Deputat USR confirmă la rândul său Profit.ro: Alertă! Ordonanță care va scumpi drastic tratamentele în cabinetele private din România!

Schimbări legislative pentru firme   
Deputat USR confirmă la rândul său Profit.ro: Alertă! Ordonanță care va scumpi drastic tratamentele în cabinetele private din România!

Deputatul USR Emanuel Ungureanu confirmă la rândul său informațiile Profit.ro, arătând că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), "a dat peste noapte o ordonanță" prin care medicii care au înființate SRL-uri nu mai pot presta servicii pentru marile clinici private, astfel că tarifele pentru pacienți se vor scumpi drastic, pentru ca medicii să-și acopere pierderile.

„Alertă! Rafila a dat o ordonanță care va scumpi drastic tratamentele în cabinetele private din România!

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Colegiul Medicilor și Colegiul Medicilor Stomatologi confirmă Profit.ro: Ultimele modificări fiscale, decise discret de Guvern, pot avea consecințe nefavorabile asupra medicilor și medicilor stomatologi din întreaga țară CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Colegiul Medicilor și Colegiul Medicilor Stomatologi confirmă Profit.ro: Ultimele modificări fiscale, decise discret de Guvern, pot avea consecințe nefavorabile asupra medicilor și medicilor stomatologi din întreaga țară

Hoțeste, fără niciun fel de dezbatere, Ministerul Sănătății a dat o ordonanță peste noapte care schimbă regimul juridic al cabinetelor medicale private, este vorba de Ordonanța 9/2025”, spune parlamentarul.

Deputatul USR explică și el faptul că clinicile mari colaborau cu medici care își înființau SRL (în general microîntreprinderi) pe contracte de prestări servicii, însă acum numai este posibil acest lucru, potrivit alin. 6 din Ordonanța 9, publicată în 31 ianuarie 2025 în Monitorul Oficial.

Este vorba despre următoarea prevedere:

    „(6) În cadrul cabinetului medical, indiferent de forma de organizare, medicul poate avea calitatea de:
    a) titular/administrator;
    b) angajat;
    c) persoană fizică independentă care are încheiat un contract cu cabinetul medical.”

ANUNȚ Valoarea ecotichetului din programul Rabla pentru autoturisme electrice poate crește cu câteva mii de euro CITEȘTE ȘI ANUNȚ Valoarea ecotichetului din programul Rabla pentru autoturisme electrice poate crește cu câteva mii de euro

Contractele de prestări servicii erau/sunt încheiate între clinici și societăți înființate de medici. Medicii din aceste societăți prestau la clinicile mari/medii pe baza acestor contracte si primeau prețul agreat pentru servicii, fără a fi angajați cu contract individual de muncă, mai explică Ungureanu.

„Pe societățile existente multi medici au contractate credite si leasinguri pentru diverse bunuri…. câtă vreme vor fi lipsiți de posibiliitatea de a se folosi peste noapte de aceste societăți și vor trebuie să functioneze ca PFI, ce se intamplă cu acele contracte de credit, leasing, cu angajații de pe acele societati?

Știți cine vor fi cei care vor deconta deciziile dumneavoastră aberante, domnule Rafila?

Pacienții, cei mai vulnerabili dintre ei, pentru că medicii vor trebuie să crească tarifele pentru a-și acoperi pierderile.

Noi obligații la contractele de trimitere a românilor la muncă sezonieră în străinătate - condiții de cazare, transport, sănătate, chirie CITEȘTE ȘI Noi obligații la contractele de trimitere a românilor la muncă sezonieră în străinătate - condiții de cazare, transport, sănătate, chirie

Îi cer public ministrului Sănătății Rafila să schimbe urgent Ordonanța nr. 9/2025 pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea și funcționarea cabinetelor medicale”, mai declară deputatul USR.

Colegiul Medicilor din România și Colegiul Medicilor Stomatologi din România confirmă Profit.ro, arătând că ultimele modificări fiscale, decise discret de Guvern (VEZI MAI JOS), pot avea consecințe nefavorabile în modalitatea desfășurării activităților profesionale a medicilor și medicilor stomatologi din întreaga țară. Cele două organizații anunță că au cerut ministerului de resort astăzi, după publicarea articolului, să clarifice și să rezolve problema, primind deja semnale pozitive privind rezolvarea cu celeritate a acestei situații.

Acestea menționează că păstrarea actualei forme a reglementărilor poate avea consecințe nefavorabile în modalitatea desfășurării activităților profesionale a medicilor și medicilor stomatologi din întreaga țară.

Poziția comună a Colegiului Medicilor din România și Colegiului Medicilor Stomatologi din România cu privire la aspecte ce vizează modificări legislative referitoare la organizarea cabinetelor medicale

"În data de 31 ianuarie 2025, în Monitorul Oficial nr. 94/31.01.2025, a fost publicată Ordonanța Guvernului nr. 9/2025, care aduce modificări OG nr. 124/1998 privind organizarea și funcționarea cabinetelor medicale. Printre modificările introduse, există anumite neclaritați legate de posibilitatea cabinetelor medicale individuale, asociate, grupate și a societăților civile medicale de a avea alți medici angajați sau colaboratori.

Guvernul modifică legislația privind brokerii de credite și dezvoltatorii imobiliari, la solicitarea UE CITEȘTE ȘI Guvernul modifică legislația privind brokerii de credite și dezvoltatorii imobiliari, la solicitarea UE

Situația poate genera incertitudini cu privire la modul în care medicii își pot desfășura activitatea și asigura continuitatea serviciilor de sănătate oferite pacienților.

În acest sens, Colegiul Medicilor din România (CMR) și Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) au transmis, astăzi, Ministerului Sănătății, în cadrul dialogului instituțional existent, un punct de vedere cu privire la modificările legislative referitoare la organizarea cabinetelor medicale, precum și o solicitare de clarificare a acestor aspecte, în speranța remedierii acestei situații.

Guvernanții promit să modifice în Parlament OUG ”Trenuleț”, pentru ore suplimentare plătite în apărare și ordine publică. Discuții și cu sindicatele din companiile de stat CITEȘTE ȘI Guvernanții promit să modifice în Parlament OUG ”Trenuleț”, pentru ore suplimentare plătite în apărare și ordine publică. Discuții și cu sindicatele din companiile de stat

Scopul acestui demers este asigurarea unui cadru legislativ clar, care să corespundă nevoilor și să permită medicilor să își desfășoare activitatea în condiții optime și în beneficiul pacienților. Avem deja semnale pozitive din partea Ministerului Sănatății privind rezolvarea cu celeritate a acestei situații.

"Astăzi, am înaintat Ministerului Sănătății atât punctul de vedere fundamentat al reprezentanților corpului medical, cât și o propunere a unei soluții juridice pe care o considerăm viabilă. Am primit numeroase întrebări din partea colegilor medici din țară legate de această situație și sperăm că se va găsi și implementa rapid o soluție adecvată, care să creeze cadrul necesar pentru ca medicii să își poată desfășura activitatea fără perturbări”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președinta Colegiului Medicilor din România.

Ne dorim ca această situație să fie remediată cât mai curând, astfel încât medicii să își poată continua activitatea fără impedimente administrative. Dialogul constructiv cu Ministerul Sănătății și cu Colegiul Medicilor din România este esențial pentru găsirea unei soluții echilibrate, care să sprijine profesioniștii din domeniu și să asigure pacienților accesul neîntrerupt la servicii medicale de calitate”, a declarat dr. Florin Lăzărescu, președinte CMSR.

ONRC: Fără termene și sancțiuni pentru înregistrarea mențiunii privind actualizarea obiectului de activitate CITEȘTE ȘI ONRC: Fără termene și sancțiuni pentru înregistrarea mențiunii privind actualizarea obiectului de activitate

Menționăm că păstrarea actualei forme a reglementărilor poate avea consecințe nefavorabile în modalitatea desfășurării activităților profesionale a medicilor și medicilor stomatologi din întreaga țară.

Acest demers comun va fi în continuare urmărit în speranța unei rezolvări care să răspundă solicitărilor venite din partea instituțiilor care coordonează activitatea profesională a medicilor și a medicilor stomatologi, având în vedere interesul comunității medicale cu privire la acest subiect".

Profit.ro a anunțat că Guvernul a limitat fiscal activitatea medicilor din sănătatea privată printr-o OUG semnată la 31 ianuarie 2025. Pe scurt, pentru prestarea de servicii în mai multe locuri, aceștia trebuie acum să activeze ca persoană fizică independentă (PFI), față de SRL, ca până acum, de aici rezultând taxe mai mari de achitat. Medicii ne avertizează deja că prețurile serviciilor vor crește raportat cu cuantumul taxelor pe care le va lua statul suplimentar de la ei.

La ultimele modificări fiscale, una a scăpat atenției publice. Și anume, cea privind activitatea medicilor. Ei avertizează deja acum că serviciile medicale se vor scumpi din această cauză.

GRAFIC Industria românească începe anul cu stângul. Indicele PMI, la minim istoric CITEȘTE ȘI GRAFIC Industria românească începe anul cu stângul. Indicele PMI, la minim istoric

Un medic a atras atenția Profit.ro asupra acestei modificări introduse prin OUG 9/2025, semnată pe 31 ianuarie.  

“Eu îmi făceam un SRL și colaboram ca medic cu trei-patru clinici. Și le tăiam factură pe SRL-ul meu, în funcție de cât am prestat, și eram plătit de aceste trei-patru clinici.

Acum, lucrurile stau în felul următor: mi-am făcut SRL și pot încasa pe SRL bani direct de la pacient. Deci, dacă îmi fac clinică — cum am, de exemplu, clinica mea din Vărăști — acolo pot să încasez de la pacienți sau de la Casa de Asigurări.

Dar, dacă vreau să mai fac o colaborare cu o altă clinică din București, unde să fac consultații cu plată, trebuie să îmi fac și PFI pentru ceea ce primesc de acolo. Pentru că, dacă facturez pe SRL, atunci devine ilegal. Însă, pe PFI sunt taxe mai mari, pe SRL taxe mai mici”, a spus, pentru Profit.ro, medicul Răzvan Vintilescu.

VIDEO Ciolacu, la adoptarea bugetului: Suma alocată investițiilor, la un nivel record, mai mare decât deficitul. Să promovăm firmele și produsele românești oriunde, chiar și pe tiktok! CITEȘTE ȘI VIDEO Ciolacu, la adoptarea bugetului: Suma alocată investițiilor, la un nivel record, mai mare decât deficitul. Să promovăm firmele și produsele românești oriunde, chiar și pe tiktok!

Comunitatea medicilor privați s-a exprimat și online despre schimbări. Practic, toate clinicile mari private sunt vizate de această schimbare legislativă.





“Absolut, dar absolut toți medicii care lucrează în rețelele private — MedLife, Regina Maria, Medicover, Sanador, numește-i pe toți — lucrează pe SRL-uri. Potrivit acestei ordonanțe, ei nu vor mai putea să lucreze în acele spitale decât ca PFI-uri. Atât. PFI-ul este un fel de PFA. Pe PFI nu îți mai poți deduce cheltuieli cu benzina, cu mașina, cu mai știu eu ce.

Sunt majorate bugetele tuturor serviciilor de informații, per total cu peste 20%. Cea mai mare creștere - la STS CITEȘTE ȘI Sunt majorate bugetele tuturor serviciilor de informații, per total cu peste 20%. Cea mai mare creștere - la STS

Automat, medicii vor vrea să își recupereze banii. Normal! Pentru că se dau la stat, ceea ce înseamnă că iarăși vor crește prețurile în privat la sănătate:, spune Vintilescu.

Medicul spune că cele mai afectate categorii de medici vor fi ginecologii, chirurgii, dermatologii, cardiologii, psihiatrii și stomatologii.

viewscnt
Afla mai multe despre
medicina
privat
taxe
persoana fizica independenta
oug 9/2025