Rusia mizează pe China pentru a diminua impactul sancțiunilor occidentale. SUA avertizează însă China

Rusia mizează pe China pentru a diminua impactul sancțiunilor occidentale. SUA avertizează însă China
scris 13 mar 2022

Rusia a anunțat că se bazează pe ajutorul oferit de China pentru a face față consecințelor economice generate de sancțiunile occidentale, care se pare că ar fi înghețat aproape jumătate din rezervele Rusiei de aur și valută străină, conform declarațiilor ministrului rus de Finanțe, Anton Siluanov. De asemenea, demnitarul rus a precizat că Rusia va consolida cooperarea în ceea ce privește schimburile comerciale cu China.

”Avem o parte din rezervele noastre de aur și de schimb valutar în moneda chineză, în yuani. Și vedem ce presiune exercită țările occidentale asupra Chinei pentru a limita schimburile comerciale reciproce cu China. Desigur, există presiune pentru a limita accesul la aceste rezerve”, a afirmat ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov, potrivit News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
 Noua schemă de ajutor de la 1 aprilie: Guvernul va plafona prețurile la energie electrică încă un an. Plafonarea la gaze, încă în discuție CITEȘTE ȘI Noua schemă de ajutor de la 1 aprilie: Guvernul va plafona prețurile la energie electrică încă un an. Plafonarea la gaze, încă în discuție
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

”Dar cred că parteneriatul nostru cu China ne va permite în continuare să menținem cooperarea pe care am realizat-o și nu numai să o menținem, ci și să o creștem într-un mediu în care piețele occidentale se închid”, a subliniat el.

Statele occidentale au impus sancțiuni fără precedent asupra sistemului financiar și corporativ al Rusiei ca urmare a invaziei în Ucraina, pe 24 februarie, acțiune pe care statul rus o numește ”operațiune militară specială”.

Afirmațiile lui Siluanov oferite într-un interviu televizat constituie cea mai clară declarație de până acum a Moscovei că va căuta ajutor din partea Chinei pentru a amortiza impactul sancțiunilor.

Românii sunt mai degrabă îngrijorați de creșterea prețurilor la energie și la alimente decât de războiul din Ucraina CITEȘTE ȘI Românii sunt mai degrabă îngrijorați de creșterea prețurilor la energie și la alimente decât de războiul din Ucraina

Cele două țări și-au consolidat cooperarea în ultima vreme, deoarece ambele au fost supuse unei presiuni puternice din partea Occidentului din cauza acțiunilor de încălcare a drepturilor omului și a altor chestiuni.

Președintele rus, Vladimir Putin, și președintele chinez, Xi Jinping, s-au întâlnit la Beijing pe 4 februarie și au anunțat un parteneriat strategic, despre care au spus că are rolul de a contracara influența Statelor Unite. Cei doi lideri au descris parteneriatul drept o prietenie fără limite.

Sancțiunile asupra rezervelor rusești reprezintă una cele mai drastice măsuri aplicate economiei Rusiei.

FOTO Rusia a atacat o bază militară ucraineană din apropierea graniței cu Polonia, unde lucrau și instructori militari străini. Victime numeroase CITEȘTE ȘI FOTO Rusia a atacat o bază militară ucraineană din apropierea graniței cu Polonia, unde lucrau și instructori militari străini. Victime numeroase

În urmă cu o lună, Siluanov a spus că Rusia va putea rezista sancțiunilor impuse datorită rezervelor abundente și chiar se gândește să ofere euroobligațiuni investitorilor străini odată ce volatilitatea pieței se va diminua.

Oficialul rus a precizat, duminică, că sancțiunile au înghețat aproximativ 300 de miliarde de dolari din cele 640 de miliarde de dolari pe care Rusia le avea în rezervele sale de aur și valută.

Siluanov a mai afirmat că Rusia își va îndeplini obligațiunile de stat și va plăti ruble titularilor de creanțe până când rezervele de stat vor fi dezghețate.

Aplicație poloneză pentru a combate cenzura lui Putin: Rușii pot fi informați de oricine prin mesaje pe telefon privind invazia Rusiei în Ucraina CITEȘTE ȘI Aplicație poloneză pentru a combate cenzura lui Putin: Rușii pot fi informați de oricine prin mesaje pe telefon privind invazia Rusiei în Ucraina

Pe de altă parte, însă, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, care urmează să se întâlnească luni la Roma cu un diplomat de rang înalt al Chinei, Yang Jiechi, a arătat că Beijingul va suporta ”cu siguranță” consecințe dacă va ajuta Moscova să evite sancțiunile drastice impuse din cauza invaziei în Ucraina, a avertizat 

Sullivan a declarat pentru CNN că Statele Unite sunt de părere că Beijingul era înștiințat de planul Rusiei de a invada Ucraina înainte ca invazia să aibă loc, deși este posibil ca statul chinez să nu fi înțeles întreaga amploare a planului.

În prezent, Washingtonul urmărește îndeaproape în ce măsură Beijingul a oferit sprijin economic sau material Rusiei și ar impune consecințe dacă ar face acest lucru.

Covid-19 revine puternic în China, număr record de infectări de la începutul pandemiei CITEȘTE ȘI Covid-19 revine puternic în China, număr record de infectări de la începutul pandemiei

”Îi comunicăm în mod direct, în privat, Beijingului că vor exista cu siguranță consecințe pentru sancțiunile ample, eforturile de sustragere de la acestea sau sprijinul acordat Rusiei de a le echiliba”, a spus Sullivan.

”Nu vom permite ca acest lucru să meargă mai departe și să existe un colac de salvare pentru Rusia împotriva acestor sancțiuni economice din orice țară și oriunde în lume”, a mai precizat el.

Un înalt oficial al SUA a spus că războiul din Ucraina va fi o ”temă importantă” în timpul întâlnirii lui Sullivan cu Yang, care face parte dintr-un efort mai amplu al Washingtonului și Beijingului de a menține canale deschise de comunicare și de a gestiona concurența dintre cele două mari economii ale lumii.

”Această întâlnire are loc în contextul războiului nejustificat și brutal al Rusiei împotriva Ucrainei și, deoarece China s-a alăturat Rusiei pentru a-și promova propria viziune asupra ordinii mondiale, așadar, mă aștept... ca cei doi să discute despre impactul războiul Rusiei în Ucrainei din perspectiva securității regionale și globale”, potrivit oficialului american.

Companiile românești afectate de sancțiunile internaționale impuse Rusiei ar putea fi sprijinite de Guvern cu șomajul tehnic CITEȘTE ȘI Companiile românești afectate de sancțiunile internaționale impuse Rusiei ar putea fi sprijinite de Guvern cu șomajul tehnic

SUA au anunțat, sâmbătă, că vor furniza armament suplimentar în valoare de până la 200 de milioane de dolari forțelor ucrainene.

SUA și aliații săi au impus sancțiuni ample, fără precedent, Rusiei, precum interdicția importului de energie.

Beijingul, un partener comercial-cheie al Rusiei, a refuzat să califice acțiunile Rusiei drept invazie, deși președintele chinez, Xi Jinping, a făcut apel la ”reținere maximă” cu privire la situația din Ucraina săptămâna trecută, după o întâlnire virtuală cu cancelarul german, Olaf Scholz, și președintele francez, Emmanuel Macron.

Xi și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la impactul sancțiunilor asupra finanțelor la nivel mondial, aprovizionării cu energie, transporturilor și lanțurilor de aprovizionare, pe fondul semnelor tot mai mari că sancțiunile occidentale limitează capacitatea Chinei de a cumpăra petrol rusesc.

Britanicii primesc 350 de lire pe lună dacă găzduiesc refugiați din Ucraina. Refugiații ar putea locui și în proprietățile oligarhilor sancționați CITEȘTE ȘI Britanicii primesc 350 de lire pe lună dacă găzduiesc refugiați din Ucraina. Refugiații ar putea locui și în proprietățile oligarhilor sancționați

 ”Dacă Sullivan crede că poate convinge China să participe la sancțiuni împotriva Rusiei, va fi dezamăgit”, a afirmat Hu Xijin, fost redactor-șef al cotidianului de stat Chinese Global Times, pe Twitter.

Sullivan se va întâlni la Roma și cu Luigi Mattiolo, consilier diplomatic al premierului italian, Mario Draghi, pentru a continua coordonarea răspunsului comunității internaționale puternic la ”războiul ales” președintelui Vladimir Putin, conform sursei citate.

Fondul Monetar Internațional a anunțat că Beijingul riscă să nu atingă ținta de creștere economică de 5.5% pentru 2022 din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Președintele FMI a precizat că a discutat cu banca centrală a Chinei pentru a convinge Rusia să încheie războiul.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
china
sanctiuni
diminua
ministru
finante