Proteste în fața penitenciarelor ar urma să aibă loc începând de vineri, conform Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), care cere rezolvarea urgentă a revendicărilor ce țin de îmbunătățirea condițiilor de lucru și de respectarea drepturilor salariaților, dar și demiterea ministrului Justiției, Tudorel Toader, acuzat de incompetență. Sindicaliștii spun că dacă în urma acestor acțiuni de protest autoritățile nu vor reacționa, iau în calcul blocarea activității penitenciarelor.
Astfel, vineri, de la ora 12.00, este programat un protest în fața Penitenciarului Botoșani, scrie News.ro.
În 12 septembrie, de la ora 13.00, ar urma să aibă loc un protest la Penitenciarul Târgu Mureș și la Penitenciarul Mărgineni (ora 09.00), în 14 septembrie - Penitenciarul Arad (ora 10.00), Penitenciarul Vaslui (ora 08.00), Penitenciarul Găești (ora 10.00), în 16 septembrie - Penitenciarul Poarta Albă (ora 10.00), în 19 septembrie - Penitenciarul Bacău (ora 09.00), Penitenciarul Spital Târgu Ocna (ora 09.00), Penitenciarul Târgu Jiu (ora 10.00), Penitenciarul Iași (ora 13.00), în 25 septembrie - Penitenciarul Mioveni (ora 10.00), Penitenciarul Gherla (ora 10.00), Penitenciarul Târgșor (ora 10.00), Penitenciarul Ploiești (ora 09.00), în 26 septembrie - Penitenciarul Drobeta-Turnu Severin (ora 10.00), iar în 27 septembrie sunt anunțate proteste la Penitenciarul Giurgiu (ora 10.00), Penitenciarul Pelendava - Craiova (ora 10.00), Penitenciarul Slobozia (ora 09.00) și Penitenciarul Galați (ora 09.00).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru 3 octombrie este anunțat, de la ora 12.00, un miting în fața sediului Ministerului Justiției.
Pe lista de revendicări a angajaților din penitenciare sunt incluse: condiții de lucru mai bune, plata orelor suplimentare restante, eliminarea discriminărilor salariale, aprobarea Statutului polițistului de penitenciare, încetarea abuzului asupra pensionarilor și plata integrală a orelor suplimentare curente. Sindicaliștii spun că ministrul Justiției a promis în urmă cu un an standarde privind condițiile de lucru în penitenciare și un plan multianual de investiții, dar nu s-a ținut de cuvânt. În schimb, bugetul pentru investiții a fost redus la jumătate. În ceea ce privește plata orelor suplimentare restante, sindicatele din penitenciare spun că în continuare sunt peste un milion de ore suplimentare restante neplătite, iar ministrul Justiției s-a angajat acum șase luni că acestea vor fi plătite, dar nu s-a ținut de cuvânt.
De asemenea, angajații din penitenciare cer reluarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de management superior și încetarea practicii de vasalizare prin împuterniciri, unele deja ilegale prin depășirea limitei de 1 an permisă de lege. "Chiar directorul general al ANP Marian Dobrică este ilegal imputernicit de 3 luni", afirmă sindicaliștii.
Ei mai solicită stoparea împuternicirilor ilegale, respectiv reluarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de management superior și încetarea "practicii de vasalizare" prin împuterniciri, unele deja ilegale prin depășirea limitei de 1 an permisă de lege, însuși directorul general al ANP, Marian Dobrică, fiind împuternicit peste limita legală.
Sindicatele din ANP mai cer eliminarea discriminărilor salariale, respectiv aplicarea legii cadru a salarizării și pentru personalul din sectorul de apărare ordine publică și siguranță națională începănd cu octombrie 2018, aprobarea Statutului polițistului de penitenciare, "încetarea abuzului asupra pensionarilor - eliminarea din legislație a scamatoriei legislative prin care, începând cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanță de urgență, pensiile angajaților din penitenciare, polițiștilor și militarilor", precum și plata integrală a orelor suplimentare curente.
"În paralel, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor continuă acțiunile în justiție împotriva ministrului Tudorel Toader, și a directorului general al ANP, Marian Dobrică, pentru abuz în serviciu în legătură cu semnarea unor ordine și decizii ilegale. Dacă în urma acestor acțiuni de protest în stradă autoritățile nu vor reacționa, luăm în calcul blocarea activității penitenciarelor ca urmare a refuzului angajaților de a lucra în condițiile oferite de angajator în materie de siguranță personală și respectare a standardelor de personal în raport cu misiunile de îndeplinit", mai arată Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.