Fără penali în funcții publice, reformarea Curții Constituționale, desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și eliminarea schemei de pensionare anticipată a magistraților se numără printre obiectivele noilor guvernanți.
Documentul poate fi citit integral AICI
Potrivit PROGRAMULUI DE GUVERNARE, viitorul Guvern se angajează ferm să pună în aplicare inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcții publice”, pentru care s-au strâns peste 1 milion de semnături și care are drept scop interzicerea ca cetățenii condamnați definitiv să mai poată fi aleși funcții publice la nivel central și local.
CITEȘTE ȘI PROGRAM DE GUVERNARE: Voucherele de vacanță vor fi majorate. Vor fi acordate și alte vouchere, pentru mese la restaurant, pensionari și elevi. Stimulente pentru agențiiNoii guvernanți cred că se impune, printre altele, și reformarea instituției Curții Constituționale în sensul eliminării acelor factori care au condus la politizarea deciziilor acestui organism fundamental într-o democrație.
Pentru alte propuneri de revizure a Constituției se va constitui o comisie parlamentară dedicată, care va face o propunere de revizuire la finele primului an de guvernare. Propunerile de revizuire vor fi temeinic pregătite, pe baza consultărilor publice cu reprezentanții societății civile și experți în materie constituțională, pentru a face mai suplu și mai funcțional mecanismul constituțional din România.
CITEȘTE ȘI PROGRAM DE GUVERNARE: Contribuția la Pilonul II de pensii va crește cu un punct doar până în 2024Noul Executiv susține desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, iar Ministerul justiţiei va elabora și depune în cel mai scurt timp un proiect de lege privind desființarea Secției.
O altă urgență este aceea a eliminării schemei de pensionare anticipată a magistraților.
La data de 1 ianuarie 2022 urmează să intre în vigoare prevederile legale care vor permite judecătorilor, procurorilor, magistraților asistenți de la Curtea Constituțională și Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și personalului asimilat acestora, să se pensioneze la împlinirea vârstei de 60 de ani sau chiar mai devreme, dacă au o vechime de cel puțin 25 de ani, ori cuprinsă între 20 și 25 de ani, cu aplicarea unor reduceri minimale. În lipsa unei intervenții legislative urgente aceste măsuri riscă să cauzeze o scădere severă a efectivului magistraților, în special a celor mai experimentați dintre aceștia, ce activează la instanțele și parchetele superioare, ceea ce va putea afecta calitatea actului de justiție.
Alte obiective urmărite sunt întărirea luptei împotriva corupției și a infracționalității organizate, o reformă a Inspecției Judiciare, astfel încât această instituție să ofere garanții sporite de independență și imparțialitate, și trecerea poliției judiciare în subordinea parchetelor, inclusiv din punct de vedere administrativ.