Poșta Română intenționează să concedieze peste 500 de salariați în această vară, la nivel național.
VEZI AICI ȘI Poșta Română trece la o restructurare amplă. Vechii directori pleacă: Le mulțumim pentru munca de zeci de ani! Directorul Poștei, anterior la PROFIT NEWS TV - Nu dăm afară oameni, dar...
Compania a anunțat acum Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) că disponibilizările vor începe după 15 iunie. Toți lucrătorii care vor fi demiși vor primi, în funcție de vechime, salarii compensatorii care pot ajunge până la suma de 50.000 lei, conform Ziarul de Iași.
CITEȘTE ȘI FOTO Primăria Sectorului 3 lansează un nou demers pentru a transforma fosta Hala Malaxa în centru comercialCei mai mulți sunt încadrați ca experți (108 de persoane). Alte categorii de salariați în cazul cărora vor fi făcute disponibilizări numeroase sunt: economiști (77 de persoane), documentariști (73), operatori de calculator (67), inspectori exploatare (50) și consilieri juridici (18). Pe lista concedierilor se vor afla și persoane cu funcții de conducere: directori, directori adjuncți și șefi de diverse departamente. Nu în ultimul rând, alte persoane vizate lucrează ca agent vânzări, șoferi, administratori de baze de date, ingineri, auditori și alți funcționari, arată sursa citată.
„Primul criteriu de departajare îl va constitui îndeplinirea obiectivelor de performanță, în sensul că angajații ai căror obiective de performanță nu sunt îndeplinite vor fi selectați pentru concediere înaintea celor care și-au îndeplinit obiectivele de performanță”, se mai precizează în documentul semnat de directorul general al Poștei, Valentin Ștefan. Alte criterii de prioritizare a listei de concediere vizează: salariații care solicită încetarea contractului (pentru a primi salariile compensatorii), angajați care cumulează pensia și salariul, angajați care au fost sancționați disciplinar în ultimele 12 luni sau angajați care nu au copii în întreținere.
„În cazul în care concedierea colectivă afectează salariați soți care lucrează în aceeași unitate și ambele posturi sunt afectate de concedierea colectivă, se desface contractul de muncă al soțului care are venitul cel mai mic. (...) Se va avea în vedere ca măsura concedierii colective să afecteze numai în ultimul rând angajații părinți singuri, care au în îngrijire copii, pe întreținătorii unici de familie”, sunt alte două criterii stabilite de conducerea Poștei. Dacă va fi necesară în continuare o departajare, atunci Poșta va apela la o companie de consultanță pentru realizarea unui audit al resurselor umane.
Potrivit documentului, Poșta ar urma să acorde fiecărui salariat ce urmează să fie concediat un alt post în aceeași localitate sau în localitate de domiciliu „în măsura în care Compania are această posibilitate”. În schimb, vor fi acordate salarii compensatorii în funcție de vechimea în sistemul poștal, în valoare de: 5.000 lei (între 2 și 5 ani), 12.000 lei (între 5 și 10 ani), 18.000 lei (între 10 și 15 ani), 30.000 lei (între 15 și 20 ani) și 50.000 lei (peste 20 de ani). Potrivit conducerii Poștei, sindicatul poate face propuneri pentru evitarea sau diminuarea numărului de salariați care urmează să fie concediați până cel târziu la data de 8 mai.
Poșta Română estimează că va ajunge la finele acestui an la un număr de 21.900 de angajați, cu 1/200 salariați mai puțin decât numărul efectiv estimat pentru 31 decembrie 2022.