Facilitățile fiscale pentru producția de filme și echipamentele importate vor fi eliminate. Taxa pentru cinematografie va fi aplicată și furnizorilor audio-vizuali mai mici. Noi reguli și schimbări

Facilitățile fiscale pentru producția de filme și echipamentele importate vor fi eliminate. Taxa pentru cinematografie va fi aplicată și furnizorilor audio-vizuali mai mici. Noi reguli și schimbări
scris 19 aug 2024

Cinematografia românească nu va mai beneficia de scutirea taxelor vamale pentru importurile de echipamente specifice indutriei, conform unui act normativ pregătit de Guvern. Stimulente acordate producătorilor din impozitul pe profit vor fi eliminate și ele. Totodată, de taxa de 3% din descărcarea contra cost a producțiilor audio-vizuale, prin internet sau telefonie, și de taxa de 4% din abonamente sau tranzacții pentru platformele de streaming nu vor mai fi scutiți, ca până acum, furnizorii cu audiență sub 1% și/sau venituri de până la 65.000 euro. 

VEZI AICI ȘI Guvernul va acorda subvenție directă pentru producția de filme, cu condiția cheltuirii unei sume importante în țară. Noi schimbări pregătite pentru finanțarea de stat în cinematografie și televiziune

Conform legislației încă în vigoare, operatorii economici direct implicați în producția, distribuirea și exploatarea filmelor cinematografice, înscriși ca atare în Registrul cinematografiei, beneficiază de scutirea de la plata taxelor vamale pentru importurile de utilaje, echipamente cinematografice, peliculă, substanțe de procesare și alte bunuri folosite în industria cinematografică, care nu sunt produse în țară.

Urmărește-ne și pe Google News

Această prevedere urmează a fi eliminată, conform actului pregătit de Guvern și consultat de Profit.ro

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ULTIMA ORĂ DOCUMENT Guvernul pregătește majorarea impozitului pe dividende la 10%, impozitarea altor forme de capital, eliminarea stimulentelor fiscale în construcții UPDATE Ciolacu, supărat pe colegii care nu se consultă cu el înainte CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Guvernul pregătește majorarea impozitului pe dividende la 10%, impozitarea altor forme de capital, eliminarea stimulentelor fiscale în construcții UPDATE Ciolacu, supărat pe colegii care nu se consultă cu el înainte

Totodată, vor fi eliminate din legislație prevederile referitoare la acordarea unui sprijin indirect în valoare de 150% pentru producătorii, coproducătorii și finanțatorii implicați în producția de film, acordat din impozitul pe profit corespunzător sumei investite, sumă care nu poate depăși 10% din costurile directe de producție efectuate pe teritoriul României și reprezintă maximum 50% din profitul brut.

În situația filmelor comandate, condiționat de cheltuirea în România a minimum 40% din bugetul filmului, nu se va mai acorda sprijin indirect în valoare de 30% din totalul taxelor aferente bugetului cheltuit pe teritoriul României. Sprijinul indirect era folosit pentru acoperirea costurilor directe de producție, efectuate pe teritoriul României, și nu putea depăși 10% din acestea.

Va fi eliiminată și scutirea de la plata taxei pe redevență pentru distribuitorii care introduc în România un număr egal sau mai mare de 8 copii de film.

Totodată va fi eliminat sprijinul indirect în valoare de 150%, aferent impozitului pe profit obținut în urma realizării investiției, pentru operatorii implicați în exploatarea de lanțuri de cinematografe, în situația în care lanțul este format din cel puțin 10 săli distribuite pe teritoriul României, corespunzător a 10% din investiția realizată. 

Ciolacu pentru Profit.ro, optimist după datele sub așteptări privind creșterea economică din T2: România va avea la final de an cea mai mare creștere economică din UE! CITEȘTE ȘI Ciolacu pentru Profit.ro, optimist după datele sub așteptări privind creșterea economică din T2: România va avea la final de an cea mai mare creștere economică din UE!

În prezent, Fondul cinematografic, din care statul finanțează producții cinematografice, este constituit și din următoarele două taxe:

- colectarea lunară a unei contribuții de 3% din prețul operelor audiovizuale descărcate contra cost prin intermediul serviciilor detransmisie de date, inclusiv prin internet sau telefonie, prin furnizori de servicii media audiovizuale la cerere, obligația prezentării documentelor care certifică sumele încasate, precum și obligația de plată a contribuției revenind persoanelor juridice care realizează aceste venituri;

4% din veniturile obținute din tranzacții unice sau sub formă de abonament, de către furnizorii de servicii media audiovizuale la cerere, pentru vizionarea de opere audiovizuale prin intermediul serviciilor de transmisie de date prin internet sau telefonie.

În prezent sunt scutiți de aceste taxe furnizorii ”ale căror venituri, pe ultimul an fiscal, nu au depășit echivalentul în lei, la cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României, al sumei de 65.000 de euro sau al căror nivel de audiență este sub 1%, raportat la numărul de abonați la nivel național, la serviciile de transmisie de date care asigură accesul la internet în bandă largă”.

Guvernul intenționează să elimine însă și această scutire, conform proiectului menționat.

viewscnt
Afla mai multe despre
cinematografie
taxa
vamala
facilități
fiscal
eliminare
echipamente
import
producători