Centrele comerciale, parcurile comerciale, hipermagazinele, supermagazinele, precum și orice altă structură de vânzare cu suprafață mai mare de 2.000 metri pătrați vor avea obligația să înființeze centre de prim ajutor pentru acordarea asistenței sanitare de urgență, iar în cadrul acestora să aibă angajat personal cu studii sanitare, conform unui proiect legislativ al actualei puter, analizat de Profit.roi. Înființarea centrelor va fi obligatorie la fiecare 2.000 mp.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Inițiatorii proiectului arată că numărul persoanelor care vin la cumpărături este foarte mare și de diferite vârste, de la copii până la persoane de vârsta a treia.
”Astfel, situațiile care pot necesita asistență de urgență sunt variate și singura șansă a acestora de a supraviețui poate fi primul ajutor acordat în regim de urgență. În acest sens, considerăm că centrele de prim ajutor care s-ar inființa în cadrul acestor comercianți, cu personal calificat pentru a face resuscitare sau alte manevre de salvare a vieții, constitue diferența dintre viață și moarte, cu atât mai mult cu cât în anumite situații timpul nu favorizează pacientul”, sunt argumentele invocate în sprijinul măsurilor propuse.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Noile obligații propuse
- Centrele comerciale, parcurile comerciale, hipermagazinele, supermagazinele precum și orice altă structură de vânzare cu suprafață mai mare de 2.000 mp, utilizată pentru comerț specializat ori nespecializat, care comercializează mărfuri alimentare și/sau nealimentare au obligația de a institui în spațiul lor centre de prim ajutor pentru acordarea asisțentei sanitare de urgență.
- Centrul de prim ajutor se constitue în funcție de suprafața comercianților, astfel încât la fiecare 2.000 mp să existe un centru de prim ajutor.
- Centrul de prim ajutor trebuie să fie dotat cu trusă pentru acordarea asistenței medicale de urgență, astfel încât să poata acorda asistență medicală până la sosirea ambulanței și cu cel puțin un defibrilator, în funcție de suprafața comerciantului.
- Personalul încadrat în centru de prim ajutor trebuie să fi absolvit studii sanitare postliceale sau superiore și să aibă experiența necesară pentru a putea interveni în caz de urgență.
CITEȘTE ȘI Eticheta cărnii comercializate va indica obligatoriu prețul de achiziție. Carnea sintetică, interzisă. Noi interdicții de etichetare și comercializareProiectul prevede amendã de la 2.000 lei la 4.000 lei pentru nerespectarea înființării centrelor de prim ajutor.
Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament și promulgat de șeful statului.