Senatul a adoptat un proiect legislativ care prevede revenirea la cota de 9% a TVA în cazul produselor pe bazã de zahăr adăugat destinate consumului albinelor. Măsura este considerată vitală pentru supraviețuirea apiculturii din România, afectate de importurile de miere.
Pentru a intra în vigoare, măsura mai trebuie adoptată și de către deputați.
”Biologic, în vederea susținerii sustenabilității speciei, albinele NU se pot hrăni cu altceva decât cu zahăr sau derivate (zahăr adăugat) în afara sezoanelor de cules activ de nectar”, arată inițiatorii proiectului.
Aceștia subliniază, totodată, că deși mierea si celelalte produse ale stupului sunt purtătoare de TVA de 9%, asemenea produselor alimentare precum laptele, brânza, carnea, ouăle, în schimb hranei pentru albine i se aplică o cotă de a TVA de 19%, începând de la 1 ianuarie.
Asemănător cu alte specii (pui, porc, vită), arată autorii proiectului, albinele sunt considerate animale de fermă, iar hrana (furajul) acestora trebuie taxat cu TVA de 9%.
În cazul albinelor, care sunt hrănite cu produse ce au la bază zahărul adăugat, TVA a crecut la 19% de la 1 ianuarie 2024.
CITEȘTE ȘI Mai multe farmacii permise în anumite localități”România ocupă locul 2 în Europa, având un efectiv de familii de albine semnificativ, deținute de peste 32.000 de fermieri/apicultori care vor fi în imposibilitate de a achiziționa produsele/alimentele, hrană pe bazã de zahăr procesat/adăugat din cauza TVA-ului crescut. În contextul creat de războiul din Ucraina, importurile de miere efectuate fără taxe au blocat stocuri mari de produse apicole, fermierii find expuși unei crize fără precedent, iar această măsura ar pune capăt dezvoltării și poate existenței apiculturii în România”, subliniază inițiatorii proiectului.
Ca urmare ei propun ca hrana pentru albine să beneficieze de o cotă de 9% a TVA.
”Impactul bugetar asupra statului român NU va fi mare deoarece sunt puțini agenți economici rămași în activitatea de producție alimente/furaje/hrană pentru albine pe bazã de zahăr sau zahăr adugat”, afirmă autorii proiectului.