Președintele Kenyei renunță la majorarea impozitelor, după protestele care au dus la decesul a cel puțin 23 de persoane

Președintele Kenyei renunță la majorarea impozitelor, după protestele care au dus la decesul a cel puțin 23 de persoane
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 iun 2024

Președintele kenyan William Ruto a retras creșterile planificate ale impozitelor, cedând presiunii protestatarilor care au luat cu asalt Parlamentul, au lansat demonstrații în întreaga țară și au amenințat cu alte acțiuni în această săptămână, transmite Reuters.

Retragerea va fi văzută ca o victorie majoră pentru mișcarea de protest care a durat o săptămână, condusă de tineri, care s-a transformat din condamnări online ale creșterilor de taxe în mitinguri în masă, cerând o revizuire politică, în cea mai gravă criză a președinției de doi ani a lui Ruto, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Avertisment al ministrului în România - Vom avea climă ca în Grecia în 20 de ani! CITEȘTE ȘI Avertisment al ministrului în România - Vom avea climă ca în Grecia în 20 de ani!
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Cu toate acestea, unii demonstranți au declarat pe rețelele de socializare că, în ciuda renunțării lui Ruto, vor continua mitingul planificat pentru joi, mulți reiterând cererile de demisie a acestuia.

Ruto a anunțat că nu va semna o lege a finanțelor care să includă majorările de taxe, la o zi după ciocnirile dintre Poliție și protestatari, din mai multe zone ale țării, soldate cu cel puțin 23 de morți și zeci de răniți, potrivit medicilor.

"Ascultând cu atenție poporul din Kenya, care a spus cu voce tare că nu vrea să aibă nimic de-a face cu această lege a finanțelor 2024, recunosc. Prin urmare, nu voi semna legea finanțelor 2024 și, ulterior, aceasta va fi retrasă", a declarat el într-un discurs televizat, în timp ce parlamentarii, unii aplaudând, erau așezați în spatele său.

Vicepreședintele Rigathi Gachagua a cerut tinerilor să renunțe la proteste pentru a evita alte pierderi de vieți omenești și distrugeri de bunuri și a acuzat serviciile de informații că au dat guvernului sfaturi proaste.

"Nu ar fi fost niciun haos, dar au dormit în timpul serviciului", a declarat Gachagua într-un discurs, cerând demisia șefului Serviciului Național de Informații.

Protestatarii au fost sfidători, repetând apelurile pentru ca Ruto să demisioneze și promițând noi acțiuni în stradă.

Boniface Mwangi, un activist proeminent pentru justiție socială implicat în proteste, a făcut apel la un "marș de un milion de oameni".

"Aroganța a dispărut, dar minciunile sunt încă acolo", a declarat el pe platforma de social media X. "Ieri au dezlănțuit gorilele și poliția pentru a ucide protestatari pașnici. Asta nu ne va opri", a adpugat acesta. .

Alți membri ai mișcării de protest au continuat să posteze pe rețelele sociale folosind hashtag-ul #tupatanethursday, sau "ne vedem joi", într-un amestec de swahili și engleză.

Danemarca introduce prima taxă de carbon din lume pentru emisiile vacilor CITEȘTE ȘI Danemarca introduce prima taxă de carbon din lume pentru emisiile vacilor

Kalonzo Musyoka, un important lider al opoziției și fost vicepreședinte, a scris pe X că retragerea proiectului de lege nu a mers suficient de departe și i-a cerut lui Ruto să demisioneze.

"Mulți kenyeni au murit. Mulți kenyeni au suferit răni grave. În prezent, este dincolo de Legea finanțelor, 2024", a spus Musyoka.

Proiectul de lege se va întoarce în Parlament cu recomandarea ca toate clauzele să fie eliminate, a scris Ruto într-un document adresat președintelui adunării naționale. Ruto a declarat că va începe acum un dialog cu tinerii kenyeni, fără a intra în detalii, și va lucra la măsuri de austeritate - începând cu reduceri ale bugetului președinției - pentru a ajuta la abordarea deficitului fiscal.

El a declarat că pierderea de vieți marți a fost "foarte nefericită". Poliția kenyană nu a răspuns la solicitările de comentarii cu privire la violențe.

CERERI CONCURENTE

Deși concesia lui Ruto reușește să îndepărteze amenințarea imediată a unor noi tulburări, aceasta îl lasă totuși prins între cererile concurente ale cetățenilor săi greu încercați și ale creditorilor precum FMI - care îndeamnă guvernul să reducă deficitele pentru a obține mai multă finanțare.

Obligațiunile suverane în dolari ale Kenyei au fost tranzacționate în mare parte la același nivel, în ciuda respingerii de către Ruto a legii finanțelor. Obligațiunile se tranzacționau între 74,6 și 95 de cenți pentru un dolar, conform datelor Tradeweb, cu scadența mai lungă, 2034, la cel mai mic preț.

Marți, poliția a deschis focul asupra mulțimilor care s-au adunat în jurul Parlamentului și au pătruns ulterior în camera senatului și în adunarea națională, la câteva minute după ce parlamentarii au votat măsurile fiscale și le-au trimis președintelui.

Ziarul Nation a documentat proteste în cel puțin 35 din cele 47 de comitate ale Kenyei, de la orașe mari la zone rurale - chiar și în orașul natal al lui Ruto, Eldoret, în inima sa etnică Kalenjin. Cel puțin 23 de persoane au fost ucise în această țară est-africană, iar alte 30 erau tratate pentru răni de gloanțe, a declarat miercuri Asociația Medicală din Kenya. Oficialii medicali din Nairobi au declarat că zeci de persoane au fost rănite.

Mesajele de pe rețelele de socializare au îndemnat oamenii să ocupe joi State House, biroul și reședința președintelui, și vineri birourile locale ale Băncii Mondiale și ale Fondului Monetar Internațional (FMI), deși nu a fost imediat clar dacă apelurile au venit de la persoane individuale sau de la o mișcare mai largă.

Poliția puternic înarmată patrula pe străzile capitalei Nairobi, care miercuri erau mai liniștite decât de obicei.

VIDEO Se suspendă traficul rutier lângă Băile Felix. Vine cea mai mare macara din România CITEȘTE ȘI VIDEO Se suspendă traficul rutier lângă Băile Felix. Vine cea mai mare macara din România

Protestele au început ca o manifestare online a furiei tinerilor kenyeni pasionați de tehnologie față de taxele propuse pentru pâine și scutece și au evoluat într-o mișcare la nivel național care solicită eliminarea întregii legi a finanțelor, inclusiv a taxelor.

Mii de persoane au ieșit pe străzile din Nairobi și din alte câteva orașe în timpul a două zile de proteste săptămâna trecută, în timp ce mișcarea online a luat amploare.

În timp ce tinerii kenyeni care participă la actualele demonstrații nu au un lider oficial și au îndemnat cu voce tare figurile opoziției politice care au organizat de obicei proteste să stea deoparte, unii dintre principalii rivali ai lui Ruto nu și-au putut ascunde încântarea față de regresul președintelui.

"Autoconservarea și-a intrat în drepturi", a postat pe X senatorul de opoziție Edwin Sifuna. Parlamentarii au eliminat deja marți unele creșteri de taxe din versiunea finală a legii finanțelor, inclusiv cele privind pâinea și uleiul de gătit, dar au introdus altele într-un efort de a evita un deficit bugetar.

viewscnt
Afla mai multe despre
william ruto
kenya