Prețurile de consum în Germania au înregistrat o creștere peste așteptări în luna septembrie, arată datele oficiale, o dovadă a presiunilor cu care se confruntă motorul Europei la ieșirea din pandemie, informează Reuters.
Oficiul federal de statistică a anunțat joi că indicele armonizat al prețurilor de consum a urcat cu 4,1% în ritm anual în luna septembrie, după un avans de 3,4% în luna august. Cifrele detaliate arată că prețurile la energie și produse alimentare au înregistrat cele mai mari creșteri, scrie Agerpres.

Ultima dată când Germania a avut o rată a inflației de peste 4% a fost în luna decembrie 1993, când aceasta s-a situat la 4,3%.
Inflația este un subiect fierbinte în Germania, mulți cetățeni fiind marcați și acum de poveștile cu privire la hiperinflația cu care s-a confruntat țara în urmă cu un secol.
În acest an, inflația a crescut accelerat din cauza unor factori de tip "one-off", precum majorările de taxe, blocajele apărute de-a lungul lanțurilor de aprovizionare și creșterea prețurilor la materii prime, ceea ce a alimentat o dezbatere cu privire la nevoia unei politici monetare excepțional de relaxate.

Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) a prognozat zilele trecute că inflația ar putea să continue să crească și să rămână deasupra nivelului de 2% până la mijlocul lui 2022, depășind ținta avută în vedere de Banca Centrală Europeană pentru zona euro.
Economistul șef de la banca de stat KfW, Fritzi Koehler-Geib, susține că, deși efectele de tip one-off ar trebui să dispară în următorul an, alți factori precum problemele în aprovizionarea cu gaze naturale și cărbune ar putea pune în continuare presiuni asupra prețurilor.
"Prețurile la energie cresc și din alte motive. De exemplu, este un deficit de cărbune și gaze naturale precum și probleme cu livrările din partea Rusiei și Norvegiei. În plus, iarna trecută a golit stocurile, iar producția de energie eoliană suferă ca urmare a faptului că nu bate vântul", a spus Koehler-Geib. Aceasta a adăugat că prețurile la energie ar putea rămâne la un nivel ridicat până la finele anului, ceea ce ar trebui să mențină inflația de bază peste 3% pentru restul acestui an, pentru a scădea ușor la sub 2% la mijlocul lui 2022.