Premierul Canadei, Justin Trudeau, a anunțat că a luat decizia de a demisiona de la șefia guvernului și a Partidului Liberal, după ce s-a consultat cu familia. El va rămâne în funcție până la alegerea unui nou lider, ceea ce înseamnă că el își va reprezenta în continuare țara la învestirea lui Donald Trump din 20 ianuarie.
Premierul Trudeau și-a motivat decizia prin „blocajul” politic care s-a instalat în parlament. „Sunt un luptător. Fiecare părticic din mine mi-a spus întotdeauna să lupt pentru că îmi pasă profund de canadieni. Dar fapt este că, în ciuda celor mai bune eforturi de a lucra, Parlamentul a fost paralizat timp de luni de zile”, a declarat Trudeau într-o conferință de presă susținută afară, în fața reședinției sale oficiale, la o temperatură resimțită ca minus 15 grade Celsius, arată news.ro.
„De aceea, i-am spus guvernatoarei generale că avem nevoie de o nouă sesiune a Parlamentului. Ea a aprobat această cerere și Parlamentul va fi acum prorogat până la 24 martie”, a anunțat Justin Trudeau.
„În timpul sărbătorilor, am avut, de asemenea, șansa de a reflecta și am avut discuții lungi cu familia mea despre viitorul nostru. Intenționez să demisionez din funcția de lider al partidului, în calitate de prim-ministru, după ce partidul își va selecta următorul lider printr-un proces competitiv robust la nivel național”, a mai spus el.
„Această țară merită o opțiune reală la următoarele alegeri și a devenit clar pentru mine că, dacă trebuie să duc lupte interne, nu pot fi cea mai bună opțiune în acele alegeri. Un nou prim-ministru și lider al Partidului Liberal va purta valorile și idealurile sale în următoarele alegeri”, a punctat Trudeau.
„Este timpul pentru o resetare. Este timpul ca temperatura să scadă, ca oamenii să aibă un nou început în Parlament, pentru a fi capabili să navigheze prin aceste vremuri complexe, atât pe plan intern, cât și internațional”, a explicat premierul canadian.
Demisia premierului canadian vine după mai bine de nouă ani de când este la putere. Trudeau a fost supus unei presiuni din ce în ce mai mari pentru a demisiona de când ministrul său de finanțe Chrystia Freeland a demisionat din cauza unui conflict politic.
Plecarea lui Trudeau lasă partidul fără un șef permanent într-un moment în care sondajele arată că liberalii vor pierde categoric în fața conservatorilor din opoziție în alegerile care trebuie organizate până la sfârșitul lunii octombrie, notează Reuters.
FRAGILIZAT ÎN PROPRIA TABĂRĂ
Această decizie intervine, așadar, cu doar câteva luni înainte de următoarele alegeri generale. Aflat în funcție din 2015, Justin Trudeau, în vârstă de 53 de ani, își manifestase inițial intenția de a candida pentru realegere. Însă sondajele îl arată cu peste 20 de puncte în urma rivalului său conservator, Pierre Poilievre. Întrebat luni ce părere are despre acesta, Trudeau a spus: „Viziunea sa pentru această țară nu este cea potrivită pentru canadieni. Oprirea luptei împotriva schimbărilor climatice nu are sens. Avem nevoie de o viziune ambițioasă, optimistă asupra viitorului. Iar Pierre Poilievre nu oferă acest lucru”.
CITEȘTE ȘI Germania îl avertizează pe Elon Musk: Jos mâinile de pe democrația noastră!Cu o minoritate în Parlament, Justin Trudeau a fost slăbit și mai mult de retragerea din guvern a partidului de stânga cu care era aliat și de nemulțumirea crescândă din propriul său partid. Criticii săi îl consideră responsabil pentru inflația ridicată din țară și pentru criza locuințelor și a serviciilor publice.
Haosul a fost agravat de demisia surprinzătoare, la mijlocul lunii decembrie, a viceprim-ministrului și ministrului economiei, Chrystia Freeland, despre care mulți observatori cred că i-ar putea succeda. Această fostă jurnalistă nu a fost de acord cu Justin Trudeau în special cu privire la modul de gestionare a războiului economic iminent cu Statele Unite. Țara caută un răspuns la amenințările lui Donald Trump, care a promis să impună tarife vamale de 25% Canadei și Mexicului de îndată ce va reveni la putere peste câteva zile.
Liberalii vor trebui acum să numească un lider interimar care să preia funcția de prim-ministru în timp ce partidul se va mobiliza pentru organizarea unei convenții speciale ca să-și numească noua conducere. Provocarea pentru partid este că organizarea acestei convenții durează de obicei luni de zile, iar dacă alegerile vor avea loc înainte de această dată, liberalii se vor afla în mâinile unui prim-ministru care nu este ales de membri.
Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată în Canada. Liberalii ar putea încerca să organizeze o convenție în termen mai scurt decât de obicei, dar acest lucru ar putea provoca proteste din partea candidaților care ar considera că acest lucru îi dezavantajează. Nu există nicio posibilitate ca Freeland să poată fi numită rapid prim-ministru permanent, deoarece tradiția spune că liderul interimar nu candidează la conducerea partidului.
Anterior a fost relatat că prim-ministrul canadian Justin Trudeau este din ce în ce mai aproape de a anunța că intenționează să demisioneze.
Sursa a vorbit pentru Reuters după ce Globe and Mail a scris că se așteaptă ca Trudeau să anunțe chiar luni că va demisiona din funcția de lider al Partidului Liberal, aflat la guvernare în Canada, după nouă ani în funcție.
CITEȘTE ȘI VIDEO Globurile de Aur 2025 - Sebastian Stan, actor american de origine română, a obținut trofeul pentru "A Different Man". Lista câștigătorilorPlecarea lui Trudeau lasă partidul fără un șef permanent într-un moment în care sondajele arată că liberalii vor pierde categoric în fața conservatorilor din opoziția oficială în alegerile care trebuie organizate până la sfârșitul lunii octombrie.
Un număr tot mai mare de parlamentari liberali, alarmați de o serie de sondaje sumbre, l-au îndemnat public pe Trudeau să demisioneze.
Trudeau a preluat conducerea liberalilor în 2013, când partidul avea mari probleme și ajunsese pentru prima dată pe locul al treilea în Camera Comunelor.
CITEȘTE ȘI O angajată Amazon care a supraviețuit atacului în New Orleans a generat un val de furie după ce a povestit că i-a fost refuzat concediul medical deși a fost rănităPremierul a discutat cu ministrul de finanțe Dominic LeBlanc dacă acesta ar fi dispus să preia interimatul funcției de lider și prim-ministru, a declarat o sursă pentru ziar, adăugând că acest lucru ar fi imposibil dacă LeBlanc intenționează să candideze la conducere.
Trudeau, în vârstă de 53 de ani, a reușit să facă față preocupărilor parlamentarilor liberali legate de sondaje și de pierderea unor locuri sigure în două alegeri speciale.
Trudeau a propulsat liberalii la putere în 2015, promițând "căi luminoase" și un program progresist care promova drepturile femeilor și promisiunea de a lupta împotriva schimbărilor climatice.
Dar realitățile de zi cu zi ale guvernării l-au epuizat treptat și, la fel ca mulți lideri occidentali, necesitatea de a face față efectelor pandemiei i-a ocupat o mare parte din timp.
Deși Ottawa a cheltuit foarte mult pentru a proteja consumatorii și întreprinderile, înregistrând deficite bugetare record, acest lucru nu l-a protejat prea mult de furia publicului, pe măsură ce prețurile creșteau.
În plus, o politică de imigrare prost pusă la punct a dus la sosirea a sute de mii de imigranți, punând la încercare o piață imobiliară deja suprasolicitată.