleșii au menținut prevederea că salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabileşte anual prin hotărâre a Guvernului, după consultarea confederațiilor sindicale și patronale reprezentative la nivel național, cu aplicare de la data de 1 ianuarie a anului următor și cu actualizarea periodică o dată pe an.
Parlamentul a menținut în mare parte și procedura de aplicare a mecanismului de stabilire și actualizare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi aprobată prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, cu consultarea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, și va cuprinde următoarele:
1) modalitățile de stabilire şi actualizare a nivelului salariului minim brut pe țară garantat în plată;
2) criteriile de stabilire și actualizare a salariului minim brut pe ţară garantat în plată care să includă cel puțin următoarele elemente:
a) puterea de cumpărare a salariului minim, luând în considerare costul vieții;
b) nivelul general al salariilor și distribuția acestora;
c) rata de creștere a salariilor;
d) nivelurile și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung.
3) indicatorii statistici naționali aferenți criteriilor prevăzute la pct. 2);
4) setul de indicatori anuali de monitorizare și evaluare a impactuluo asupra mediului economic și social.
Aleșii au modificat însă prevederile privind procedura, stabilind că va ține cont de un nivel orientativ în raport cu salariu mediu bruta mai mic decât cel prevăzut de Guvern:
5) modul de realizare a analizelor suport şi de monitorizare a evoluției salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în funcție de nivelul orientativ de 47-52% al raportului dintre valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și câștigul salarial mediu brut, considerat indicator de referință pentru evaluarea gradului de adecvare.
Conform noii legi, angajatorul nu poate negocia și stabili salarii de bază brute prin contractul individual de muncă și/sau contractul colectiv de muncă aplicabil, sub salariul de bază minim brut.
Aleșii au stabilit, în plus, și că: ”Activitățile de control efectuate cu frecvență ridicată la angajatorii care au încălcat în mod repetat legislația privind aplicarea acestei legi nu au caracter discriminatoriu și dsiproporționat”.
Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului poate fi acordat unui salariat pentru o perioadă de maximum 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, slariatului i se acordă un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
Nici Guvernul și nici Parlamentul nu au stabilit în acest caz o limită minimă cu care să fie majorat după doi salariul minim, fapt reclamat de sindicate, care acuză că astfel sunt majorate nesemnificativ salariile minime.
Nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului de bază minim brut, stabilit prin act normativ sau a nivelului salarial minim stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil, cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a garantat în plată salariul minim brut stabilit prin act normativ sau prin contractul colectiv de munca aplicabil, fără a depăși valoarea cumulată de 200.000 lei.
CITEȘTE ȘI Ciolacu confirmă că noua lege a salarizării va fi aplicată când deficitul bugetar ajunge la 5%. Susține că ținta poate fi atinsă în 2 aniAleșii au mai introdus și un întreg capitol privind obligațiile firmelor care participă la proceduri de achiziții publice de a respecta reglementările de stabilire a salariului minim brut.
”Aplicarea întocmai a cerințelor legale vizând stabilirea, recunoașterea și acordarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și a salariilor minime stabilite prin contracte colective de muncă este obligatorie pentru toți operatorii economici care participă la proceduri de atribuire a contractelor atribuire a de achiziții publice sau de atribuire a contractelor de unor concesiuni”, prevede noua lege.
Orice agent economic condamnat definitiv de instanță în ultimii 2 ani va fi exclus de la astfel de proceduri.
Aceleași obligații sunt aplicabile și subcontractanților operatorilor economici participanți la proceduri de atribuire a contractelor de achiziții publice sau de atribuire a unor concesiuni.