Achizițiile publice de alimente vor trebui să respecte în următorii 2 ani lanțul scurt de aprovizionare

Achizițiile publice de alimente vor trebui să respecte în următorii 2 ani lanțul scurt de aprovizionare
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 mai 2023

Un număr mai mic de operatori economici implicați în lanțul de aprovizionare va primi un punctaj mai mare în achizițiile publice de produse agroalimentare pentru următorii doi ani, conform planului Guvernului de reducere a cheltuielilor publice. Potrivit noilor reglementări, într-un contract de achizțiile publice de aliment factorul de evaluare privind calitatea va fi de 70%, din care 50% va constitui subfactorul ”lanțul de aprovizionare” și 20% deținerea autorizației/înregistrării sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor sau a certificatului fitosanitar sau a certificatului de origine.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, lider al coaliției de guvernământ, impune astfel mai rapid aplicarea lanțului scurt de aprovizionare în achizițiile de alimente ale statului, un deziderat mai vechi al social-democraților.  

Urmărește-ne și pe Google News
DOCUMENT Tăieri de cheltuieli de 5,33 miliarde lei - limite lunare de cheltuieli aprobate de către Guvern, minus 10% la cheltuieli de bunuri și servicii, interdicții la achiziții de mașini și mobilier, înghețarea angajărilor cu excepții CITEȘTE ȘI DOCUMENT Tăieri de cheltuieli de 5,33 miliarde lei - limite lunare de cheltuieli aprobate de către Guvern, minus 10% la cheltuieli de bunuri și servicii, interdicții la achiziții de mașini și mobilier, înghețarea angajărilor cu excepții

După cum a relatat Profit.ro, printr-un proiect legislsativ inițiat de PSD și adoptat deja de Senat, toate instituțiile publice - școli, spitale, armată etc. - și companiile de stat care desfășoară activități de alimentație publică în regim comercial sau cu circuit intern, precum cantine, restaurante, magazine alimentare, depozite alimentare, vor fi obligate să cumpere produse agro-alimentare de la producători locali, organizați în lanțul scurt de aprovizionare, și abia în ultimă instanță din alte state UE.

Recent, coaliția de guvernământ luase și decizia ca lanțul scurt de aprovizionare să fie introdus de anul acesta la ”Masa Caldă” din școli.

Ordonanța tăierilor: Supraimpozitarea energiei și gazelor, posibil insuficientă pentru finanțarea plafonării prețurilor la consumatorii finali CITEȘTE ȘI Ordonanța tăierilor: Supraimpozitarea energiei și gazelor, posibil insuficientă pentru finanțarea plafonării prețurilor la consumatorii finali

Pentru o perioadă de 24 luni de la data intrării în vigoare ordonanței de urgență pregătite de Guvern, autoritățile care atribuie contracte de achiziție publică ce au ca obiect produse agroalimentare aplică criteriul de atribuire cel mai bun raport calitate-preț, în conformitate cu prevederile art. 187 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice.

Ponderea stabilită pentru factorul de evaluare privind calitatea va fi de 70% din punctajul total și este compusă din: 50% pentru subfactorul ”lanțul de aprovizionare” și 20% pentru deținerea autorizației/înregistrării sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor sau a certificatului fitosanitar sau a certificatului de origine, după caz, și pentru respectarea legislației privind trasabilitatea produselor agroalimentare.

PSD, în frunte cu liderul Marcel Ciolacu, vrea să îi amendeze pe comercianții care vând produse realizate din materii prime românești, dar nu le indică prin... tricolor. Amenzi de până la 100.000 lei CITEȘTE ȘI PSD, în frunte cu liderul Marcel Ciolacu, vrea să îi amendeze pe comercianții care vând produse realizate din materii prime românești, dar nu le indică prin... tricolor. Amenzi de până la 100.000 lei

Conform ordonanței, prin ”lanțul de aprovizionare” se înțelege circuitul de aprovizionare care implică un număr de operatori economici implicați în producerea, fabricarea și comercializarea produselor care fac obiectul achizițiilor  menționate.

În scopul asigurării unei eficiențe calitative a produselor agroalimentare achiziționate de autoritățile contractante, algoritmul de calcul al punctajului aferent subfactorului de evaluare ”lanțul de aprovizionare” va fi unul de tip invers proporțional, respectiv un număr mai mic de operatori economici implicați în lanțul de aprovizionare va fi primi un punctaj mai mare.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
lant
aprovizionare
scurt
achiziții
publice
alimente
produse
agroalșimentare
guvern