Speranța medie de viață a britanicilor a scăzut dramatic. Toate țările europene au suferit în ultimii ani de pe urma impactului pandemiei, dar în Marea Britanie tendința se producea deja și îngrijorează experții, care au tras un semnal de alarmă în fața unor factori precum marea disparitate economică, potrivit El Mundo, citat de Rador Radio România.
Speranța de viață a unui băiat născut între 2020 și 2022 în Insulele Britanice este de 78,6 ani (81,8 în Spania), iar cea a unei fete este de 82,6 (87 în Spania). Diferențele dintre Londra și nordul Angliei sunt copleșitoare, așa cum este cazul Scoției, considerată cea mai puțin longevivă regiune din Europa de Vest, cu Glasgow ca punct negru.
„Majoritatea țărilor au înregistrat o creștere devastatoare a mortalității în timpul Covid, dar Marea Britanie a avut unul dintre cele mai ridicate niveluri de exces de mortalitate în timpul pandemiei dintre țările dezvoltate și nu a existat revenirea la care se spera”, avertizează Veena Raleigh, cercetător la The Kings Fund.
„Acest lucru indică probleme mai profunde ale sănătății populației noastre și ale rezistenței sistemului nostru de sănătate”, spune epidemiologul. Majoritatea britanicilor recunosc că Sistemul Național de Sănătate (NHS) este principala lor sursă de mândrie, dar 80% recunosc că lipsa resurselor și a personalului provoacă daune grave.
Problema are rădăcini sociale profunde, potrivit cercetărilor publicate în „The Lancet” în 2021. Speranța medie de viață era deja în scădere înainte de pandemie în multe zone din nordul Angliei afectate de ani de reconversie industrială și abandon economic.
Studiul din „The Lancet” a relevat un decalaj de până la 27 de ani în speranța de viață a unui bărbat născut în cartierul bogat Chelsea și a altuia născut în Blackpool.
„Longevitatea s-a înrăutățit de ani de zile în mari părți ale Angliei”, a spus profesorul Majid Ezzati de la Imperial College. "Și scăderile speranței de viață sunt rare în țările bogate și tind să apară doar în cazul unor adversități majore, cum ar fi războaiele și pandemiile”.
„Este alarmant faptul că aceste scăderi au loc în vremuri normale”, avertizează profesorul specializat în sănătatea mediului, autor al unui alt studiu despre speranța de viață.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Programul Casa Verde - deblocat„Privațiunile socio-economice sunt strâns legate de această tendință. S-a înregistrat un eșec în abordarea sărăciei și oferirea de sprijin social adecvat și asistență medicală populației".
Problema este cea mai acută în Scoția, împovărată istoric de un decalaj de doi sau trei ani în speranța de viață, comparativ cu restul Regatului Unit.
Și toate reflectoarele sunt puse pe Glasgow și cartierul Calton, care a devenit zona cu cea mai mică speranță de viață din Europa (54 de ani) în mijlocul unei panorame dramatice a drogurilor, criminalității, șomajului și depresiei. Datele au fost actualizate de la ultima noastră vizită la Calton, iar speranța medie de viață pentru bărbați este acum de 67,8 ani și 76,6 pentru femei.
Experții au inventat termenul de efect Glasgow pentru a încerca să explice excesul de mortalitate, care datează de la dezindustrializarea anilor 1970, prin poluare, calitatea proastă a locuințelor publice, buzunarele golite de sărăcie și mobilitatea precară socială din cel de-al doilea oraș al Scoției, potrivit El Mundo, citat de Rador Radio România.