Un proiect de lege adoptat de Parlament, prin votul final al deputaților, conferă din nou dreptul companiilor de stat, controlate de autoritățile centrale, județene sau locale, de a subconcesiona bunurile proprietate publică primite în concesiune.
Proiectul mai prevede că bunurile proprietate privată a unităților administrativ-teritoriale pot fi date în folosință gratuită, pe termen limitat, după caz, instituțiilor publice, persoanelor juridice fără scop lucrativ, ”care desfășoară activitate de binefacere sau de utilitate publică, ori serviciilor publice.”
Inițiat de liberali și susținut și de Guvernul condus de Marcel Ciolacu, proiectul modifică Codul Administrativ, care interzice subconcesiuonarea, și reinstituie prevederea contrară din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 54/2006 privind regimul contractelor de concesiune de bunuri proprietate publică.
Chiar Guvernul arată că, monitorizând constant modalitatea de aplicare a prevederilor Codului administrativ, ”s-a semnalat încă din primul an de aplicare al acestuia, faptul că interzicerea totală a subconcesionării, fără excepții, a creat probleme în funcționarea unor companii naționale/societăți naționale/societăți comerciale care au ca obiect principal de activitate gestionarea, întreținerea, repararea și dezvoltarea respectivelor bunuri”.
Potrivit chiar formulării propuse de Guvern, companiile naționale, societățile naționale sau societățile comerciale din suburdinea autorităților centrale, județene sau locale vor putea subconcesiona bunurile proprietate publică care le-au fost concesionate.
Studiul de oportunitate al subconcesionării se aprobă de către entitățile care au calitatea de concendent în contractul de concesiune.
Subconcesionarea se aprobă, pe baza studiului de oportunitate, prin hotărâre a Guvernului, a consiliilor locale, județene sau a Consiliului General al Municipiului București, după caz.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Hub-urile IT vor beneficia de facilitățile pentru incubatoarele de afaceriRedevența obținută prin subconcesionare se face venit la bugetul companiilor naționale, societăților naționale sau societăților comerciale care au subconcesionat bunurile aparținând proprietății publice.
Sumele reprezentând redevența sunt utilizate numai pentru întreținerea, repararea, reabilitarea, modernizarea și/sau dezvoltarea bunurilor proprietate publică care au făcut obiectul concesionării și nu pot fi recuperate prin amortizare.