Produsele neprelucrate produse, cultivate sau obținute pe teritoriul României, precum și produsele prelucrate obținute tot pe teritoriul național și care conțin cel mult 25% din greutate ingrediente nelocale, ce nu pot fi înlocuite, vor putea fi etichetate în mod voluntar cu denumirea “De Origine România - DOR”, potrivit unui proiect legislativ al actualei puteri.
Autorii proiectului se arată îngrijorați de faptul că autonomia alimentară naţională, pe lângă sectorul de came de porc, s-a pierdut şi în alte sectoare strategice naţionale, cum sunt panificaţia şi produsele lactate, odată cu închiderea de către proprietarii externi ai unor facilităţi de producţie naţionale, lăsând fermierii fără posibilitatea de a-şi valorifica produsele obţinute în ferme şi generând probleme sociale prin disponibilizările aferente.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Eliminarea noii impozitări a contractelor part-time, propusă de PNL, a trecut tacit de Senat, fără sprijinul PSD. Coaliția a evitat votul”Majoritatea investiţiilor închise au fost finanţate prin programele europene, la fel ca şi fermele care nu au mai reuşit să îşi găsească cumpărători pentm produsele lor.
Marii comercianţi internaţionali de cereale şi-au continuat activitatea profitabilă de export, activităţile speculative generând creşterea preţurilor pe piaţă, dar fără corespondenţă în majorarea veniturilor fermierilor.
Drept consecinţă, modelul european de acordare a subvenţiilor către fermieri prin compensarea pierderilor de venit generate de diverse constrângeri europene este ”sabotat” în sensul că suportul financiar destinat obţinerii de produse finite la preţuri competitive a fost ”exportat” prin comerţul extern cu materii prime”, susțin inițiatorii proiectului, care adaugă că astfel se creează în continuare premisa închiderii facilităţilor de producţie naţionale şi de pierdere a securităţii alimentare locale, regionale şi naţionale.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Zone cu restricții sau taxe pentru mașini, în București și alte 12 mari orașeCercetând modelul folosit de alte state pentru protejarea afacerilor locale şi a intereselor economice ale producătorilor autohtoni, autorii proiectului au observat că multe state dezvoltate din Uniunea Europeană folosesc pe scară largă "schemele de certificare voluntară”.
Un studiu efectuat pentru Comisia Europeană indică faptul că în Europa funcţionează 441 de scheme şi subscheme de certificare voluntară a produselor agricole şi alimentare, 424 fiind valabile în statele membre UE şi 17 în state non-membre UE. Conform cercetării, Germania prezintă cel mai ridicat număr de scheme cu 107, urmată de Italia cu 52 de scheme şi Spania cu 49 de scheme.
Prin urmare, pentru a veni, deopotrivă, în sprijinul consumatorilor şi al producătorilor români, proiectul prevede introducerea unei scheme de certificare voluntară “De Origine România - DOR”, la care să aibă acces producătorii şi procesatorii români, schemă care ar garanta faptul că produsul alimentar achiziţionat este realizat pe teritoriul României şi fabricat din materii prime de origine românească.
CITEȘTE ȘI Achizițiile publice de alimente vor trebui să respecte în următorii 2 ani lanțul scurt de aprovizionareCriteriile pentru eticheta DOR
Pentru a beneficia de etichetarea voluntară DOR, produsul agroalimentar trebuie să îndeplinească următoarele caracteristici specifice:
a) în cazul produselor neprelucrate, producţia, cultivarea sau reproducerea, inclusiv recoltarea şi mulsul în cazul vacilor, ovinelor şi caprelor să aibă loc pe teritoriul României:
i. în cazul cărnii, aceasta trebuie şi să fie obţinută de la animale născute, crescute şi sacrificate pe teritoriul României,
ii. în cazul produselor de origine animală, altele decît carnea, acestea trebuie şi să fie obţinute de la animale crescute pe teritoriul României;
b) în cazul produselor prelucrate, fabricarea acestora trebuie să aibă loc din produse neprelucrate obţinute în conformitate cu prevederile de la lit. a), în conţinutul cărora este permisă utilizarea, în cantitate de până la 25% din greutatea acestora, conform reţetei, a unor ingrediente care nu pot fi înlocuite cu ingrediente similare produse pe teritoriul României.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va înfiinţa şi administra Registrul Naţional al Schemei de Certficare Voluntară “De Origine România - DOR” (RNSCV-DOR), document în format digital administrat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care cuprinde toţi beneficiarii care au obţinut certificatul DOR.
Solicitanţii care vor să particpe la schemă trebuie să transmită Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale un dosar care cuprinde următoarele documente:
a) cerere tip de certificare voluntară “De Origine România - DOR ”;
b) atestat de producător;
c) lista produselor pentru care se solicită certificarea şi înregistrarea;
d) numărul autorizaţiei sau înregistrării sanitar-veterinară pentru locaţia în care se produc şi/sau procesează produsele agroalimentare pentru care se solicită certificarea şi înregistrarea;
e) caiet de sarcini care să conţină fotografia şi caracteristicile specifice fiecărui produs agroalimentar (ingrediente, formă, mod de ambalare, flux tehnologic);
f) declaraţie pe proprie răspundere care să ateste originea ingredientului primar;
g) declaraţie pe proprie răspundere privind arealul în care se produce şi/sau procesează fiecare produs pentru care se solicită certificarea şi înregistrarea.
În termen de 30 de zile de la depunerea dosarului Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale verifică documentaţia şi, în cazul în care constată că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de prezenta schemă, înscrie produsul alimentar în Registrul Naţional al Schemei de Certficare Voluntară “De Origine România - DOR”, eliberează certificatul DOR şi comunică decizia de înscriere solicitantului.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Băncile și societățile de asigurare de stat, industria de apărare vor respecta regulile guvernanței corporative, nu și R.A.-A.P.P.S. Agenția de monitorizare (AMEPIP) ia 0,1% din veniturile companiilor de stat și decide angajărileProdusele avizate de minister vor utiliza logo-ul “De Origine România - DOR” sub forma de mai jos.
Beneficiarii schemei au dreptul să utilizeze logo-ul “De Origine România - DOR” pentru etichetarea voluntară a unui produs alimentar pe o perioadă nedeterminată, cu condiţia să nu modifice elementele care au stat la baza emiterii certificatului şi înscrierii produsului în registrul menționat.
Utilizarea logo-ului “De Origine România - DOR” pentru etichetarea voluntară a unui produs alimentar, fără respectarea condiţiilor prevăzute, se va pedepsi conform prevederilor Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor.
Proiuectul mai prevede că începând cu anul 2024, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale asigură din bugetul propriu resurse financiare pentru promovarea în ţară şi în străinătate a schemei de certificare voluntară “De Origine România - DOR”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum