Statul român va începe să facă cheltuieli bugetare și fiscale verzi, atunci când nu vor fi maro, multicolore, incolore sau de culoare indeterminată

Statul român va începe să facă cheltuieli bugetare și fiscale verzi, atunci când nu vor fi maro, multicolore, incolore sau de culoare indeterminată

Sursă foto: https://www.schemecolor.com/

scris 23 ian 2024

Statul român va începe de anul acesta să facă ″bugetare verde″, definită ca ″proces de analiză și etichetare a cheltuielilor bugetare și fiscale care contribuie la atingerea obiectivelor de mediu, respectiv evaluarea impactului politicilor bugetare sau fiscale asupra mediului, inclusiv evaluarea coerenței acestora față de îndeplinirea angajamentelor naționale și internaționale asumate de România″, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență. Bugetarea verde constituie jalon în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Astfel, vor fi etichetate după aceste criterii atât cheltuielile bugetare, cât și cele fiscale, care reprezintă scutiri, deduceri și facilități fiscale, cote reduse de impozitare, reguli diferențiate de calcul al impozitelor, taxelor și contribuțiilor stabilite în scopul acordării unui tratament preferențial unei categorii de contribuabili, precum și orice alte reglementări fiscale de natură să reducă încasările bugetare.

Urmărește-ne și pe Google News

Cheltuielile bugetare și fiscale sunt evaluate din punct de vedere al impactului asupra obiectivelor de mediu prevăzute la art. 9 din Regulamentul (UE) 2020/852, fiind încadrate în următoarele categorii: cheltuieli <verzi>, cheltuieli <maro>, cheltuieli <mixte>, cheltuieli <neutre>, cheltuieli <neetichetate>″, se menționează în document.

Obiectivele de mediu menționate sunt atenuarea schimbărilor climatice, adaptarea la schimbările climatice, utilizarea durabilă și protecția resurselor de apă și a celor marine, tranziția către o economie circulară, prevenirea și controlul poluării, precum și protecția și refacerea biodiversității și a ecosistemelor.

Conform notei de fundamentare, adoptarea OUG va facilita ″- alocări bugetare către investiții verzi pe baza unor criterii clare, care vor permite protejarea și refacerea ecosistemelor naturale, utilizarea durabilă a resurselor și îmbunătățirea sănătății umane în contextul resurselor bugetare limitate; - creșterea transparenței și facilitarea identificării opțiunilor de realocare a resurselor către înverzirea bugetelor publice; - revizuirea politicilor în materie de mediu, aprovizionarea cu energie curată în toate sectoarele economice și industriale, de-a lungul lanțului de producție și de consum, pentru proiectele de infrastructură de mare anvergură, în sectorul transporturilor, al alimentației și agriculturii, al construcțiilor, al fiscalității și al prestațiilor sociale″.

VIDEO Agricultorii francezi au blocat accesul la o centrală nucleară CITEȘTE ȘI VIDEO Agricultorii francezi au blocat accesul la o centrală nucleară

Coordonarea procesului de analiză și etichetare a cheltuielilor bugetare și fiscale se va realiza de către Ministerul Finanțelor, prin Comitetul interministerial pentru etichetarea cheltuielilor bugetare și fiscale și de evaluare a impactului liniilor bugetare individuale asupra obiectivelor de mediu, organism consultativ fără personalitate juridică constituit din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Din formulările incluse în proiectul de OUG reiese că se are în vedere o triere a facilităților fiscale existente, din punct de vedere al impactului asupra mediului.

Numărul călătorilor transportați de CFR Călători, în creștere. Ce se întâmplă însă cu întârzierile CITEȘTE ȘI Numărul călătorilor transportați de CFR Călători, în creștere. Ce se întâmplă însă cu întârzierile

Succesiunea de etape care se aplică în procesul de analiză și etichetare a cheltuielilor fiscale este următoarea: a) identificarea cheltuielilor fiscale care generează un impact semnificativ asupra veniturilor bugetare, indiferent de impactul real al acestora asupra mediului; b) estimarea ponderii acestor categorii de cheltuieli fiscale în buget; c) identificarea cheltuielilor fiscale despre care se prezumă că pot contribui în sens pozitiv sau negativ la realizarea unui obiectiv de mediu și estimarea ponderii acestora în buget″, stipulează documentul.

În vederea realizării sarcinilor ce decurg din desfășurarea procesului de planificare și monitorizare a bugetării verzi, cât și a celor ce decurg din procesul de aderare a României la OECD, personalul din cadrul structurii care coordonează aceste procese și care deține managementul proiectului privind îndeplinirea jalonului 123 ”Finalizarea și aplicarea unei metodologii de planificare bugetară verde” din cadrul reformei 3 ”Bugetarea verde” din PNRR va fi suplimentat cu 9 posturi.

FOTO O nouă pârtie de schi în România CITEȘTE ȘI FOTO O nouă pârtie de schi în România

″Etichetarea cheltuielilor bugetare și fiscale se face începând cu exercițiul bugetar al anului 2024. Începând cu exercițiul bugetar al anului 2026, procesul de etichetare a cheltuielilor bugetare se extinde și la bugetele administrației publice locale în vederea îmbunătățirii planificării și execuției bugetare la nivelul acestora″, mai scrie în draftul de act normativ.

Potrivit acestuia, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a OUG, Ministerul Finanțelor va elabora normele metodologice ale bugetării verzi.

viewscnt
Afla mai multe despre
bugetare verde
cheltuieli bugetare verzi
cheltuieli fiscale verzi
subvenții verzi
facilități fiscale verzi