La încheierea contractelor de prestări servicii pentru întreţinerea spaţiilor verzi, autoritățile publice contractante vor solicita constituirea unei garanţii de bună execuţie, care va fi restituită la 2 ani de la finalizarea lucrărilor şi cu condiţia ca plantele să supravieţuiască, prevede un proiect legislativ al actualei puteri.
Auttorii proiectului arată că deși există un cadru legislativ privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, realitatea la nivelul ţării a demonstrat că nu în toate oraşele se desfăşoară în mod corespunzător întreţinerea acestor zone.
”În special din cauza toaletărilor brutale, efectuate în coronamentul copacilor, se usucă foarte mulţi arbori maturi. În municipiul Oradea, de exemplu, potrivit Registrului local al spaţiilor verzi, aprobat pe 31 martie 2022, raportat la datele din 2011, s-a pierdut aproape 28.000 de arbori şi arbuşti. Deşi există plantări de puieţi, acestea nu înlocuiesc decât peste zeci de ani un arbore matur. Calitatea aerului din acest motiv scade continuu în oraşele noastre”, arată inițiatorii proiectului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prin urmare, în vederea îmbunătăţirii legislaţiei, proiectul prevede ca la nivelul municipiilor, indiferent dacă lucrările administrarea şi protecţia spaţiilor verzi se execută prin structura din cadrul aparatului de specialitate sau prin prestarea serviciilor specializate de către firme, aceasta să se desfăşoare sub coordonarea şi supravegherea unui specialist, în principiu a unui inginer horticultor, astfel încât evaluarea lucrărilor să se facă pe baza unor criterii obiective.
În acest sens, prevederile legale actuale sunt completate cu următorul articol:
”La nivelul municipiilor, autorităţile administraţiei publice locale asigură administrarea şi protecţia spaţiilor verzi proprietate publică sub supravegherea unui angajat cu studii superioare de specialitate, îndeplinirea atribuţiilor prevăzute în prezenta lege se realizează printr-una dintre următoarele modalităţi:
a) prin structura din cadrul aparatului de specialitate;
b) prin contractarea de servicii specializate de către operatori economici”.
Inițiatorii susțin că prevederea nu necesită costuri suplimentare, atribuţiile specialistului fiind îndeplinite şi în momentul de faţă.
”Modificarea nu face altceva decât să sublinieze importanţa efectuării corespunzătoare, sub coordonarea unui specialist a tuturor lucrărilor de întreţinere a spaţiilor verzi, pentru ca acestea să nu se restrângă din cauza abuzurilor sau a incompetenţei şi nepăsării”, afirmă inițiatorii.
CITEȘTE ȘI Decizie în primă etapă: Amenajări piscicole, inclusiv prin extragere de agregate minerale - fără urbanism. Fost ministru al Mediului reclama ”balastiere” ilegale cu avize de amenajări piscicole - VIDEOTotodată, în vederea asigurării că toate lucrările contractate pentru întreţinerea spaţiilor verzi se efectuează cu respectarea regulilor legale, proiectul prevede obligativitatea solicitării garanţiei de bună execuţie odată cu încheierea contractelor pentru efectuarea lucrărilor şi de prestări servicii, buna execuţie constând în aceea că vegetaţia supravieţuieşte timp de 2 ani ulterior efectuării acestora.
”Prin derogare de la art. 154 alin. (3) din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, la încheierea contractelor de prestări servicii pentru întreţinerea spaţiilor verzi (...), autoritatea contractantă are obligaţia de a solicita constituirea garanţiei de bună execuţie. În acest caz, autoritatea eliberează/restituie garanţia de bună execuţie în termen de cel mult 30 de zile de la împlinirea a doi ani de la data finalizării lucrărilor şi cu condiţia ca plantele să supravieţuiască, dacă nu a ridicat până la acea dată pretenţii asupra ei”, este o altă completare a legii prevăzută de proiect.
CITEȘTE ȘI Cotă redusă a TVA, adoptată în primă etapă pentru alimente, îmbrăcăminte și alte produse pentru copiiDe asemenea, proiectul mai prevede că autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului va elabora normele tehnice pentru întreţinerea şi îngrijirea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, norme care ar trebui aprobate în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a noii legi, în cazul în care este aprobată de Parlament.
”Considerăm că este necesar să existe Normelor tehnice pentru îngrijirea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, elaborate unitar pe întregul teritoriu al ţării, pe baza cărora să se facă aceste lucrări. Atât toaletarea, cât şi celelalte intervenţii trebuie efectuate cu respectarea unor instrucţiuni stricte, astfel încât să fie benefice vegetaţiei şi să nu conducă la uscarea acesteia”, mai arată inițiatorii.