Producătorul de ciment Lafarge va fi judecat pentru „finanțarea terorismului” în Siria

Producătorul de ciment Lafarge va fi judecat pentru „finanțarea terorismului” în Siria
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 11:42

Trei judecători de instrucție francezi au dispus un proces pentru finanțare a terorismului împotriva grupului Lafarge și a opt persoane, printre care foști directori, pentru continuarea activităților companiei de ciment în Siria până în 2014, transmite agenția AFP, care citează surse apropiate dosarului.

Toți inculpații „au organizat, validat, facilitat sau pus în aplicare o politică de finanțare a organizațiilor teroriste din jurul fabricii de ciment” din Jalabiya (Siria), potrivit ordonanței de trimitere în judecată a instanței penale, scrie G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
INFOGRAFIC Reciclarea plasticului este neglijată, atât de oameni, cât și de marile companii și lanțuri de supermarketuri CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Reciclarea plasticului este neglijată, atât de oameni, cât și de marile companii și lanțuri de supermarketuri
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Grupul Lafarge, în prezent filială a grupului elvețian Holcim, și cei opt inculpați, membri ai lanțului operațional sau de securitate, intermediari sirieni, precum și directorul general de atunci al Lafarge SA, Bruno Lafont, vor fi judecați pentru finanțarea organizațiilor teroriste și, pentru unii dintre ei, nerespectarea sancțiunilor financiare internaționale, în perioada 4 noiembrie – 9 decembrie 2025, potrivit unui calendar provizoriu.

Avocații apărării contactați de AFP nu au dorit să comenteze sau nu au răspuns imediat.

Pe de altă parte, judecătorii de instrucție au dispus clasarea cauzei împotriva fostului director al siguranței Jean-Claude Veillard, anchetat în acest dosar de la sfârșitul anului 2017.

„După șapte ani de lupte juridice neîncetate, nevinovăția lui Jean-Claude Veillard a fost în sfârșit stabilită. Este o mare ușurare”, au declarat pentru AFP avocații săi, Sébastien Schapira și Antoine Galudec.

Grupul este suspectat că a plătit cinci milioane de euro în 2013 și 2014, prin intermediul filialei sale siriene Lafarge Cement Syria (LCS), unor grupări jihadiste, inclusiv Statului Islamic (SI), și unor intermediari, pentru a menține în funcțiune o fabrică de ciment din Jalabiya, chiar în timp ce țara se afunda în război.

Germania a atras sute de milioane euro dintr-o taxă pe câini CITEȘTE ȘI Germania a atras sute de milioane euro dintr-o taxă pe câini

„Societatea și-a păstrat autonomia decizională și ar fi putut pune capăt exploatării fabricii în orice moment, în special atunci când directorii săi au luat cunoștință de cererile financiare ale entităților teroriste”, scriu judecătorii de instrucție.

„Acceptând să plătească acestor entități, societatea a evaluat compensațiile pe care le putea obține, cum ar fi deblocarea drumurilor și libera circulație a camioanelor și a angajaților uzinei prin eliberarea de permise”, au adăugat aceștia.

Ancheta judiciară privind presupusa complicitate a companiei la crime împotriva umanității, deschisă în iunie 2017, este încă în curs.

viewscnt
Afla mai multe despre
ciment
lafarge