Personele fizice autorizate (PFA), întreprinderilor familiale (IF) și întreprinderilor individuale (II) vor putea să treacă la regimul de societate cu personalitate juridică, precum societatea cu răspundere limitată (SRL), a decis Parlamentul, prin votul final al deputaților asupra unui proiect de lege prezentat anterior de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Prin excepție de la prevederile art. 21, 27 și 33, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale vor putea opta, după minimum un an de funcționare, pentru modificarea formele de organizare în societate astfel cum sunt prevăzute acestea de Legea societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, dacă depun la oficiul registrului comerțului în a cărui rază teritorială își va avea sediul societatea următoarele documente::
a) certificatul de înregistrare;
b) actul constitutiv al societății și dovada efectuării vărsămintelor în temeiul actului constitutiv, cu excepția societăților cu răspundere limitată;
c) dovada sediului social;
d) certificatul de atestare fiscală;
e) codul de înregistrare în scopuri de TVA, după caz.
Societatea cu personalitate juridică înființată prin transformarea PFA, II sau IF își va menține codul de identificare fiscală și codul de înregistrare în scopuri de TVA, conform proiectului adoptat.
În termen de 3 zile lucrătoare de la depunerea documentelor, autoritățile competente vor elibera certificatul de înmatriculare al noii societăți, a mai fost stabilit în forma finală a proiectului adoptat.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Revenire la condițiile anterioare de pensionare pentru grupa I și grupa a Il-a de muncă - decizie în primă etapăInițiatorii își motivează inițiativa legislativă prin faptul că multe PFA-uri, II-uri și IF-uri au ajuns la un nivel de dezvoltare, măsurat prin cifra de afaceri, care „impune necesitatea trecerii de la contabilitate în partidă simplă la contabilitate în partidă dublă și diversificarea codurilor CAEN”.
Legislația actuală impune însă restricții asupra acestor forme de organizare, fără a oferi posibilitatea de transformare, „singura soluție rămasă este desființarea acestora”. „Aceasta conduce la pierderea întregului istoric fiscal, bancar și a relațiilor comerciale construite de-a lungul timpului”, mai spun autorii proiectului.
Ei spun că propunerea lor reprezintă „o soluție legislativă care să ofere un cadru juridic pentru transformarea acestor entități în persoane juridice, precum societățile cu răspundere limitată (SRL)”.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT România, Grecia și Bulgaria au cerut Bruxelles-ului suprataxarea celor mai ieftini producători de energie, precum și a traderilor, măsură în vigoare la noi până la eliminarea plafonăriiAceasta „ar reduce sarcina administrativă a statului și ar facilita accesul la procedurile prevăzute de legislație pentru persoanele fizice și juridice”, susțin inițiatorii.
De asemenea, modificarea legislativă „ar contribui la efortul de debirocratizare și simplificare a proceselor administrative”, conform parlamentarilor.
„Un alt beneficiu major al acestei modificări legislative ar fi faptul că persoanele care au accesat fonduri nerambursabile pentru proiectele lor și aleg să se transforme din PFA/II/IF în SRL nu vor mai fi obligate să returneze întreaga sumă primită, plus penalitățile aferente, în cazul în care alegeau să desființeze entitatea în perioada de monitorizare a proiectului. Prin transformarea în persoane juridice, acestea pot menține viabilitatea economică a companiilor lor, asigurându-se că obiectivele proiectelor finantate sunt îndeplinite în mod eficient” - mai spun autorii proiectului.
Pentru a intra în vigoare, acesta mai trebuie promulgat de către șeful statului.