Cluburile sportive private, care beneficiază de cel puțin 50% fonduri publice în bugetul total anual, nu vor mai primi finanțări din aceste fonduri publice dacă nu afișează, pe pagina de internet proprie, sursele financiare, bugetul și bilanțul contabil și execuția bugetară anuală, dar și numele și prenumele persoanelor din conducerea clubului, grila de salarizare, numărul sportivilor legitimați precum și cuantumul remunerațiilor și al altor venituri acordate pe baza contractelor de activitate sportivă, potrivit unui proiect legislativ promulgat de președinte.
Proiectul a fost avizat de Senat fără o limită de fonduri publice, dar deputații au stabilit că noile reglementări se vor aplica cluburilor sportive de drept public și cluburilor sportive de drept privat finanțate din fonduri publice în proporție de cel puțin 50% din bugetul total anual.
De ce este important: Cluburile sportive pot fi persoane juridice de drept privat, structuri fără scop lucrativ sau societăți comerciale sportive pe acțiuni, respectiv pot fi persoane juridice de drept public. Prin hotărâre a autorităților publice locale se pot aloca sume din bugetul local inclusiv pentru finanțarea programelor sportive ale cluburilor sportive de drept privat constituite ca persoane juridice fără scop patrimonial și înființate pe raza unității administrativ-teritoriale respective.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Modificări pentru electricitate mai ieftină și economii bugetare. Cotația maximă decontată de stat furnizorilor de energie pentru achiziții a fost redusă cu 31%. Fostul ministru al Energiei a anticipat decizia la Profit News TV.Proiectul de lege votat prevedea inițial doar obligația cluburilor sportive de drept public să afișeze pe pagina de internet proprie sursele financiare, bugetul și bilanțul contabil și execuția bugetară anuală, numele și prenumele persoanelor din conducerea clubului, grila de salarizare, numărul sportivilor legitimați precum și cuantumul remunerațiilor și al altor venituri acordate pe baza contractelor de activitate sportivă.
În comisii senatorii au amendat proiectul și au instituit această obligație inclusiv pentru cluburile private, iar acum deputații au stabilit criteriul de 50% fonduri publice.
”Principiul transparenței utilizării banilor publici este un principiu care urmărește banul public și nu doar utilizatorul acestora. Astfel, considerăm necesar ca și cluburile sportive de privat care eneficiază de fonduri publice pentru activitatea sportivă să aibă obligațiile de transparență prevăzute de prezentul proiect de lege”, consideră autorii amendamentelor avizate în comisii.
CITEȘTE ȘI FOTO O lucrare de Adrian Ghenie vândută la Londra pentru aproape 1,5 milioane euroObligațiile cluburilor care primesc fonduri publice
- Cluburile sportive de drept public și cluburile sportive de drept privat finanțate din fonduri publice în proporție de cel puțin 50% din bugetul total anual au obligația de a comunica anual, prin publicare pe pagina de internet proprie, sursele financiare, bugetul și bilanțul contabil și execuția bugetară anuală, în termen de cel mult 150 zile de la încheierea exercițiului financiar anterior.
- În termenul prevăzut, cluburile sportive de drept public și cluburile sportive de drept privat finanțate din fonduri publice au obligația de a comunica anual, prin publicare pe pagina de internet proprie, structura organizatorică, numele și prenumele persoanelor din conducerea clubului, grila de salarizare, Registrul imobilizărilor, numărul persoanelor angajate organigrama instituției, numărul sportivilor legitimați pe categorii de vârstă, numărul antrenorilor și instructorilor pe ramură de sport, cuantumul remunerațiilor, precum și cuantumul altor venituri acordate pe baza contractelor de activitate sportivă și calitatea in care persoana respectiva participă la activitatea sportivă, programele și strategiile proprii, raportul de activitate, precum și Regulamentul de organizare și funcționare.
Potrivit proiectului, autoritățile publice oferă finanțare din fonduri publice structurilor sportive care respectă aceste prevederi.
Amenzile pentru nerespectarea noilor obligații vor fi cuprinse între 4.500 lei și 25.000 lei în cazul persoanelor juridice.