Spitalele publice și cele private care nu primesc de la populație medicamentele expirate sau neutilizate vor fi amendate cu până la 4.000 lei, în timp ce personele responsabile ale spitalelor vor fi sancționate cu amendă de până la 1.000 lei, conform unui act normativ pregătit în acest sens, analizat de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
De ce este important: După cum a relatat Profit.ro, potrivit unei legi adoptate anul trecut de Parlament și intrate în vigoare în octombrie 2023, spitalele publice sau private sunt obligate să primească medicamentele expirate sau neutilizate provenite de la populație, în scopul eliminării lor finale.
De asemenea interesant: Costurile colectării sunt decontate de la bugetul Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate.
CITEȘTE ȘI LEGE Tipărirea și înmânarea bonului fiscal la plata cu cardul - obligatorii doar la solicitarea clientuluiAstfel, legea prevede acum că: ”Medicamentele expirate și/sau neutilizate provenite de la populație vor fi colectate la spitale publice sau private, care sunt obligate să le primească în scopul eliminării lor finale”.
Desemnarea spitalelor pentru colectarea medicamentelor expirate este explicată prin faptul că unitățlle medicale respective dețin deja spațiile, logistica și personalul necesar activităților de colectare și distrugere a deșeurilor periculoase.
Acum, Guvernul a pregătit modificarea legislației astfel încât să sancționeze spitalele și angajații acestora care nu respectă noile prevederi.
Ca urmare, legislația secundară privind contravențiile din domeniul sănătății publice va fi completată cu prevederea că va constitui contravenție nerespectarea obligațiilor de a primi medicamentele de la populație și se va sancționa cu amendă de la 500 lei la 1000 lei pentru persoanele fizice responsabile, respectiv cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei pentru persoanele juridice.